Odrůdy révy vinné – R

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Refošk (Refosco)

Refošk (Refosco) je istrijský druh vinné révy. Červená vína Refošk mají chuť malin a višní, s mírným nádechem bylin, s vysokým obsahem minerálů, tříslovin a obsahem alkoholu cca 11 %. Víno Refošk (Refosco) je vhodné pro dlouhodobé zrání, má předpoklady pro bohaté, elegantní víno. Barva vína je velmi intenzivní, hluboká, rubínově červená, se spoustou železa. Vínům Refošk (Refosco) jsou připisovány i léčivé vlastnosti.

Regent

Regent je mladá interspecifická moštová odrůda (barvířka) vinné révy určená k výrobě červených vín původem z Německa, kde byla roku 1967 vyšlechtěna křížením odrůd Diana (Silvaner x Müller-Thurgau) a Chambourcin. Odrůda Regent má pravidelné výnosy, je odolná proti mrazu, plísním i houbovitým chorobám. Hrozny odrůdy Regent dosahují vysoké cukernatosti a mají vysoký obsah barviva ve slupce. Vína jsou vhodná k výrobě červených vín vyšších jakostí s vysoce intenzivní barvou. Víno je vhodné i jako barvířka pro výrobu cuvée. Víno Regent má tmavě červenou barvu, chuť vína je harmonická s travnatými tóny a středními tříslovinami. Víno má charakter francouzských červených vín z oblasti údolí řeky Rhony. Ve vůni vína nalezneme drobné lesní ovoce, třešně a červený rybíz. Víno Regent je vhodné k hovězímu masu a zvěřině, ke steakům, marinovaným masům a roastbeefu.

Rubinet

Rubinet se řadí mezi mladé odrůdy vinné révy používající se na výrobu červených vín původem z Moravy, kde ji v Lednici na Moravě vyšlechtil prof. Ing. Vilém Kraus, CSc. Rubinet vznikl složitým křížením odrůd (Revolta x Alibernet) x André. Revolta je vyšlechtěná odrůda – kříženec odrůd (Malingre Précoce x Chrupka bílá) x (Čabaňská perla x Corinthe rose). Odrůda Rubinet má pravidelné výnosy a je středně odolná proti mrazům i chorobám. Zrání hroznů je velmi časné, hrozny vydrží na keřích dlouho, což umožňuje odbourávání kyseliny jablečné přímo na vinici. Svým charakterem připomíná Rubinet červená vína z jižní Evropy, je vhodné pro kupáž s jinými červenými víny a je vhodné pro dlouhodobé zrání v sudech (barrique). Víno Rubinet má neprůhledně sytou červenohnědou barvu. Chuť vína je velmi plná, viskózní, kabernetová, plná tříslovin, charakteristických spíše pro jižní vína. Ve vůni nalezneme černý rybíz, černý bez a koření. Víno Rubinet je vhodné podávat ke zvěřině a pečeným masům.

Rulandské bílé (Pinot blanc)

Rulandské bílé (Pinot blanc) je starobylá odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín původem z Francie (Burgundsko). Původní český název odrůdy je Roučí bílé. Odrůda Rulandské bílé má pravidelné výnosy, je středně odolná proti houbovitým chorobám a málo odolná proti plísni šedé. Zrání hroznů je pozdní a vyžaduje dobrou polohu na vápenitých půdách. Kvalitní vína vyžadují vyzrálost hroznů. Víno Rulandské bílé má světle žlutou až zelenožlutou barvu, chuť vína je plná a dlouhotrvající, jemně květinová, bohatá na extraktivní látky. Ve vůni vína nalezneme drobné lesní ovoce, broskve, lískové oříšky, mandle a vanilku. Víno Rulandské bílé je vhodné k paštikám, uzenému masu, uzeným rybám, k pečením nebo k sýrům s ušlechtilými plísněmi. Přívlastková vína jsou vhodná k dezertům nebo jako aperitiv.

Rulandské modré (Pinot noir)

Rulandské modré (Pinot noir) je velmi rozšířená odrůda vinné révy používající se k výrobě červených vín původem z Francie. Český původní název odrůdy je Roučí modré. Odrůda Rulandské modré vznikla přirozeným samovolným křížením odrůd Mlynářka (Pinot meunier) x Tramín. Odrůda Rulandské modré má pravidelné výnosy, je středně odolná proti houbovitým chorobám a vysoce odolná proti mrazům. Zrání hroznů je středně pozdní (konec září) a vyžaduje dobrou polohu na hlinité půdě. Víno Rulandské modré má světle rubínovou až cihlovou barvu s nazlátlým okrajem. Chuť vína je plná a hebká s nízkým obsahem kyselin a jemných tříslovin. Ve vůni vína nalezneme výrazné ovocné tóny jako ostružiny, jahody a černé třešně. Ve vyzrálých vínech pak tóny kůže, kouř dřeva, vůně tlejícího listí, sušených švestek nebo povidel. Vína se velmi dobře hodí pro dlouhodobé skladování a jsou tak vhodná pro archivaci. Víno Rulandské modré je vhodné k pečeným tmavým masům, zvěřině, drůbeži a sýrům.

Rulandské šedé (Pinot Gris)

Rulandské šedé (Pinot Gris) je široce rozšířená odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín původem z Francie. Český původní název odrůdy je Roučí šedé. Odrůda Rulandské šedé vznikla přirozenou mutací odrůdy Pinot noir (Rulandské modré). Odrůda Rulandské šedé má pravidelné výnosy, je poměrně odolná proti houbovitým chorobám i mrazům, méně odolná je proti plísni šedé. Zrání hroznů je středně pozdní (od poloviny října) a plná vína vyžadují hlinitou i písčitou půdu. Víno Rulandské šedé má zlatožlutou barvu. Chuť vína je harmonická, vláčná a plná s vysokým extraktem. Ve vůni vína nalezneme výrazné medové a ovocné tóny jako pomeranč, jablka, hrušky, mango, květiny a med.

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je stará odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín původem z Německa. Pěstování Ryzlinku rýnského se dá doložit v Německu od roku 1435. Odrůda Ryzlink rýnský vznikla přirozeným křížením odrůdy Heunisch a semenáče Tramínu. Ryzlink rýnský je rozšířen po celém světě a je zařazován mezi nejkvalitnější odrůdy pro bílá vína. Odrůda Ryzlink rýnský má pravidelné výnosy, je odolná proti houbovitým chorobám i mrazům. Zrání hroznů je pozdní (koncem října) a vyžaduje jižní a svažité viniční polohy. Víno Ryzlink rýnský má žlutozelenou barvu, s přibývající zralostí se objevují zlatavé odstíny, u výběrových vín až jantarové tóny. Chuť vína je minerální a harmonická v souhře mezi kyselinami a extraktivními látkami. V decentní vůni vína nalezneme éterická vůně s náznakem lipového květu, případně broskví, jablek, pomeranče, meruněk, citronové kůry, ananasu, mandlí, medu a při vyzrávání kdoulí. Víno Ryzlink rýnský je vhodné k drůbeži, studeným předkrmům, telecímu masu a rybám.

Ryzlink vlašský

Ryzlink vlašský je stará odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín neznámého původu. Ryzlink vlašský je rozšířen v jihovýchodní Evropě a severní Itálii. Odrůda Ryzlink vlašský má pravidelné výnosy, je středně odolná proti houbovitým chorobám a vysoce odolná proti mrazům. Zrání hroznů je pozdní (přelom října a listopadu). Vína Ryzlink vlašský mají vyšší obsah kyselin. Víno Ryzlink vlašský má žlutozelenou barvu. Chuť vína je svěží, středně plná s pikantní kyselinou. Ve vůni převažují ovocné tóny rybízu, angreštu, u zralých vín se objevují vůně lučního kvítí, hrozinek a medu. Víno Ryzlink vlašský je vhodné podávat k drůbeži, uzeninám, rybám a sýrům.