Vinařská encyklopedie – U

Ve vinařské encyklopedii najdete slovník vína – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s vínem, pěstováním odrůd vinné révy, vinařskými oblastmi, vinařstvím a vinohradnictvím.

  • UC – Zkratka označující místní nebo regionální družstvo.
  • Účinky vína na zdraví člověka – Víno konzumované v umírněném množství snižuje cholesterol. K tomu dochází prostřednictvím výrazných antioxidačních vlastností různých chemických složek vyskytujících se přirozeně ve Patří k nim palyfenoly, jako např. prokyanidiny a rytoalexiny, zmíníme-li jen ty nejdůležitější. Spolu s alkoholem působí tyto anitoxidanty v krvi rovněž jako antikoagulátory, zmenšují schopnost vytvářet usazeniny, což snižuje u střídmých pijáků vína možnost výskytu infarktu na 50 % ve srovnání s abstinenty.
  • Ullage – Má dva významy.1. Prostor mezi povrchem vína a vrcholem hrdla láhve nebo sudu Staré víno s úbytkem až do místa rozšíření vína pravděpodobně nebude dobré. 2. Dolévání vína v sudu za účelem zamezení nadměrné oxidace.
  • Ušlechtilá hniloba (Botryotinia fuckeliana) – Způsobuje cibébovatění bobulí hroznů révy vinné. Proces cibébovatění, kdy hyfa houby proniká slupkou bobule a způsobuje mikrotrhliny jimiž uniká voda, může nastartovat jen za suchého a teplého počasí během zrání hroznů. Snížením obsahu vody v bobuli dojde ke koncentraci cukrů a může dojít i k odbourávání kyselin, zároveň vzniká tzv. botrytický buket.
  • Ušlechtilá plíseň – Ušlechtilá plíseň je ta plíseň, kterou v určitých podmínkách zapříčiní houba botrytis cinerea.
  • Uvaggio – Víno z různých odrůd révy