Ořechovka – Ořechový likér

Ořechovka je alkoholický nápoj, který se vyrábí macerováním nezralých vlašských ořechů v lihu s přídavkem různých druhů koření či bylin a často také cukru. Jelikož se v Česku jedná o velmi rozšířený likér, existuje mnoho variant a receptů na přípravu.

Typická ořechovka má tmavě hnědé zbarvení a obsah alkoholu se pohybuje mezi 30 až 40 %. Různými recepty a postupy přípravy lze ovšem dosáhnout i jiného poměru alkoholu či barvy.

Ořechovka má v základu hořkou chuť, přidáním cukru, případně medu leze docílit vyvážené hořkosladké chutě.

Tento likér má blahodárný vliv na lidský organismus a pomáhá při trávení. Patří k vyhledávaným žaludečním likérům a je doporučen k denní konzumaci v malých dávkách, nejlépe před jídlem.

Složení

Existuje velké množství receptů na ořechovku. Nejčastějšími přísadami jsou nezralé vlašské ořechy, líh (slivovice, vodka, tuzemský rum, apod.), hřebíček, skořice, pomerančová kůra a cukr. V různých obměnách se mohou v receptu vyskytovat i další přísady, například: mandle, vanilka, jalovec, muškátový květ, muškátový oříšek, apod. Častou obměnou receptu bývá nahrazení části nebo veškerého cukru medem.

Ořechovka je typickým nápojem, jehož příprava má na území České republiky velmi dlouhou tradici. Kromě domácké výroby je tento likér vyráběn také průmyslově mnoha výrobci, u kterých se liší jak složení, tak obsah alkoholu. Vždy by se však mělo jednat o čistě přírodní produkt bez přidaných konzervantů a barviv.

Likér můžete běžně zakoupit v obchodech s alkoholem, ale také u různých malovýrobců, případně farmářských trzích. Lze jej však snadno připravit i doma a recept si zde ukážeme.

Domácí výroba ořechového likéru – recept

  1. Potřebujeme nezralé vlašské ořechy sklizené ze stromu, tedy zelené včetně kůry u nichž není ještě pevná skořápka. Takové ořechy by měly jít snadno rozpůlit nožem. Připravíme si jich 1 kg
  2. Dále se musíme rozhodnout v čem budeme macerovat, nejběžněji se používá potravinářský líh, který má neutrální chuť a obsahuje 80% alkoholu, lze použít i tuzemák, případně vodku, pak je obsah alkoholu ve výsledném likéru nižší, ale ten lze opět navýšit dolitím lihu. Potřebujeme 1 litr
  3. Připravíme si ochucený cukrový sirup. Tento lze také zcela nebo částečně nahradit medem. Pokud se rozhodneme pro sirup potřebujeme 500 g cukru, 0,5 l vody a koření na dochucení. Vše svaříme. Recept na cukrový sirup najdete zde.
  4. K ochucení můžeme použít
    • skořici
    • hřebíček
    • muškátový oříšek
    • pomerančovou kůru (nejlépe kandovanou)
    • můžeme přidat i další koření dle chuti, např. badyán
  5. Rozvar necháme vychladnout, smícháme s alkoholem a tímto roztokem zalijeme rozpůlené ořechy. Nejlépe se na to hodí skleněná láhev, kterou přiklopíme víčkem – viz obrázek níže.
  6. Druhá možnost je přidat pouze 1/2 cukrového sirupu, nechat macerovat a 2/2 cukrového sirupu společně s kořením přidat až po scezení.
  7. Necháme macerovat cca 6-8 týdnů při běžné teplotě. Po této době by měl být obsah láhve temně hnědý.
  8. Obsah láhve scedíme, ořechy vyhodíme a likér stočíme do lahví.
  9. Případný sediment není na závadu, je projevem čistě přírodního původu likéru.
  10. Likér je hotov.