Odrůdy révy vinné – J

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Jacquère

Jacquère je bílá vysoce výnosná odrůda pěstovaná ve Francii v oblasti Savoie (80% produkce). Vínu se daří i v chladném podnebí. Jacquère se vyznačuje vyšší kyselinkou a vůní čerstvé trávy, citrusových plodů, jablek a hrušek. Vzhledem ke své kvalitě se jedná o jedno z nejdražších druhů odrůd. Víno má světle-zeleno zlatavou barvu s vůní bílých květin. Ideální konzumace vína je ihned po sklizni, od listopadu do dubna. Víno perfektně ladí například s mořskými plody, rybami či sýrovými specialitami.