Světové koktejly – Planters Punch

Planters punch (Plantážníkův Punč) je studená verze punče a osvěžující koktejl, skládající se z rumu, sirupu z cukrové třtiny, limetkové šťávy a zejména spousty ledu, protože na plantážích bývá opravdu velké horko. Koktejl vypadá opravdu nádherně ve velké sklenici Hurricane glass, kam se vejde i spousta toho tolik žádaného ledu.

Koktejl je to velmi jednoduchý a snadný na přípravu. A jednoduchost je u koktejlů velká přednost, protože je to základní předpoklad k celosvětovému úspěchu a oblíbenosti drinku.

Receptura koktejlu je uvedena v seznamu oficiálních koktejlů IBA (Mezinárodní barmanské asociace).

Náročnost přípravy

Příprava je tak rychlá a snadná, že ji zvládne naprosto každý. Koktejl se připravuje přímo ve sklenici a míchá se barmanskou lžící.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Rum (0,45 dl) – dle originální receptury by to měl být tmavý a z Jamajky
    • Limetkovou šťávu (0,15 dl)
    • Cukrový sirup (0,2 dl) – dle originální receptury z cukrové třtiny
    • Kostky ledu, nebo ledovou tříšť
    • Plátek pomeranče na zdobení
    • Slámku
  2. Velkou sklenici Huriccane glass naplníme ledem
  3. Přidáme všechny tekuté ingredience v pořadí rum, cukrový sirup a nakonec limetkovou šťávu
  4. Vše zamícháme barmanskou lžičkou a následně doplníme led
  5. Zdobíme plátkem pomeranče, vložíme slámku
  6. Drink je hotov

Postup přípravy koktejlu můžete shlédnout na videu níže.

Historie

Planter’s punch je oficiální koktejl IBA vyrobený z jamajského rumu , čerstvé limetkové šťávy a šťávy z cukrové třtiny. 

Koktejl údajně vznikl v hotelu Planters v Charlestonu v Jižní Karolíně, ale ve skutečnosti pochází z Jamajky. 

Vydání londýnského časopisu Fun ze září 1878 uvádí recept takto:

Sklenici na víno citronovou šťávou naplňte,
Z cukru stejnou sklenici naplňte dvakrát
Pak obsah třete, dokud směs nevypadá hladce, měkce a hezky.
Rumu, pak tři sklenice na víno,
a čtyři studené vody, prosím.
Drink pak budete mít, to není vůbec špatné 

Alespoň tak se to říká na Jamajce. 

Závěr

Koktejl lze dle chuti ředit vodou, ledem nebo čerstvým džusem.

Receptura bývá někdy doplněna o pár kapek Angostura bitters pro komplexnost chuti.

Alternativně lze volit sklenice na long drinky – highball. Rovněž tak zdobení bývá volnější a zpravidla se volí tropické ovoce, které je zrovna při ruce. Pokud nemáte sirup z cukrové třtiny použijte alternativně řepný cukr.