Odrůdy révy vinné – B

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Băbească neagra

Băbească neagra je odrůda vinné révy z východní Evropy, rozšířená převážně v Rumunsku a v menší míře v Moldavsku. V tomto regionu se odrůda pěstuje více než 2000 let a je u místních velmi oblíbená. Z odrůdy Băbească neagra se vyrábí ovocné červené víno, obvykle určené k rychlé spotřebě. Specialitou ke konzumaci jsou rumunské klobásy mititei. Synonyma zahrnují: Rara neagra, Sereksia Noire, Sereksia Tcheurnia.

Babic

Babic je modrá odrůda odrůda pocházející z Chorvatska z pobřeží Dalmácie. Nedávný test DNA prokázal, že Babic je přímým potomkem známé odrůdy Dobricic. Malé výsadby odrůdy Babic jsou rozptýleny na vinicích po celé oblasti Dalmácie a renomé získává i na mezinárodní úrovni. Odrůda Babic má trvale vysoké výnosy, spokojí se s méně úrodnou půdou. Chuť vína je ovocná s tóny švestek, fíků, tabáku a koření. Vína z odrůdy Babic jsou hustá a plná, s vysokým obsahem tříslovin. Odrůda je vhodná pro dlouhodobé zrání v sudech. Víno je vhodné spojit s konzumací chorvatského zvěřinového guláše. Mezi synonyma patří: Babich, Babcevica, Grastavac, Roguljanac, Sibencanac. Související odrůdy: Plavac Mali, Dobricic.

Bacchus

Bacchus je silně aromatická odrůda, která se hojně pěstuje na vinicích v Německu a Anglii. Vznikla křížením odrůd Müller-Thurgau a Silvaner. Jednou z hlavních výhod odrůdy Bacchus je, že se jí daří i v místech, kde neroste Ryzlink rýnský. Bacchus se sklízí na vinicích Rheinhessen a Franken a běžně se používá ve směsích jiných bílých vín. Díky vysokému obsahu cukru a nízké kyselině není odrůda Bacchus v Německu příliš rozšířena. Velmi kvalitní vína Bacchus se vyrábějí v Anglii, i když hrozny pocházejí z chladnějších vinic, výnosy jsou pevně pod kontrolou. Vzhledem k povaze vína s bylinnou vůní bývá v Anglii odrůda přirovnávána k Sauvignon Blanc. Malé množství vinic s odrůdou Bacchus se pěstuje také ve Švýcarsku a Kanadě. V gastronomii se k vínu podává vepřová pečeně a grilovaná zelenina. Synonyma zahrnují: Weisser Bacchus, Geilweilerhof 33-29-133.

Bachet

Bachet (Bachet Noir) je málo rozšíření tmavá odrůda, potomek odrůd Pinot Noir a Gouais Blanc. Navzdory tomuto prestižnímu rodokmenu se odrůda Bachet v současné době pěstuje pouze v jedné ze 101 francouzských správních vinnařských oblastí – Aube. Synonyma: Bachet Noir, Bachey, Francois, Gris Bachet.

Baco Blanc

Baco Blanc je francouzsko-americký hybrid vinné révy, kterou vyšlechtil v roce 1898 François Baco pouhé čtyři roky poté, co vyšlechtil tmavou odrůdu Baco Noir. Tato odrůda je kříženec odrůd Folle Blanche a Noah. Vína Blanc se vyznačují vysokou kyselinou a nízkým obsahem alkoholu, proto jsou ideální pro výrobu kvalitní brandy. Z odrůdy Baco Blanc se vyrábí převážně komerčně stolní víno. Synonyma zahrnují: Bacco, Baco 22A. Související odrůdy: Folle Blanche, Noe, Baco Noir.

Baco Noir

Baco Noir je francouzsko-americká hybridní odrůda, která je převážně pěstována jako červené víno ​​v severovýchodní oblasti Spojených států a Kanadě. Vznik odrůdy Baco Noir sahá až do roku 1894, kdy francouzský pěstitel François Baco křížil odrůdu Folle Blanche s odrůdou Vitis riparia. Baco Noir se pěstuje i v Burgundsku a oblasti Loire, ale stále více zažívá rozmach v Severní Americe. Díky své lehkosti, odolnosti k chladnějšímu podnebí a dobré kyselosti se odrůda Baco Noir pěstuje jako alternativa k odrůdě Pinot Noir. Víno má bohaté ovocné tóny borůvek a švestek. Synonyma zahrnují: Baco 1. Související odrůdy: Folle Blanche, Baco Blanc.

Baga

Baga je tmavá odrůda, která se používá k výrobě červených vín na centrálním pobřeží Portugalska, převážně v regionu Bregionu, kde pěstování odrůdy Baga výrazně převažuje nad jinými odrůdami červeného vína. V sousedních oblastech Dao a Ribatejo se odrůda Baga tradičně používá do směsí, ale i k výrobě odrůdových vín. Baga je pozoruhodná pro tloušťku slupky hroznu v poměru k velikosti poměrně malých bobulí. Jeho jméno znamená v překladu „bobule“. Suchá a teplá vegetačního období dávají odrůdě Baga pozdní zrání, čímž jsou bobule plné zralosti. Odrůda Baga má také přirozeně vysokou úroveň kyselosti. Baga je vhodná pro výrobu vysoce kvalitních odrůdových vín. Je také vysoce odolná proti plísním a hnilobám. Synonyma zahrnují: Tinta Bairrada, Tinta Fina, Tinta Poeirinha.

Baltica

Baltica je hybridní odrůda, která se pěstuje v Severní Americe, Skandinávii a pobaltských státech. Historie odrůdy sahá do roku 1950, kdy byl zrozen kříženec čtyř různých druhů hroznů vinné révy – Amurensis, Labrusca, Riparia a Vinifera. Odrůda Baltica zraje nezvykle brzy. Tato vlastnost je velmi užitečná v podnebí Lotyšska, Estonska, Norska a Švédska, kde se ostatním odrůdám nedaří. Odrůda Baltica má malé až středně velké shluky modro-černých hroznů s nízkým obsahem tříslovin a čistou šťávu. Víno je ovocně řízené, s chutí cherry a špetkou pižma. Baltica reaguje velmi dobře na uhličité macerace a výsledná vína jsou lehce plná, zářivě barevná. Synonyma zahrnují: Hasansky Sladký, Hasanski Sladki, Hasan sladké, Varajane Sinine.

Barbarossa

Barbarossa je evropská odrůda, která se pěstuje především v italském regionu Emilia-Romagna a na francouzském ostrově Korsika. Z této odrůdy se vyrábí plná, červená vína, které získávají na kvalitě dlouhodobým zráním. Barbarossa se jen zřídka používá k výrobě odrůdového vína, více se používá ve směsích červených vín nebo grappy. Mladé víno odrůdy Barbarossa bývá uzavřené, proto se často mísí s velkorysejšími odrůdami. Odrůdová vína Barbarossa stárnutím přechází v květinové vůně fialky a růže. V některých oblastech, jako je Provence, se Barbarossa používá jako stolní víno. Synonyma zahrnují: Barberoux, Malaga Rose, Grec Rouge.

Barbera

Barbera je tmavá odrůda červeného vína, kerá se pěstuje v několika italských vinařských oblastech, včetně jeho rodné oblasti Piemont, Emilia-Romagna, Puglia, Kampánia a dokonce na ostrovech Sicílie a Sardinie. Na přelomu 21. století byla odrůda Barbera v Itálii třetí nejčastěji pěstovanou odrůdou červeného vína, hned po odrůdách Sangiovese a Montepulciano. Hrozny odrůdy Barbera jsou používány jak ve směsích, tak stále častěji jako odrůdové víno. Barbera má velmi prastarý původ, první písemné zmínky pocházejí ze 17. století, jsou v dokumentu z roku 1798 hraběte Giuseppe Nuvolone-pergamo ze Scandaluzzo. Víno Barbera bylo velmi populární mezi důstojníky savojské armády. Odrůda Barbera se v posledních dvou stoletích rozšířila do Austrálie, Argentiny a Kalifornie. Pro vysoký obsah kyselin je odrůda Barbera pěstována především v teplejších klimatech. Tato kyselost doplňuje víno o třešňovou chuť, jako typické italské červené víno je zralé, pikantní, smyslné a zemité, plné měkkých tříslovin. V gastronomii je k vínu podávána zelenina, játra, grilovaná masa. K vinným směsem patří: Barbera – Sangiovese, Barbera – Nebbiolo. Synonyma zahrnují: Barbera d’Asti, Barbera Dolce, Barbera Forte, Barbera Grossa, Barbera Riccia, Barbera Vera.

Barokní víno

Barokní víno je plné bílé víno, které se pěstuje v regionu Tursan v jihozápadní Francii. Vína obsahují větší množství alkoholu a jsou přitom svěží. Odrůdová Barokní vína jsou extrémně vzácná. Odrůda je přímo příbuzná se Sauvignon Blanc a Folle Blanche. Vína mají travnaté aroma a zralé, ovocné příchutě. Synonyma zahrnují: Baroka, Barroque, Boudalles, Folles. Populární směsi jsou: barokní – Manseng – Sauvignon.

Batiki

Batiki je původní řecká odrůda, která se pěstuje v Řecku v oblasti Thessalia a Thraki. Odrůda Batiki je primárně používána do bílého stolního vína, do směsí s odrůdami Roditis, Savatiano a dalšími víny z rodiny Muscat. Batiki má nízkou hladinu kyseliny i alkoholu, proto je určeno k rychlé spotřebě. Tradičně bývá podáváno ke grilovaným rybám nebo lehkým sýrům. Synonyma zahrnují: Timpi-Batiki, Ntimpatiki, Nteve-Batiki, Ntempatiki.

Bazaleturi

Bazaleturi (aka Tsolikouri) je gruzínská odrůda vinné révy, která je tradičně používána při výrobě sladkých a polosladkých bílých vín. Odrůda se pěstuje převážně v západních vinařských oblastech Gruzie. Vína Bazaleturi mají vlivem teplého počasí přirozeně vysokou hladinu cukru a výsledná vína jsou výrazně sladší než jejich západoevropské protějšky. Vína z odrůdy Bazaleturi jsou vyráběna jako odrůdová vína nebo ve formě směsí s odrůdou Tetra Tsitska. Synonyma zahrnují: Tsolikouri.

Beaunoir

Beaunoir je tmavá odrůda červeného vína a pěstuje se v oblasti v Aube a Champagne. Bobule odrůdy Beaunoir jsou malé a víno se přidává především do směsí. Odrůda Beaunoir byla nejpopulárnější ve středověku. Beaunoir znamená ve francouzštině „krásná černá“, s největší pravděpodobností s odkazem na temnou barvu slupky. Mateřské odrůdy jsou Gouais Blanc a stále mutujících Pinot, sourozenec Chardonnay a Aligote. Vína odrůdy Beaunoir nemají prestiž svých sourozenců. Synonyma zahrnují: CEP Gris, Mourillon, Pinot d’Ai. Související odrůdy: Pinot Noir, Gouais Blanc.

Bellone Bianco

Bellone Bianco je světlá odrůda bílého vína z oblasti Lazio v Itálii. Od starověku se pěstuje především na vinicích v okolí italského hlavního města Říma. Z odrůdy Bellone Bianco jsou nejčastěji vyráběna vína lehká a svěží, zřídka se používá k výrobě sladkých, odrůdových vín s přívlastkem pozdní sběr. Hrozny z odrůdy Bellone Bianco byly dříve významnou složkou při výrobě sladkého Frascati Cannellino, dnes je vyráběno z odrůd Malvasia a Trebbiano. Vinná réva odrůdy Bellone Bianco produkuje velké trsy středně velkých bobulí s pozdním zráním. Bellone Bianco má méně známého příbuzného, tmavou odrůdu Bellone Nero. Synonyma zahrnují: Arciprete Bianco, Cacchione, Pampanaro, Bellobuono.

Bequignol

Bequignol je odrůda vinné révy, která byla dříve používána v červených směsí Bordeaux, dnes se pěstuje pouze v jihozápadní Francii a Argentině. Vína odrůdy Bequignol mají velmi dobrou barvu. Odrůdová vína Bequignol jsou spíše vzácná, Bequignol je převážně využíván jako barvivo ve směsích odrůd Malbec, Bonarda a Cabernet Sauvignon. Synonyma zahrnují: Chausset, Breton, Blanc Fer, Prunelard, Jurançon, Negrotte.

Bervedino

Bervedino je bílá moštová odrůda, která se používá převážně k výrobě sladkých vín v oblasti Colli Piacentini a v západní Emilia-Romagna. Odrůda Bervedino je téměř neznámá, pěstuje se na vinicích v údolí řeky Arda. Název Bervedino je odvozen z jantarové barvy bobulí hroznů v plné zralosti. Odrůda Bervedino byla kdysi hojně pěstována na vinicích v údolí Pádu, dnes bývá nahrazena populárnějšími odrůdami jako je Sauvignon Blanc, Chardonnay a Rulandské šedé. Synonyma zahrnují: Bervedino Bianco.

Bianchello (Biacame)

Bianchello, častěji známý jako Biacame, je bílá moštová odrůda, používána po staletí v různých částech střední Itálie, zejména v oblasti Emilia-Romagna a Marche. Vína Bianchello jsou světle žluté slámové barvy, jemně suchá a aromatická. Synonyma zahrnují: Biancame, Passerina.

Bianchetta Genovese

Bianchetta Genovese je málo známá bílá moštová odrůda pěstovaná téměř výhradně podél pobřeží Ligurie v severozápadní Itálii. Bianchetta v italštině znamená „malý bílý“ a slovo „Genovese“ odkazuje na město Janov, které leží jen pár kilometrů západně od Tigullia. Odrůda Bianchetta Genovese se používá při výrobě bílých sladkých vín typu passito – vín ze sušených hroznů. Vína jsou známější na místním než mezinárodním trhu. V gastronomii je k vínu podáván rybí mix.

Bianco d’Alessano

Bianco d’Alessano je italská bílá odrůda vinné révy, která se pěstuje v Apulii a také v Austrálii. Vína jsou převážně krémové textury s chutí hrušky, jablka a někdy i broskve. Vína Bianco d’Alessano mají dostatek kyselin a bývají ​​vyvážená. Podáváme se sýry a těstovinami. Synonyma zahrnují: Acchiappapalmento, Biaco di Latiano, Butta Palmento, Verdurino.

Biancolella

Biancolella je italská odrůda, která se používá při výrobě směsí i odrůdových bílých vín v Kampánii. Biancolella se pěstuje v regionu stovky let a produkuje suché víno ​​s lehkou, ovocnou chutí a s tóny po mandlích. V oblastech Costa d’Amalfi, Campi Flegrei a Penisola Sorrentina je Biancolella obvykle přidávána do směsí s odrůdou Forastera. Na ostrově Ischia v Neapolském zálivu roste odrůda Biancolella na vulkanických půdách a vyrábí se z ní odrůdové víno s velkým charakterem. Delikatesou k vínu je vařená rýže s krevetami. Synonyma zahrnují: Jancolella, Janculella.

Biancone

Biancone je světlá odrůda z regionu Marche v Itálii. Větší rozmach pěstování je v Austrálii. Synonyma zahrnují: Biancona, Corcesco, Pagadebiti di Porto Santo Stefano, White Grenache.

Biancu Gentile

Biancu Gentile je odrůda původem z Korsiky, která byla dříve považována za zaniklou. Díky několika specializovaným místních výrobcům se odrůda Biancu Gentile vrací zpět na vinice a do omezené komerční výroby. Biancu Gentile se nejvíce pěstuje v jižních oblastech ostrova. Biancu Gentile produkuje malé, intenzivně zbarvené hrozny s dobrými výnosy. Vína bývají spíše suchá a mají vůni po citronu, heřmánku a zralé hrušce. Specialitou k vínu bývá místní pokrm Cochon de lait farci et roti (plněné a pečené selátko). Synonyma zahrnují: Biancu Gentille, Ghjintili, Jentile.

Bical

Bical je bílá odrůda se žlutými bobulemi, která se pěstuje v portugalských regionech Bairrada a Dao. Odrůda se pro vysoký obsah kyselin často používá ve směsi s Arinto (Pederna) v různých regionálních vínech. Bical je také zastoupena především v řadě stolních vín, v malém množství jako víno odrůdové. Je známá pro svou specifickou chuť po meruňkách a broskvích. Víno je aromatické s tóny květin a jako mladé může mít mýdlový nádech. Odrůda je vhodná ke zrání v dubových sudech. Bical dozrává na vinicích poměrně brzy a pokud je sklizeň pozdní, má nadměrné množství alkoholu. Synonyma zahrnují: Borrado das Moscas, Bical de Bairrada.

Bigolona

Bigolona je starobylá a vzácná italská odrůda bílého vína, která se pěstuje na vinicích ​severovýchodního regionu Veneto. Již historicky je odrůda Bigolona používána při výrobě místního vína ze sušených hroznů Vin Santo. Bigolona byla již prakticky na pokraji vyhynutí, avšak dnes ji pěstuje hrstka pěstitelů na vinicích ve Valpolicella a Illasi v regionu Soave. Odrůda Bigolona není v italském národním registru. Bigolona je zvláště citlivá na plíseň Botrytis cinerea. Synonyma zahrnují: Smarzirola, Bianderela, Dindarela.

Black Monukka

Black Monukka je tmavá odrůda vinné révy, která pochází z oblasti Uzbekistánu nebo Ázerbájdžánu. Black Monukka má tmavé, purpurově zbarvené hrozny, které se používají téměř výhradně jako stolní hrozny révy vinné v Kalifornii, Chile a Iránu. Bobule vína jsou šťavnaté a sladké, s tenkou slupkou, ideální jako stolní hrozny a výrobu rozinek. Název Monukka je odvozen z perského slova monuqa – „rozinka“. Vinařství Rotta ve Spojených státech vyrábí dezertní víno Monukka s dlouhou dobou zrání. Vína se vyznačují bohatou vůní karamelu a vanilky, smetany a sherry. Synonyma zahrnují: Negrita, Kishmish Chernyi.

Blanc du Bois

Blanc du Bois je hybridní odrůda používaná pro výrobu bílého vína. Odrůdu Blanc du Bois vyšlechtil emigrant z Francie John Mortensen na Floridě v roce 1968. Odrůda Blanc du Bois je velmi odolná proti nemocem. Réva roste dobře i na svém vlastním podnoží, proto není nutné roubování. Odrůda Blanc du Bois je velmi přizpůsobivá s vysokými výnosy. Pro svojí ovocnou chuť je pěstována v teplejších podmínkách. Víno má muškátové aroma, které je patrné ve všech vínech, ať suchých nebo sladkých. Synonyma zahrnují: Florida H 18-37.

Blanqueiron

Blanqueiron je málo známá odrůda vinné révy se světlou slupkou. Pěstuje se v okolí Nice, v Provence, jihovýchodní části Francie. Na vína obsahující odrůdu Blanqueiron jen těžko narazíte jinde než v oblasti původu. Synonyma zahrnují: Blanqueiro, Blancairon, Blanqueral, Pignairon.

Blauburger

Odrůda Blauburger vznikla jako kříženec odrůd Modrý Portugal x Frankovka. Odrůdu vyšlechtil F. Zweigelt v Klosterneuburgu v roce 1923. Pěstuje se převážně v Rakousku. Blauburger je modrá moštová středně raná odrůda vinné révy. Odrůda Blauburger dozrává koncem září až začátkem října. Hrozny odrůdy Blauburger jsou středně velká, se slupkou modročernou. Odrůda snáší sušší stanoviště stejně tak jako vápenaté půdy, je odolná proti napadení plísní šedou, středně odolná proti napadení plísní révy a padlím révy. Odrůda Blauburger snáší poměrně dobře zimní mrazy. Výnos hroznů středně vysoký až vysoký, cukernatost moštu středně vysoká. Víno výborné kvality, tmavočervené barvy, ovocné a bylinné vůně s tóny višně a třešně. Chuť je plná, harmonická, jemně aromatického typu.

Blauer Wildbacher

Blauer Wildbacher je odrůda pocházející ze Štýrska (Steiermark) v jižním Rakousku, která zraje velmi pozdě. Je jednou ze 13 odrůd červených hroznů, které jsou schváleny k výrobě kvalitních rakouských vín. Blauer Wildbacher nese podobné znaky jako Frankovka. Vína vyrobená z této odrůdy mají vysoký obsah kyselin. Nejznámější víno vyráběné z odrůdy Blauer Wildbacher je ​​růžové víno s názvem Schilcher. V malém množství ji nalezneme v Itálii v oblasti Veneto, kde je pro svou barvu využívána převážně pro míchání s jinými odrůdami. V gastronomii je k vínu podáván jako specialita losos a křenem. Související odrůdy: Frankovka.

Bobál

Bobál je tmavá odrůda původem z oblasti Utiel-Requena v jihovýchodním Španělsku. Odrůda Bobál je široce rozšířena v celém regionu Valencie, Manchuela, Alicante a Murcia. Mimo území Španělska je Bobál v malém množství zastoupen na vinicích v oblasti Roussillon ve Francii a na italském ostrově Sardinie, kde je známý jako Bovale nebo Nieddera. Ve Španělsku je odrůda Bobál třetí nejrozšířenější za odrůdou Airen a Tempranillo. Hrozny odrůdy Bobál mají tlustou stopku a produkují velmi barevná vína s dobrými tříslovinami a kyselinkou, s mírným množstvím alkoholu. Bobál není považována za příliš kvalitní odrůdu a v minulosti se používal především k výrobě hroznového koncentrátu. V současné době je odrůda Bobál pěstovaná i pro výrobu odrůdových, kvalitních vín. Synonyma zahrnují: Bovale, Nieddera.

Boğazkere

Boğazkere je pozdní, tmavá odrůda tureckého původu, pěstovaná převážně v oblasti Anatolie, a často bývá přirovnávána k odrůdě Tannat. Vína mají velmi vysoký podíl tříslovin, které dávají vínu časem zrání zajímavou chuť. Réva odrůdy Boğazkere se pěstuje na vinicích ve vyšších nadmořských oblastech ve vnitrozemí Turecka. Boğazkere má velmi dobrou odolnost vůči suchu. Přestože má víno silnou slupku, plnou barvu i tělo, má pouze mírnou kyselost. Boğazkere vykazuje harmonický aromatický profil s tóny lesních plodů, pepře, hřebíčku a tabáku. Odrůda Boğazkere bývá míchána s měkčími odrůdami jako Gamay a Cinsaut. Specialitou k podávání vína je pečené jehněčí a špízy. Synonyma zahrnují: Serabi. Související směsi: Boğazkere-Öküzgözü.

Boğazkere-Öküzgözü

Kombinace odrůd Boğazkere – Öküzgözü se prolíná v produkci některých plných červených vín z Turecka. Obě tmavé odrůdy mají velmi málo společného, ale ve směsích se vzájemně výborně doplňují. Boğazkere poskytuje vínu sílu a hustou barvu, vysoký stupěn tříslovin, chuť po ovoci a lékořici. Öküzgözü dodává vínu eleganci se svěží ovocnou příchutí, která víno ​​zjemní a dá mu svěží kyselost. V tureckých směsích červeného vína se objevuje také odrůda Syrah. K vínu se podávají pečené lilky s masem a špízy.

Bogdanusa

Bogdanusa je prastará chorvatská bílá odrůda, která pochází z ostrova Hvar u západního pobřeží Chorvatska. V současné době se však pěstuje převážně v okolí oblasti Ager. Bogdanusa je velmi poddajná a spolehlivé odrůda. Vína bogdanusa hrají významnou roli v chorvatských náboženských slavnostech. Hrozny se obvykle používají pro výrobu odrůdových vín, ale také pro přidávání do směsí známých jako Pošip a GRK. Synonyma zahrnují: Bogdanjusa, Hvarka, Mladinka, Vrbanjka.

Bombino Bianco

Bombino Bianco je klíčová odrůda bílého vína ve střední a jihovýchodní Itálii. Je ceněná pro vysoké výnosy a aromatické vlastnosti. Bombino Bianco se používá k výrobě všech druhů vín, zřídka je zastoupena v odrůdovém víně. Každý rok se vyrobí miliony litrů stolního vína Bombino Bianco z úrody vinic v severní Puglii, Abruzzo, Lazio a Emilia-Romagna. Je známa i tmavá varianta odrůdy Bombino Bianco, která se pěstuje téměř výhradně v Apulii pod jménem Bombino Nero. Synonyma zahrnují: Trebbiano d’Abruzzo, Pagadebit, Straccia Cambiale.

Bombino Nero

Bombino Nero je mutace odrůdy Bombino Bianco, proto má velmi nízkou barevnou pigmentaci. Pěstuje se v Apulii v jižní Itálii. Odrůda se používá převážně k mísení různých tichých i šumivých růžových vín. V DOC v Lizzano se odrůda vyskytuje ve směsi s Negroamaro a Montepulciano. Synonyma zahrnují: Buonvino. Související odrůdy: Bombino Bianco.

Bonarda

Bonarda je obecný název používaný pro čtyři zcela odlišné odrůdy červených vín, tři ze severní Itálie a jednu z Argentiny. Nejstarší odrůdou je Bonarda Piedmontese. Jedná se o aromatickou odrůdu, která je nyní na pokraji vyhynutí, ale kdysi soupeřila na vinicích v západní oblasti Piemont s odrůdami Barbera a Nebbiolo. Odrůda Bonarda Piedmontese produkuje velmi kvalitní vína, nicméně po epidemii phyllorexa z roku 1880 byly vinice touto odrůdou znovu osázeny jen řídce. Důvodem byl velmi nízký výnos. Další dvě odrůdy Bonarda se pěstují na vinicích severní Itálie, především v údolí Pádu. Zde jsou vína známá jako Croatina – název odkazuje na chorvatský původ. S názvem „Bonarda“ se setkáváme i v jižní Lombardii, v Oltrepò Pavese DOC. Zde nalezneme vína Oltrepò Pavese Bonarda, včetně šumivého Frizzante, vyrobeného z Croatina. Croatina je také v menší míře pěstována v Colli Piacentini – na kopcích v oblasti západní Emilia-Romagna. Uva Rara je třetí italská odrůda „Bonarda“, známá také jako Bonarda Novarese. Stejně jako Croatina je i Uva Rara pěsována v Oltrepò – Pavese. Jak napovídá název, byla Uva Rara jednou ze vzácných odrůd vinné révy v této oblasti, dnes je však jednou z nejrozšířenějších červených odrůd v okolí Pavie. Největší podíl na vinicích má odrůda Bonarda v Argentině. Zde jsou hrozny používány jak ve směsích (často s argentinským víny Malbec ), tak i k výrobě odrůdových vín. Argentinská verze Bonarda je také známá jako Charbono. Populární směsi: Bonarda – Malbec.

Bonarda-Malbec

Bonarda-Malbec je červená směs argentinských vín. Obvykle dominuje v Argentině oblíbený Malbec, který se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách. Bonarda dodává směsím převážně aroma. Vína mají vůni vyzrálého ovoce a nejsou určeny k delšímu zrání. Většina vín ze směsí Bonarda-Malbec pochází převážně z regionu Mendoza. Víno je velmi barevné, s vůní horských květin a švestek. Synonyma zahrnují: Charbono-Malbec.

Bondola

Bondola je starověká tmavá odrůda pocházející z oblasti Pictureque Ticino, italsky mluvící oblasti jižního Švýcarska na italské hranici. Pěstuje se téměř výhradně v této oblasti. Bondola se používá pro výrobu jednoduchých stolních vín, známých pod názvem nostrano (v překladu „naše“), nebo vino da Tavola (stolní víno). Vína mají obvykle vysokou kyselinu, nízký obsah alkoholu a jsou určeny pro včasnou spotřebu. Výrobce Azienda Mondo produkuje z Bondola jak červené, tak růžové odrůdové víno. Odrůdová vína Bondola jsou však obecně vzácná. Synonyma zahrnují: Bondoletta, Bistriska Črnina, Bonda, Bundula, Briegler.

Bordeaux Blend-Syrah

Bordeaux Blend-Syrah je moderní červená směs, která byla průkopníkem v Novém světě, dnes je populární i v Evropě. Tradice smíchání červené odrůdy Bordeaux s odrůdami Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot a Carmenere je velmi stará. Odrůdy Syrah (Shiraz) lze nyní nalézt téměř v každé vinařské oblasti Austrálie, což vedlo k experimentování při výrobě různých směsí. Syrah dosahuje dobré úrovně růstu v podobných klimatických podmínkách, jaké jsou v oblasti Bordeaux. V Bordeaux však pěstování odrůdy Syrah není povoleno. Syrah se používá pro výrobu plných vín a květinovým aromatem s tóny černého rybízu, švestek a pepře. Odrůda Syrah je oblíbenou odrůdou pro vysoký obsah tříslovin a hlubokou tmavou barvu. Související směsi: Cabernet – Syrah, Cabernet – Merlot – Syrah, Cabernet Sauvignon – Shiraz.

Borgonja

Modrá odrůda Borgonja je jednou z nejstarších známých chorvatských odrůd. Tento původem istrijský druh je pěstován na vinicích v severozápadní Istrii. Odrůda Borgonja je vhodná pro výrobu mladého vína typu Beaujolais. Vína z odrůdy Borgonja jsou středně silná s obsahem alkoholu 11-12,5 %. Mají výrazný buket, jsou harmonická, osvěžující svou kyselinkou a stupněm trpkosti. Borgonja má aroma lesních plodů a fialek, barva jde od granátové až po tmavě červenou. V místní gastronomii se podává s těstovinami, lasagnemi, měkkými a výraznými sýry a masem.

Bosco

Bosco je ligurská bílá ​​odrůda vinné révy, pěstovaná v oblasti Cinque Terre. Používá se pro výrobu odrůdových vín a i pro směsi vín jako Vermentino a Albarola. Odrůda Bosco je pěstována na majestátních terasovitých svazích, které se zařezávají do Středozemního moře. Vína Bosco mají neblahý sklon k předčasné oxidaci, která může víno zbavit citronové vůně. Doporučuje se konzumace do jednoho roku od sklizně.

Bourboulenc

Bourboulenc je starobylá odrůda bílého vína pocházející z Řecka, kde je známá pod názvem Asprokondoura. Bourboulenc je jednou z pěti bílých odrůd povolených v oblasti Châteauneuf-du-Pape a v oblasti jižní Rhôny, kde jsou více rozšířeny odrůdy Grenache Blanc, Clairette, Picardan a Roussanne. Bourboulenc je používán jako populární přísada do směsí v sousední Provence a Languedocu. Odrůda Bourboulenc dozrává pozdě, má citrusovou vůni s dobrou kyselinkou, která pomáhá vínu ​​zachovat svěžest. Víno se podává s vepřovými steaky s krémovou hořčičnou omáčkou nebo s dušenými mušlemi. Synonyma zahrnují: Asprokondoura. Populární směsi: Jižní Rhone Blend.

Bouvier

Bouvier je odrůda pěstovaná v oblasti Clotar Bouvier a počátkem 20. století rozšířená i do oblasti Radgona ve Štýrsku. V současné době se pěstuje i na slovinských vinicích. Hrozny odrůdy Bouvier dozrávají extrémně brzy, bobule mají tlustou slupku. Bouvier má nízký obsah kyseliny a vysoký obsah alkoholu. Zřídka se používá pro výrobu odrůdového vína. Nejčastěji slouží k výrobě sladkého, perlivého, lehce alkoholického nápoje známého jako Sturm. Hrozny odrůdy Bouvier jsou pěstovány i pro přímou konzumaci. Víno Bouvier je zastoupeno ve směsi s odrůdou Ryzlink vlašský. Popularita této odrůdy klesá. Synonyma zahrnují: Radgonska Ranina, Bouviers Fruehtraube. Související odrůdy: Pinot Blanc.

Brachetto

Brachetto je tmavá italská odrůda, která se využívá pro výrobu sladkých a perlivých vín Brachetto d’Acqui v Piemontu. V minulosti byla odrůda Brachetto používána při výrobě suchých stolních vín. Přestože má víno nízký obsah alkoholu (obvykle okolo 5 %), je velmi aromatické s hlubokou vůní malin, lesních jahod a okětních lístků růží. Víno se konzumuje mladé, mírně chlazené, často s čerstvým ovocem. Synonyma zahrnují: Borgogna, Birbet.

Braquet

Braquet je provensálská odrůda vinné révy, která se používá při výrobě lehkého červeného vína a skvělého růžového vína s označením Bellet. Odrůda Braquet má nízké výnosy a obvykle se používá ve směsích růžových vín s odrůdami Cinsaut, Jurançon Noir, Chardonnay a Vermentino. Odrůda Braquet je údajně pojmenována po vlivné místní rodině z oblasti Bellet, kde je Braquet jednou z dominantních červených odrůd. K vínu se podávají plátky telecího masa s krémovou omáčkou nebo studený tuňák. Synonyma zahrnují: Brachet.

Brianna

Brianna je relativně nová a málo známá bílá odrůda vinné révy. Byla vyšlechtěna Elmer Swensenem v roce 1983 ve státě Wisconsin v USA. Bobule odrůdy Brianna mají velmi silnou slupku. Tato hybridní odrůda je jedním z mnoha potomků odrůdy Muscat. Hrozny odrůdy Brianna byly zpočátku pěstovány pro přímou konzumaci jako stolní hrozny. Vína mohou vykazovat ovocnou chuť od grapefruitu až po tropické žluté ovoce jako je ananas. Vína z odrůdy Brianna jsou vyráběna jako suchá i sladká. Brianna je většinou používá jako podpůrná složka ve směsích, odrůdová vína jsou vzácná. Související odrůdy: Muscat.

Bronx

Bronx je hybridní, vzácná odrůda v růžových tónech, která vznikla v roce 1925 křížením odrůd Sultanina a New York 8536 na Univerzitě v New Cornell. Odrůda Bronx slouží především pro přímou konzumaci hroznů, ale je vhodná také pro výrobu hrozinek. Zřídka bývá používáná k výrobě bílého vína. Bobule hroznů Bronx mají velmi tenkou slupku, výnosy i přes tuto skutečnost bývají dobré. Bronx má aroma podobné odrůdě Muscat. Odrůda Bronx je prozatím velmi vzácná. Synonyma zahrnují: New York 12583. Související odrůdy: Sultanina, New York 8536.

Brun Fourca

Brun Fourca je starobylá odrůda révy z provincie Provence. Synonyma zahrnují: Caula, Floura, Gros Taulier, Mançonnet, Morrastel Fleuri, Mulon, Ribier.

Bruñal

Bruñal je málo výnosná, tmavá odrůda vinné révy, která pochází z regionu Arribes v severozápadním Španělsku. Odrůda je používána pro míšení s výraznějšími odrůdami, jako Juan García, Rufete, Tempranillo a Garnacha (Grenache) k výrobě červených a růžových vín. Kvalita odrůdy Bruñal je vynikající. Jeho silná slupka je plná antokyanů, které dávají rostlině její výrazně červenou barvu. Vína odrůdy Bruñal jsou plná, s velkým množstvím tříslovin a kyselinek. Kdyby mělao drůda Bruñal vyšší výnosy, byla by jistě vysázena na velkém množství vinic.

Bual (Boal)

Bual (Boal) je název hned pro několik odrůd z Portugalska, které se sadily ve velkém množství v průběhu 18. a 19. století. Nejslavnější ze skupiny Bual je Bual Branco (také známý jako Boal Cachudo). Dalšími druhy jsou Boal Bagudo, Boal Barreiro, Boal Espinho a Boal Ratinho. Vína označená jako Madeira Bual se tradičně umístily na druhé příčce žebříku sladkosti Madeira, těsně za Madeira Malvaz a před Sercial a Terrantez. Bual je také pěstována na vinicích na sopečných souostrovích v tropech, ve východním Atlantiku, na Kanárských ostrovech pod názvem Gual. Synonyma zahrnují: Boal, Gual.

Bukettraube

Bukettraube je bílé víno ​​vzniklé z odrůd Silvaner a Schiava Rossa (Trollinger) kolem roku 1860 v Německu, ve vinařské oblasti Sebastian Englert v Randersackeru. Navzdory evropskému původu se dnes pěstuje nejvíce v Jižní Africe. Odrůda Bukettraube je citlivá na plísně, což vedlo k zániku této odrůdy v Evropě. Hrozny zrají brzy, mají vysoký obsah kyselin. Vzhledem k tomu, že odrůda Bukettraube není vhodná pro dlouhodobé zrání, používá se k výrobě sladkých a dezertních vín. Bukettraube je odrůda velmi aromatická s květinovými tóny muškátu, grepu, broskví, meruněk a hrušek. Synonyma zahrnují: Bouquetraube, Bukettrebe, Buke, Bocksbeutel. Související odrůdy: Silvaner, Schiava Rossa.