Barmanské sirupy – Vanilkový

Vanilkový sirup sirup patří mezi barmanské sirupy, které se používají jako součást některých koktejlů, zde například Pornstar Martini.

Vanilkový sirup lze zakoupit již jako hotový produkt, barmanský sirup. Cena za litr takového sirupu se pak pohybuje kolem 300 Kč.

Lze ho také vyrobit z vanilinového, nebo vanilkového cukru, ale to by bylo hloupé a zbytečně drahé řešení, protože vanilinový cukr vůbec žádnou vanilku neosahuje, obsahuje pouze vanilin, což je jen syntetická příchuť vyrobená z hnědouhelného dehtu. Vanilkový cukr pak sice vanilku obsahuje, ale pouze ve stopovém množství, jeden lusk vanilky je použit na výroku desítek až stovek kilogramů takového cukru (neexistuje žádná závazná norma a výrobci šetří). Cena obou ochucených cukrů se pak pohybuje někde mezi 700 – 1.100 Kč/kg v závislosti na způsobu a velikosti balení.

Jediným rozumným způsobem jak si vyrobit vanilkový sirup doma je použít vanilkový lusk. Je to nejlevnější řešení a získáte tak kvalitní a originální produkt bez náhražek.

Vanilka

Pravá vanilka je hned po šafránu druhým nejdražším kořením na světě. Lusk vanilky pravé je tobolkou jedlé orchideje pocházející z Mexika, pěstování vanilky je pak rozšířené zejména na Madagaskaru, kde můžete na svých cestách navštívit některou z farem a nakoupit tak přímo u zdroje.

Aktuální cena vanilky se pohybuje kolem 13.000 Kč/kg. Nám však k výrobě sirupu bude stačit jediný lusk, který se dá koupit už od cca 50 Kč výše. Pokud chceme docílit intenzivnější chuti (což není nezbytně nutné, protože vanilka je velmi aromatická), lze použít i lusky dva.

Výroba sirupu

Postupujeme podle návodu na výrobu cukrového sirupu zveřejněném na tomto serveru a v průběhu přípravy přidáme do hrnce vnitřek lusku, který vyškrábneme ostrým nožem. Ten pak povaříme s cukrovým rozvarem.

Ano, tak snadné to opravdu je.

Domácí bar – Cukrový sirup – ALKOHOL DRINK

Co se zbytkem lusku?

I samotný lusk je cenná surovina.

Pokud pro zbytek lusku nemáme další využití, můžeme ho nechat povařit v hrnci společně s cukrem, abychom z něj dostali maximum chuti a potom vyhodit.

Další možnost je výroba vanilkové vodky – v tomto případě pouze vložíme lusk do láhve s běžnou neochucenou vodkou, kterou opět uzavřeme a necháme ho macerovat, čím déle tím lépe.

Další možnost jak lusk využít je výroba vanilkového cukru – lusk nasekáme na kousky a dáme do sklenice společně s cukrem a sklenici uzavřeme. Čas od času jí pak protřepeme.

Použití vanilkového sirupu

Vanilkový sirup má široké možnosti uplatnění při přípravě nápojů, v alkoholických i nealkoholických koktejlech, můžeme s ním ochutit destiláty, například výše zmíněnou vodku, můžeme s ním ochutit i nealkoholické nápoje, snadno lze vyrobit vanilkovou Coca-Colu, Lze použít při slazení a ochucení běžné kávy i kávy s alkoholem.

Lze ho také použít v gastronomii při přípravě různých pohárů, zmrzlin a dezertů. A také všude tam, kde jste doposud používali vanilkový, nebo vanilinový cukr. Budete překvapeni intenzitou chuti a vůní pravé vanilky oproti běžně používaným náhražkám.