Caffé corretto – Italská specialita

Caffè corretto je teplý italský nápoj, který se skládá z porce espressa s malou dávkou alkoholického nápoje. Mimo Itálii se tomuto druhu kávy říká „espresso corretto“.

Náročnost přípravy

Příprava je tak rychlá a snadná, postačí běžný přístroj na espresso, pokud nemáme, volíme přípravu alternativní. Jako u každé jiné kávy. Rovněž tak lze alternativně použít kávu instantní.

Recept na přípravu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Espresso – klasické (7 g kávy, 30 ml objem nápoje)
    • Alkohol dle volby – viz níže (5 ml, tedy 1/10 běžného panáku)
    • Cukr
  2. Do šálku na espresso připravíme espresso
  3. Přidáme alkohol
  4. Osladíme dle chuti
  5. Drink je hotov

Postup přípravy můžete sledovat na videu níže.

Ingredience

V Itálii máme v zásadě tři možnosti jaký alkohol zvolit do Caffé corretto:

Grappa (italská brandy) – pak objednávka této kávy zní: „un caffè corretto alla grappa“.

Sambuca (italská anýzovka s černým rybízem) – pak objednávka této kávy zní: „un caffè corretto alla sambuca“.

Brandy – pak objednávka této kávy zní: „un caffè corretto al cognac“.

Podrobnosti o alkoholu najdete na těchto stránkách.

Historie

Rozšířenou záležitostí se káva smíchaná s alkoholem, podávaná pod názvem Caffè corretto, stala až ve druhé čtvrtině 20. století. Kávu si dávali rybáři či námořníci, aby se zahřáli.

Samotný název bychom mohli přeložit jako „opravená káva“. Historické konsekvence odvozují, že kořeny sahají pravděpodobně do období fašismu. Káva se tehdy stala nedostatkovou komoditou. Lidé tak museli často vzít zavděk náhražkami, například čekankou. Příliš hořká chuť se pak „napravovala“ alkoholem.

Způsob podávání

Většina italských barmanů a baristů připravuje Caffè corretto jednoduše přidáním vybraného alkoholu do espressa, někdy je však alkoholický nápoj servírovaný ve skle vedle kávy, což zákazníkovi umožní přidat takové množství alkoholu, které mu vyhovuje.

V různých částech země se však tradice vyvíjela odlišně a Caffè correto se tak může dochucovat i mnoha jinými druhy alkoholu. Dominantní by vždy měla být chuť kávy. Celek nesmí být příliš intenzivně přebitý alkoholem.

Závěr

U nás existuje obdobný nápoj, nazýváme ho kafe s rumem. Ve Španělsku existuje podobný nápoj zvaný carajillo, ve Švédsku, Norsku a Dánsku je to kaffekaskkarsk a kaffepunch.

Caffè correto, bylo dříve vnímáno spíše jen jako idealizovaná vzpomínka na „Duce“ Mussoliniho a fašistickou minulost, dnes se však opět dostává na výsluní a stojí ve středu zájmu milovníků kávy.

Caffé Corretto