Želé s alkoholem jako dezert a Jello shot jako party hra

O želé

Želé je látka, která se vyrábí přidáním kapaliny buď do želatiny, kdy se poté jedná o živočišný produkt, nebo do pektinu, což je látka přírodního charakteru. Jako želé je také nazývána zavařenina připravená z ovocné šťávy a cukru. Želé připravíme také z běžně prodávaného džusu nebo nektaru. Vzhled a chuť želé můžeme vylepšit přidáním např. kousků ovoce, ořechů, bylinek nebo proužků kůry z citrusových plodů.

Výraz želé se také často používá v souvislosti s pečením. Želé se používá na vytvoření efektní a chutné vrstvy při přípravě dortů, koláčů a zákusků. Nalévá se na krém, marmeládu nebo ovoce, aby se neprosáklo do korpusu. Želé je nutné při přípravě povařit a i po ztuhnutí je lze rozpustit. Na dortech se vytváří buď silná vrstva želé, nebo tenká vrstva želé, která chrání ovoce před oschnutím. Silné vrstvy želé vznikají díky agaru, který pochází z mořských řas. Díky agaru vzniká silná vrstva želé, které lze snadno krájet. Tenké vrstvy želé naopak vznikají díky karagenanu získanému také z mořských řas a karubinu (neboli lokustové gumě), která se získává ze svatojánského chlebíčku.

Želé panáky, jello shots

Toto je opět další bizarní záležitost, která má své opodstatnění snad jen v případě alkoholových her na večírcích. Je to něco, co může rozproudit party a co upoutá zvědavost a pozornost i těch lidí, kteří jinak alkohol příliš nepijí. Želé v tomto případě výborně poslouží jako jako nosič alkoholu.

Berte to však spíše jako zajímavost a bizarní překvapení pro pobavení přátel a účastníků vašeho večírku. Konzumovat alkohol tímto způsobem jinak nedává vůbec žádný smysl.

Z praktického hlediska najde toto alkoholem ochucené želé využití zejména při přípravě dezertů, kde najdou své uplatnění hlavně chuťově výrazné likéry, jakou jsou například kokosový likér Baileys, pomerančový likér Cointreau, nebo třeba griotka. Všechny tyto likéry želé výborně ochutí a tím celý pozvednou i chuť dezertu.

Pokud jste někdy připravovali želé, jistě víte, že obsahuje tekutinu, nejčastěji to bývá voda, která mu poskytuje přirozenou a neutrální chuť, pokud při přípravě želé použijete místo běžné vody například pomerančový džus, bude mít i výsledné želé pomerančovou chuť.

A pokud chceme připravit alkoholické želé, stačí použít při jeho přípravě místo části vody alkohol.

Jak postupovat při přípravě želé panáků

Želé, či želatina se běžně prodává v supermarketu v různých formách.

Nejčastěji se jedná o plátky, případně o prášek, který bývá buď přírodní s neutrální chutí, nebo již ochucený různými aditivy (aromatické látky a barviva). Tato ochucená želé jsou určena zejména k přípravě dezertů.

Neochucené želé připravíme podle návodu na obalu a ochutíme ho dle vlastního výběru – viz tipy níže. Dodržujte poměr nealkoholické a alkoholické složky (2 díly nealko a 1 díl alko) a rovněž poměr želatiny a tekutiny podle návodu na obalu.

Želé nalijeme nejlépe do plastových kalíšků – panáků s víčky a dáme do chladničky, aby ztuhlo.

Doporučené kombinace chutí

  • Choco café – káva + strouhaná čokoláda + Baileys + cukr
  • Piña colada – kokosové mléko + kousky ananasu + bílý rum + cukr
  • Cosmopolitan – brusinková šťáva + limetková šťáva + vodka + cukr
  • Campari – pomerančový džus + kousky pomeranče + campari + cukr
  • Citrón – čerstvá citrónová šťáva + vodka + cukr / Italský likér limoncello + cukr
  • Pomeranč – pomerančový likér Cointreau / Pomerančový džus + vodka + cukr
  • Limetka – limetková štáva + cukr + bílý rum
  • Ad. – dle fantazie
       

Tipy na závěr

  • Pokud použijete cukrárenské želé, vytvoříte tak poměrně pevnou a kompaktní hmotu, kterou lze dále dělit nožem například na kostky (poslední foto), případně z něj jdou, například lžičkou, tvarovat koule (úvodní foto).
  • Při přípravě želé je důležitá zejména jeho chuť – tu mu můžete dodat z ovoce, ovocné šťávy, marmelády či džusu, kávy, čokolády, a dalších ingrediencí, nebo také ochuceným likérem.
  • Co se týká alkoholu, lze použít prakticky cokoliv. Pokud máme želé již ochucené, případně ho ochutíme například džusem, můžete použít i alkohol – vodku s neutrální chutí, ale může to být i whisky, rum, gin, ad.
  • Při přípravě se vyhněte přílišnému zahřívání alkoholu – začíná se odpařovat už při 78 stupních Celsia. Je vhodné alkohol přidávat až nakonec a vmíchat ho až do částečně zchladlého želé.