Světové koktejly – Paloma

Mexický long drink s tequilou a grapefruitovým džusem – to je koktejl Paloma (v překladu holubička) je jednoznačně nejoblíbenějším drinkem v Mexiku, který si můžete objednat v každém tamním baru. Dokonce se říká, že Paloma tvoří drtivou většinu koktejlů připravených v Mexiku. Osvěžující kombinace tequily a grapefruitového džusu také výborně chutná.

Náročnost přípravy koktejlu Paloma

Příprava je vcelku snadná, že ji zvládne naprosto každý. Koktejl se připravuje přímo ve sklenici, ale můžeme použít i šejkr jako v postupu níže.

Recept na přípravu koktejlu Paloma

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Tequilu (0,5 dl)
    • Grapefruitový džus (1,2 dl)
    • Limetkovou šťávu (0,15 dl)
    • Sodu na dolití (cca 0,5 – 1 dl)
    • Kostky ledu
    • Sůl
    • Plátek grapefruitu na zdobení
  2. Sklenici s názvem Malý tumbler (Collins glass) potřeme po okraji limetovou šťávou a poté vložíme do misky se solí. Výsledkem je solná krusta na okraji.
  3. Sklenici naplníme do 2/3 kostkami ledu
  4. Do šejkru dáme s pár kostkami ledu tequilu, grpefruitový džus a limetkovou šťávu
  5. Vše promícháme a slijeme na čistý led do sklenice
  6. Sklenici dolijeme sodou
  7. Zdobíme plátkem grapefruitu
  8. Drink je hotov
Paloma koktejl

Ingredience do koktejlu Paloma

Zde tedy zejména tequila – do tohoto koktejlu je nejvhodnější volit tequilu stříbrnou, která má nejvýraznější chuť po agáve.

Soda se pak používá na zjemnění chuti, aby koktejl nebyl příliš kyselý po citrusech. V některých recepturách se používá z tohoto důvodu místo grapefruitového džusu a sody jen grapefruitová limonáda.

Historie koktejlu Paloma

Název Paloma vychází z tradiční lidové mexické písně La Paloma, která vznikla v 60. letech 19. století. Často se také traduje, že drink Paloma byl poprvé namíchán legendárním majitelem baru La Capilla, který se jmenoval Don Javier Delgado Corona. Žil v Mexiku ve městě Tequila a je mu připisován také koktejl La Batanga (tequila, limetková šťáva a cola).

Jak už to u míchaných drinků bývá, je těžké dopátrat se konkrétní historie.

Pravděpodobné je, že v případě Palomy mohou být důležité grapefruity, jejichž produkce v Mexiku začala vzkvétat až v 60. letech 20. století. Tehdy se do Mexika dostaly z USA, následně se objevila odrůda růžových grepů a časem vznikla i limonáda, která se stejně jako jiné limonády v Mexiku, s oblibou míchala s tequilou.

Ona limonáda údajně byla grepová soda Squirt, která však pochází z Arizony. Grepová soda Squirt se v Arizoně prodávala od roku 1938 a za necelých dvacet let byla dovezena i do Mexika. Okamžitě se stala nejoblíbenější limonádou mezi Mexičany, kteří ji neváhali ještě vylepšit tequilou. A tak asi vznikla osvěžující holubice Paloma, ale svou popularitu získala až v 80. letech.

Závěr

V současnosti je Paloma velkým hitem i v USA a postupně si získává popularitu také ve zbytku světa. Překonává tak i mezinárodně mnohem známější koktejl Margarita.