Alkoholová encyklopedie – R

Alkoholová encyklopedie obsahuje slovník pojmů a výklad rozličných nápisů a zkratek.

Tyto bývají nejčastěji uvedeny přímo na etiketách a vinětách rozličných lahví s destiláty, likéry, víny a vůbec lihovinami všeobecně. Setkat se s nimi také můžete v nápojových lístcích barů a restaurací. Některé z nich pak označují geografické určení, zemi původu, technologii výroby a specifický způsob zpracování produktů.

Jejich znalost vám usnadní výběr alkoholu tak, abyste při jeho nákupu a objednávání vždy věděli, co přesně si kupujete a vyhnuli se tak případnému překvapení, či snad dokonce zklamání.

  • Rackhouse

Jedná se o americké označení skladiště, kde se zraje whiskey.

  • Rachel Barrie

Rachel Barrie, vystudovaná doktorka věd, v současnosti zastává post master blenderky v destilerii Glen Dronach. Ve světě whisky se pohybuje již 28 let a během nich údajně ochutnala přibližně 150 000 sudových vzorků z více než osmdesáti destilerií. Dlouhá léta spolupracovala například s destilerií Glenmorangie, nebo Bowmore. Zasedá i v odborné porotě prestižní soutěže International Wine and spirit Competition. Její blíbená whisky je Glendronach 18.Y.O, Allardice, pro její robustní komplexnost a silný vliv sudů po sherry, což považuje za trademark této destilerie.

  • Rancio

Je to poněkud nejednoznačný termín, užívaný k definici specifického buketu některých vzácných, starých destilátů či fortifikovaných vín, zejména však koňaku, armaňaku a brandy. Největší vliv na vznik rancia má mnohaletý kontakt tekutiny s dřevěným sudem i s tím související mikrooxidace. Vyzrálé rancio archivních destilátů je spíše zemitějšího rázu, ve vůni může připomínat vydělanou kůži, starou svíci, cedrové dřevo, nebo krabičku od doutníků. Původní výrazná ovocitost typická zejména pro mladší destiláty poté před touto komplikovanější aromatikou ustupuje do pozadí.

  • Rašelina

U některých sladových whisky se používá jako palivo pro sušení ječného sladu, to dodává těmto sladovým whisky charakteristickou příchuť. Existují dva druhy rašeliny: močálová (bažinná) a lesní. Bažinná vzniká rozkladem mechů, zatímco lesní rozkladem větví a listí stromů.

  • Reflux (zpětný tok)

Páry, které zkondenzují na stěnách a stečou zpátky do kotle.

Schopnost destilačního kotlíku či kolony zkondenzovat výpary ještě předtím než by dosáhly kondenzátoru. Reflux si můžeme představit jako výpary, které jsou v průběhu destilace zkapalněny v “hlavě” případně ještě v “krku” kotlíku a jsou vráceny zpět dolů do hlavní zahřívací části kotlíku k redestilaci.

  • Rektifikace

Jedná se o frakční destilaci s využitím destilační kolony.

  • Rektifikační kolona

Označení pro druhou kolonu v soustavě destilační kolon. Umožňuje rozdělení destilátu z první kolony na jeho jednotlivé složky. V rektifikační koloně probíhá přesné oddělování chemických látek s podobným bodem varu. S rostoucí výškou kolony a počtem pater se zvyšuje přesnost a dělící schopnost kolony.

  • Reposado

Reposado znamená uleželý nebo odpočatý. Destilát zraje dva až 11 měsíců v dubových sudech, z nichž na konci získá svou typickou světle zlatavou barvu a vyváženou chuť. Označení nalezneme na tequile, mezcalu i sotolu.

  • Reserva

Reserva je pojem, který vyjadřuje zásobu toho nejlepšího rumu z daného ročníku, který se výrobce rozhodl neprodat, ale zarchivovat pro budoucí použití na výrobu stařených rumů. Specifický způsob míchání rumů, kdy se polovina rumu po 5. – 6. roce zrání vezme a smíchá se s o rok mladším rumem stejného brandu.

  • Rhum

Označení pro rum ve francouzštině.

  • Rhum arrangè

Název, se kterým se můžeme setkat především na ostrovech Reunion, Mauricius, Madagaskar a ostatních francouzských ostrovech v Karibiku. Jedná se o takzvané ochucené rumy přírodní metodou macerací ovoce, koření. Často lze zakoupit lahev rumu přímo s ovocem uvnitř.

  • Riff

Obměna nejčastěji již známého koktejlu, která se odlišuje například pouze změnou v jedné ale i více ingrediencích.

  • Richard Seale

Richard Seale je významná osobnost rumovými znalci opěvované destilerie Foursquare na Barbadosu. Působí zde od roku jejího založení (1993), jako master blender, vrchní destilatér i ambasador v jedné osobě. Je znám pro svou až radikální snahu v prosazování transparentního značení rumů, jako jasně definované stáří, doslazení, či obsažená aditiva. Klasickou ukázkou Sealeho precizního řemesla je suchý, autentický rum, blendovaný nejčastěji z kotlíkové i kolonové destilace. Například Doorlys, nebo vysoce komplexní The Real Mccoy, typické rumy z Barbadosu, které mohou zaujmout i milovníky whisky či koňaku.

  • Ripasso

Ripasso znamená opětovný, je italský termín pro metodu druhotného zpracování vinných hroznů, zejména při výrobě červených vín. Nejvíce je tento termín spjatý s italským regionem Valpolicella, konkrétně s víny označovanými jako Valpolicella ripasso. Nejčastěji se používají již jednou lisované hrozny, jež byly před tím sušeny na slaměných rohožích a určeny pro výrobu aromatického vína Amarone. Zbytky pomletých hroznů a slupek se přidávají do kádí s kvasícím rmutem nového vína a zvyšují cukernatost moštu. Výsledné víno je díky tomu i přes své mládí více extraktivní, mnohdy silnější a zejména aromatičtější.

  • Rmutování

Rmutování je proces, při kterém je škrob ze sladu pomocí sladových enzymu přeměněn na cukry. Proces rmutování se využívá například také při výrobě piva.

  • Ron

Označení pro rum ve španělštině.

  • Rovnovážný stav (steady-state)

Termín užívaný ve spojení s kontinuální destilací. Rovnovážný stav nastane, když do destilační kolony proudí: 1. vykvašená břečka ve stejném množství o stejné alkoholové síle a teplotě, 2. pára ve stejném množství a stejné teplotě a 3. odběr vydestilovaného alkoholu je také konstantní. Dosáhnutí rovnovážného stavu znamená, že výše popsané podmínky budou identické dnes, zítra i další dny, kdy kontinuální destilace bude probíhat. Rovnovážný stav tedy umožňuje kontinuální neboli nepřetržitou destilaci.

  • Ruby

Ruby je označení pro nejrozšířenější druh portského vína. Po fermentaci je uloženo v nerezových či betonových nádržích, aby se zabránilo oxidačnímu zrání a zachovala se sytě červená barva. Portské víno se před lahvováním zjemňuje a filtruje.

  • Rye whiskey

Žitná whisky. Původní americká whiskey. Musí obsahovat alespoň 51% žita.

Všechny díly