Světové koktejly – Sidecar

Typická francouzská specialita koňak tvoří základ tohoto sladkokyselého koktejlu. Sladkost a trochu hořkosti dodává pomerančový likér a cukrová krusta, kyselost zajišťuje citronová šťáv a sílu koktejlu dodává již zmíněný koňak. Všechny chutě se pak harmonicky doplňují.

Sidecar je na seznamu oficiálních koktejlů Mezinárodní barmanské asociace IBA.

Náročnost přípravy

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se v šejkru krátce a intenzivně promíchají.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Koňak (0,5 dl)
    • Pomerančový likér (0,2 dl) – např. Curacao, nebo Cointreau
    • Citrónovou šťávu (0,2 dl)
    • Cukr
    • Led
    • Plátek citrusu na zdobení
  2. Sklenici na koktejly – misku na noze naplníme po okraj ledem a necháme chladit, alternativně můžeme nachladit již předem například v mrazícím boxu
  3. Poté okraj sklenky potřeme citrusem (limetka, citron nebo pomeranč)
  4. Obrácenou sklenku položíme na talířek s cukrem, čímž vytvoříme na jejím okraji cukrovou krustu
  5. Všechny tekuté suroviny dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru a řádně protřepeme
  6. Přes stainer (tedy bez ledu) sedíme obsah šejkru do sklenice
  7. Zdobíme citrusem, který bychom měli nejdříve nad koktejlem rozlomit, aby ho esenciální oleje provoněly, lze použít i samotnou kůru, která není chemicky ošetřena, nebo je důkladně omyta teplou vodou.
  8. Drink je hotov

Původ a historie

Jak už je u koktejlů spíše pravidlem než výjimkou, teorií o jejich vzniku a původu panuje vždy několik a většinou si odporují.

Jedna z nejrozšířenějších teorií vzniku koktejlu Sidecar datuje jeho vznik Francie. Respektive poválečné Paříže a na konec první světové války. Což vypadá pravděpodobně, už jen proto, že Koňak je typicky francouzská záležitost.

Další teorie zmiňuje stejné období ovšem Francie je nahrazena Anglií a Paříž Londýnem.

Tehdy zde působil kapitán americké armády, který se zřejmě často po městě proháněl v motorkářském sajdkáru. Odtud jeho název.

Zásluhu za tento drink si rád připisuje kultovní pařížský bar Harry’s New York. Zde se však může jednat o chytrý marketingový tah.

Závěr

Koktejl je velmi lahodný a hodí se k celodennímu popíjení.

Sidecar koktejl
Příprava koktejlu Sidecar