Světové koktejly – Ramos fizz

Koktejl Ramos fizz patří k dalším z koktejlů, které dokážou znalci rozeznat na první pohled. Zásluhu na tom má typická krémovitá konzistence tohoto koktejlu a vysoká pěna, kteráje pro něj charakteristická.

Jedná se o velmi starý koktejl, který spatřil světlo světa již v roce 1888 patří tak k opravdu starým koktejlům mající původ v New Orleans. V koktejlu je jako základ, tedy alkoholická báze použit gin a dále spousta dalších ingrediencí, o kterých se dočtete níže.

Ramos fizz je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení mnoha chutí. Ono fizz v názvu pak neznamená nic jiného, než perlivou složku, tedy sodovou vodu.

Koktejl Ramos fizz patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Ramos fizz

Příprava patří k těm nejsložitějším – připravuje se specifickým způsobem, potřebuje dlouho třepat v šejkru a na přípravu také potřebujete mnoho ingrediencí. Ramos fizz patří jednoznačně ke koktejlům, které je dobré si nechat nejprve připravit od barmana.

Pokud si jej ale oblíbíte, zachutná vám a seženete všechny potřebné suroviny, domácí přípravě pak už nic nebrání.

Recept na přípravu koktejlu Ramos fizz

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Gin (0,45 dl) – nejlépe Old Tom podle tradiční původní receptury
    • Čerstvou citrónovou šťávu (0,15 dl)
    • Čerstvou limetovou šťávu (0,15 dl)
    • Simple sirup (0,30 dl) – cukrový sirup
    • Smetanu (0,60 dl)
    • Vaječný bílek (0,30 d)
    • Pomerančovou květovou vodu (3 střiky)
    • Vanilkový extrakt (2 kapky) – případně lze nahradit vanilkovým sirupem (včetně simple sirupu)
    • Sodu na dolití
    • Kostky ledu
    • Svitek citrusové kůry na zdobení – není v originální receptuře
  1. Všechny ingredience kromě sodové vody nalijte do koktejlového šejkru s ledem, dvě minuty protřepávejte
  2. Dvakrát sceďte ve sklenici, nalijte nápoj zpět do šejkru a jednu minutu intenzivně protřepávejte bez ledu
  3. Přecedíme do highball sklenice
  4. Dolijeme sodou
  5. Zdobíme svitkem citrusové kůry
  6. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Ramos fizz

Název a původ koktejlu Ramos fizz

Mnoho příběhů o původu koktejlů je zahaleno temnou tradicí, ale Ramos Gin Fizz je výjimkou. Poprvé byl smíchán v roce 1888 Henrym Charlesem „Carlem“ Ramosem v Imperial Cabinet Saloon v New Orleans. Spolu s nápoji, jako je Sazerac , je Ramos Gin Fizz jedním z nejidentifikovatelnějších koktejlů ve městě, který obstál ve zkoušce času, protože je dodnes v oběhu. Tuto napěněnou klasiku však barmani milují i ​​nenávidí.

Nápoj, který kombinuje gin, citrusy, jednoduchý sirup, vaječný bílek, hustou smetanu, pomerančovou květovou vodu a klubovou sodu, je plný chutí a textur. Gin – většina receptů vyžaduje londýnský suchý, ale sám Ramos používal Old Tom, jak bylo v jeho době v módě – poskytuje koktejlu pevný základ, zatímco cukr a citrusy dodávají svou charakteristickou sladkou rovnováhu. Těžký krém dodává bohatost, vaječný bílek zvyšuje pocit v ústech a voda z pomerančových květů dodává květinovou notu. Nakonec perlivá voda nápoj zesvětlí a dodá mu nádech perlení.

Pak je tu samozřejmě to třesení. Příběh vypráví, že Ramos zaměstnal ve svém baru řetězec „třepaných mužů“, aby uspokojil neustálou poptávku místních obyvatel a turistů, kteří se do tohoto pracně náročného koktejlu zamilovali. Každý nápoj byl údajně protřepáván 12 až 15 minut, na čemž se všichni shodneme, že je to hodně minut. Ale nenechte se touto zábavnou skutečností odradit. Pěnivý, svěží, květinový a lahodný Ramos Gin Fizz stojí za to si vyhrnout rukávy – a dnes většina barmanů třese své Fizzy za méně než minutu.

Uznávaný barman z New Orleans Chris Hannah říká, že mezi 25 a 45 sekundami stačí. Pokud chcete použít metodu suchého protřepávání, doporučuje protřepávat třepačku po dobu 10 sekund bez ledu a poté ji dát znovu intenzivně na 15 sekund s ledem, aby se zajistilo správné zchlazení a zředění. Výsledkem je dokonale namíchaný Ramos Gin Fizz s hlavou, která je správně pěnivá a tlustá.