Světové koktejly – Naked and Famous

Koktejl Naked and Famous (tedy v překladu nahý a slavný) patří k moderním koktejlům, které se často vyznačují netradičním tzv. moderním složením. Jako báze, tedy alkoholický základ koktejlu je zde použit mezcal, což je opravdu netradiční. A i další suroviny, ze kterých se koktejl skládá si zaslouží pozornost – italský bylinný bitter Aperol a francouzský bylinný likér Chartreuse (jeho žlutá varianta) vše je doplněno o čerstvou citrónovou šťávu.

Naked and Famous je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a opravdu netradiční chuťovou kombinaci. Chuťový profil tady vypadá už podle receptury velmi zajímavě.

Koktejl Naked and Famous patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly new era drinks (moderní koktejly).

Náročnost přípravy koktejlu Naked and Famous

Příprava patří k těm jednodušším a tradičním. Koktejl se připravuje v šejkru, všechny suroviny se dávkují ve stejném poměru na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Pro koktejl je se výborně hodí klasická koktejlová sklenice na stopce.

Recept na přípravu koktejlu Naked and Famous

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Mezcal (0,225 dl) – mexický destilát z Agáve dle originální receptury
    • Chartreuse yellow (0,225 dl) – francouzský bylinný likér a jeho žlutá varianta
    • Aperol (0,225 dl) – italský bitter
    • Čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu (0,225 dl)
    • Kostky ledu
    • Svitek pomerančové kůry na zdobení, ale není v originální receptuře
  2. Do koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
  3. Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny tekuté ingredience
  4. Krátce a intenzivně protřepeme
  5. Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
  6. Koktejl se zpravidla nezdobí, někdo volí svitek pomerančové kůry, která by se nad koktejlem měla rozlomit, aby ho ovoněly esenciální oleje
  7. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Naked and Famous

Název a původ koktejlu Naked and Famous

Naked and Famous byl vytvořený v roce 2011 Joaquínem Simó v Death & Co. v New Yorku, je další verzí na jiný klasický koktejl – Last Word. Namísto prosté náhrady jedné ingredience si Naked & Famous zachovává pouze limetkovou šťávu a koncept receptury se čtyřmi stejnými díly. Mimořádně dobře vyvážený koktejl se skládá ze čtyř stejných dílů rozdílných chutí – mezcal přináší kouřovou uzenou chuť, zatímco limetka, Aperol a Yellow Chartreuse přinášejí kyselé, hořké a sladké.

Tvůrce ho popsal jako „bastard love child“ Last Word a Paper Plane . Recept Naked and Famous je stejně jednoduchý jako oba tyto koktejly.

Mezcal, Yellow Chartreuse, Aperol a limetková šťáva spojují chutě uzené, sladké, hořké a kyselé. IBA (Mezinárodní barmanská asociace) ho dala na oficiální seznam. To znamená, že jeho seznam složek byl „kanonizován“ nebo oficiálně uveden. To jej kvalifikuje jako moderní klasiku.

Koktejl Naked & Famous dovádí koncept Mr. Potato Head k jeho logickému závěru. Jak to popisuje barman Phil Ward: „To je do značné míry moje teorie o výrobě koktejlů, je to pan Potato Head. Moje teorie je, že každá šablona dobrého nápoje je plánem pro další dobré nápoje, takže ji prostě rozeberete a poskládáte zpět.“ Zde pouze nahradíme všechny ingredience oproti jedné nebo dvěma v ostatních zobrazených receptech.