Světové koktejly – Gin Fizz

Gin Fizz to je další osvěžující koktejl s říznou chutí ginu, ostrostí citronu doplněný sodou, ve kterém najde uplatnění i vaječný bílek, který zajistí bohatou pěnu na hladině.

Náročnost přípravy

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se v šejkru intenzivně promíchají.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Gin (0,5 dl)
    • Citrónovou šťávu (0,3 dl)
    • Cukrový sirup (0,15 dl)
    • Vaječný bílek (0,2 dl)
    • Sodovou vodu na dolití
    • Led
    • Plátek citronu na zdobení
  2. Sklenici na long drinky malý tumbler naplníme po okraj ledem a necháme chladit
  3. Všechny tekuté suroviny dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru a řádně vyšejkrujeme – je potřeba delší doba, aby bílek vytvořil bohatou pěnu, poté přelijeme obsah šejkru do sklenice ze které předtím vyjmeme led.
  4. Dolijeme sklenici sodou
  5. Zdobíme plátkem citronu
  6. Drink je hotov

Původ a historie

Tento koktejl má původ v americkém New Orleans, přičemž první zmínku o tomto koktejlu nalezneme již v knize proslulého barmana Jerryho Thomase Bartender’s Guide z roku 1887. Koktejlů s přízviskem fizz je v této knize dokonce šest. Ve všech těchto koktejlech najdeme sodovou vodu, což nám napoví význam slova fizz jako šumění. Koktejlu Gin Fizz. byl v New Orleans mezi léty 1900 a 1940 tak populární, že majitelé barů museli najímat celé týmy barmanů, kteří by ho stihli míchat tak rychle, jak rychle byl zákazníky objednáván.

Závěr

Bílek ke koktejlu neodmyslitelně patří a bez něj nelze vyšlehat hustou pěnu na povrchu tohoto koktejlu. Býval někdy vynechávám z důvodu obav před salmonelou. Proto používejte čerstvé vejce. Pokud nejsou k dispozici, lze použít bílky i pasterované.