Světové koktejly – Sidecar

Typická francouzská specialita koňak tvoří základ tohoto sladkokyselého koktejlu. Sladkost a trochu hořkosti dodává pomerančový likér a cukrová krusta, kyselost zajišťuje citronová šťáva a sílu koktejlu dodává již zmíněný koňak. Všechny chutě se pak harmonicky doplňují.

Sidecar je na seznamu oficiálních koktejlů Mezinárodní barmanské asociace IBA.

Náročnost přípravy koktejlu Sidecar

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se v šejkru krátce a intenzivně promíchají.

Recept na přípravu koktejlu Sidecar

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Koňak (0,5 dl)
    • Pomerančový likér (0,2 dl) – např. Curacao, nebo Cointreau
    • Citrónovou šťávu (0,2 dl)
    • Cukr
    • Led
    • Plátek citrusu na zdobení
  2. Sklenici na koktejly – misku na noze naplníme po okraj ledem a necháme chladit, alternativně můžeme nachladit již předem například v mrazícím boxu
  3. Poté okraj sklenky potřeme citrusem (limetka, citron nebo pomeranč)
  4. Obrácenou sklenku položíme na talířek s cukrem, čímž vytvoříme na jejím okraji cukrovou krustu
  5. Všechny tekuté suroviny dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru a řádně protřepeme
  6. Přes strainer (tedy bez ledu) sedíme obsah šejkru do sklenice
  7. Zdobíme citrusem, který bychom měli nejdříve nad koktejlem rozlomit, aby ho esenciální oleje provoněly, lze použít i samotnou kůru, která není chemicky ošetřena, nebo je důkladně omyta teplou vodou.
  8. Drink je hotov

Recept na přípravu koktejlu můžete shlédnout na videu níže.

Příprava koktejlu Sidecar

Původ a historie koktejlu Sidecar

Jak už je u koktejlů spíše pravidlem než výjimkou, teorií o jejich vzniku a původu panuje vždy několik a většinou si odporují.

Jedna z nejrozšířenějších teorií vzniku koktejlu Sidecar datuje jeho vznik do Francie. Respektive poválečné Paříže a na konec první světové války. Což vypadá pravděpodobně, už jen proto, že Koňak je typicky francouzská záležitost.

Další teorie zmiňuje stejné období ovšem Francie je nahrazena Anglií a Paříž Londýnem.

Tehdy zde působil kapitán americké armády, který se zřejmě často po městě proháněl v motorkářském sajdkáru. Odtud jeho název.

Zásluhu za tento drink si rád připisuje kultovní pařížský bar Harry’s New York. Zde se však může jednat o chytrý marketingový tah.

Závěr

Koktejl je to velmi lahodný a hodí se k celodennímu popíjení.

Sidecar koktejl