Odrůdy révy vinné – C

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Cabernet – Grenache – Merlot – Syrah

Cabernet – Grenache – Merlot – Syrah je směs vín, keré se vyrábí především v oblasti Bordeaux a údolí Rhôny – v největších francouzských vinařských oblastech. Existuje několik důvodů, proč tyto odrůdy bývají používány do směsí. Často je tato kombinace používaná pro Bordeaux styl vín typu Cabernet-Merlot, kterým přidávají dotek živého ovoce odrůdy Grenache a Syrah. A naopak odrůdy Grenache-Syrah jsou směsi, které vyžadují další strukturu, a dávají barvu směsi Merlot a Cabernet Sauvignon. Ve složitějších směsích vín ze Španělska jsou tyto čtyři odrůdy doprovázeny i dalšími odrůdami, obvykle Monastrell (Mourvedre) a Tempranillo. Související směsi: Cabernet Grenache – Mourvedre – Syrah, Grenache – Merlot – Syrah, Cabernet – Mourvedre – Syrah, Grenache – Mourvedre – Syrah, Bordeaux Blend.

Cabernet – Grenache – Mourvedre – Syrah

Cabernet – Grenache – Mourvedre – Syrah je stále populárnější směs pro výrobu vín v jižní Francii a východním Španělsku. Již dlouhou dobu odrůdy Grenache, Syrah a Mourvedre dominují při výrobě vín z oblasti jižní údolí Rhôny, Languedoc-Roussillon a Provence. Používání těchto odrůd zažívá rozvoj v průběhu posledních desetiletí. Směs je používána při výrobě vín i ve vzdálených oblastech jako jižní Austrálie, Kalifornie, Washington, Virginie a Bekaa Valley v Libanonu. Odrůdy bývají míchány v různých podílech a kombinacích. Populární směsi zahrnují: Cabernet – Grenache – Merlot – Syrah, Grenache – Merlot – Syrah, Cabernet – Mourvedre – Syrah, Grenache – Mourvedre – Syrah, Bordeaux Blend.

Cabernet – Grenache – Syrah

Cabernet – Grenache – Syrah je směs tří světových tmavě červených moštových odrůd, které se stále více používají v jižní Francii a severovýchodním Španělsku. Mícháním odrůd Grenache (Garnacha) a Syrah (Shiraz) vzniká jedno z klasických spojení ve víně. Cabernet Sauvignon poskytuje směsi vín více těla, obsah tříslovin a ovocné aroma. V některých regionech má Cabernet Sauvignon velmi bylinné aroma. Tyto vlastnosti, v kombinaci s bohatstvím a kořeněnou vůní odrůdy Syrah a všestranností odrůdy Grenache, dávájí nejlepší předpoklady pro vznik dobrého vína. Směs je populární především v Provence, kde se nyní Cabernet Sauvignon pěstuje ve velkém množství. Ve Španělsku je směs občas používána u vín z oblasti Priorat a někdy se používá název Rosado. Synonyma patří: Cabernet Grenache – Shiraz, Cabernet – Garnacha – Syrah. Související směsi: Grenache – Syrah, Cinsaut – Grenache – Syrah, Cabernet – Carignan – Grenache, Cabernet – Merlot – Shiraz.

Cabernet – Malbec – Syrah

Cabernet – Malbec – Syrah je tmavě červená směs vín, která je zvláště populární v Argentině a v menší míře v USA (Kalifornie) a Austrálii. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Malbec dávají výborná vína jako Petit Verdot a Carmenere. Syrah (Shiraz) je modernější odrůda. Odrůdy Syrah a Bordeaux dosahují dobrých výnosů sklizně v podobných klimatických podmínkách. Syrah je vyloučen z výroby tradičních směsí Bordeaux. Poptávka po silnějších červených vínech se v posledních desetiletích stále zvyšuje. Odrůdy Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec a Syrah jsou známé pro výrobu plných vín, s hlubokou tmavou barvou, vysokým obsahem alkoholu ve víně a vysokým množstvím tříslovin. V těchto směsích poskytuje odrůda Cabernet Sauvignon vínům bohatost a strukturu, zatímco ostatní odrůdy víno spíše změkčují a přidávají vůni ovoce s tóny po švestkách, třešních a ostružinách. Jiné kombinace poměru odrůd mají vůni po kávě, čokoládě, mátě, pepři a koření. Některé směsi mají aroma po vanilce a cedrovém dřevu. Synonyma: Cabernet – Malbec – Shiraz. Související směsi: Cabernet Franc – Malbec, Cabernet Sauvignon-Malbec, Cabernet – Shiraz, Malbec – Shiraz.

Cabernet – Merlot – Montepulciano

Cabernet – Merlot – Montepulciano jsou odrůdy pro základní směsi výroby červených vín ve střední a jižní Itálii. Tato šťavnatá a hluboce pigmentovaná vína jsou vyráběna převážně v Le Marche a Abruzzo. Odrůda Montepulciano je ceněna pro své měkké třísloviny a zralost ovocných chutí švestek a černých třešní. Cabernet Sauvignon je ctěn pro svou schopnost přidat vínu strukturu, barvu a chuť vína s tóny nezaměnitelného černého rybízu a bylinek. Merlot je šťavnatá odrůda s temnou červenou barvou, která víno zjemňuje a dává směsi nové aroma třešní a karamelu. Výsledná vína z těchto odrůd jsou různorodá, bude záviset na poměru každé odrůdy. Merlot dozrává ze všech tří odrůd nejdříve, Cabernet a Montepulciano jsou považovány za odrůdy pozdního sběru. Odrůdy Cabernet, Merlot a Montepulciano jsou běžně spojovány s dalšími odrůdami, jako Syrah, Sangiovese nebo Cabernet Frank. Využití těchto odrůd je především pro výrobu červených vín, některé se však používají i při výrobě vín růžových. Místními specialitami při podávání vína jsou jehněčí kotletky pečené na červeném víně a hovězí guláš s klobásou. Související směsi: Cabernet – Montepulciano, Merlot – Montepulciano.

Cabernet – Merlot – Sangiovese

Cabernet – Merlot – Sangiovese jsou odrůdy v mnoha směsích toskánských vín v centrální Itálii. Směs může mít libovolný počet variant, ale poměr složek obvykle vychází ze struktury odrůdy Cabernet Sauvignon. Odrůda Merlot dává vínu chuť sladkého, šťavnatého ovoce a Sangiovese dodává tóny kyselé třešně. Sangiovese dává směsi italským přízvuk. Tato vína mohou být vyrobena ve stylu odpovídajícím rychlé spotřebě, ale i dlouhodobému zrání. Kromě Itálie se tato směs v menší míře používá ve Spojených státech, Austrálii, Jižní Africe a na Novém Zélandu. Související směsi: Chianti Blend, Cabernet-Sangiovese , Merlot-Sagrantino-Sangiovese, Cabernet Sauvignon-Merlot.

Cabernet – Merlot – Syrah

Cabernet – Merlot – Syrah je rozšířená směs pro výrobu nejpopulárnějších světových červených vín. Odrůda Cabernet (Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc) je známá ve spojení s odrůdou Merlot, ať už v odrůdových vínech nebo ve směsích. Odrůdy jsou hlavními složkami při výrobě tradičního Blend Bordeaux. Méně tradiční, ale stále častěji používanou složkou do směsi je odrůda Syrah (Shiraz). Cabernet, Merlot a Syrah jsou ve směsích stále populárnější v Toskánsku, kde se mnoho výrobců orientuje na export vína. Související směsi: Cabernet Sauvignon – Merlot, Cabernet Sauvignon – Shiraz, Cabernet – Merlot – Sangiovese, Cabernet – Merlot – Tempranillo, Cabernet – Grenache – Syrah.

Cabernet – Merlot – Tempranillo

Odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot a Tempranillo se běžně kombinují do směsí vín na severu Španělska, kde je národní vlajkovou lodí odrůda Tempranillo, která je velmi vhodná k míchání se dvěma top odrůdami červeného vína ​​pocházejícími z Bordeaux. Tyto směsi se mohou značně lišit, pokud jde o jednotlivé poměry odrůd i vyzrálosti hroznů. Nejzdařilejší směsi jsou bohaté, s pevnou strukturou a vyžadují několik let zrání. Směs vína z odrůd Cabernet – Merlot – Tempranillo se používá v celém Španělsku, zejména však v oblasti Ribera del Duero a Navarra. Nabízí širokou škálu tmavě červených vín s ovocnou příchutí, s tóny vanilky. Související směsi: Cabernet – Tempranillo, Cabernet – Merlot – Syrah, Cabernet – Merlot – Sangiovese.

Cabernet – Merlot – Zinfandel

Odrůdy Cabernet – Merlot – Zinfandel je hutná směs vín, kombinující styl vín z typu Bordeaux, jako jsou odrůdy Merlot, Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Franc, s odrůdu Zinfandel – oblíbenou v Kalifornii. Tato směs byla používána v Kalifornii, kde zůstává jako místní specialita. Merlot a Cabernet Sauvignon jsou dvě nejvíce uznávané a pěstované odrůdy červeného vína na světě. Odrůdu Cabernet Franc nalézáme ve směsích s odrůdami Merlot i odrůdou Cabernet Sauvignon. Cabernet Sauvignon poskytuje těmto směsím strukturu a tmavě červenou barvu s ovocnou chutí černého rybízu, zatímco Merlot dává více šťávy, víno změkčuje a přidává další ovocné příchutě třešní a někdy i karamelu. Pokud je zastoupen Cabernet Franc, dává vínům navíc bylinné a kořeněné chutě. Zinfandel je kalifornská odrůda (v Itálii známe geneticky totožnou odrůdu Primitivo). Odrůda Zinfandel se nejvíce používá při výrobě odrůdových vín, ale vlivem narůstající populárnosti směsí je využíván ve směsích s odrůdami Petite Sirah, Syrah a odrůdami vín typu Bordeaux. Zinfandel dává vínům bohatou a zralou chuť bobulí, jako jsou malina, ostružina, špetku pepře. Směsi vín z odrůd Cabernet, Merlot a Zinfandel bývají tělnatá, velmi tmavé barvy a vysokým obsahem tříslovin. Vlastnosti konečného vína závisí na použitých rozměrech. Související směsi patří: Cabernet – Zinfandel.

Cabernet – Montepulciano

Cabernet – Montepulciano jsou odrůdy pro směsi bohatých červených vín, které se vyrábějí v Itálii, v Marche a Puglia. Odrůda Montepulciano je ve střední a jižní Itálii velmi oblíbená odrůda a je známa pro výrobu měkkých ovocných vín, určených pro včasné spotřebu. Odrůda Cabernet Sauvignon je známá pro výrobu vína vhodného pro dlouhodobé zrání, díky vysokému obsahu tříslovin. Obě odrůdy, Cabernet Sauvignon i Montepulciano, jsou odrůdy s pozdním zráním. Sklizeň probíhá až koncem slunečného podzimu, kde dosahuje optimální zralost. Cabernet Sauvignon poskytuje strukturu této směsi svou tmavou barvou a ovocnou příchutí černého rybízu a ostružin. Vysoký obsah tříslovin přispívá k hluboké pigmentaci vína, odrůda Montepulciano ve své barevnosti rozhodně není pozadu, navíc víno vína změkčuje a přidá ovocné tóny s příchutí švestek a třešní. Oba druhy mohou také vykazovat mírné aroma bylin. Výsledné víno závisí na poměru zastoupení jednotlivých odrůd a jejich vyzrání. Odrůdy Cabernet Sauvignon a Montepulciano jsou někdy míseny i s odrůdou Merlot. Související směsi patří: Cabernet – Merlot – Montepulciano.

Cabernet – Mourvedre – Syrah

Odrůdy Cabernet – Mourvedre – Syrah jsou ve směsích používány poměrně nedávno jako moderní doplněk ve světě vína. Kombinace těchto odrůd se ukázala jako velmi populární a to především v regionech Sunbaked jihovýchodního rohu Španělska Yecla , Jumilla a Valencii), ale i v jižní Francii (Languedoc a Provence). Směs se začíná využívat i v Jižní Africe a Kalifornii. Nejoblíbenější odrůda z oblasti Bordeaux, Cabernet Sauvignon je vysoce ceněn pro vysoký obsah kyseliny a tříslovin. Naopak odrůda Syrah je známa pro pikantní aroma s tóny kávy, pepře a fialek. Odrůda Mourvedre je tradiční odrůda pro výrobu směsí, kterým dává vůni sušených bylin a hořké čokolády. Obě odrůdy, Cabernet Sauvignon a Mourvedre, mají vysoké množství tříslovin v bobulích, což významě charakterizuje styl výsledného vína. Vína jsou plná a velmi hutná s vysokým obsahem alkoholu. Populární směsi jsou: Cabernet Grenache – Mourvedre – Syrah, Grenache – Merlot – Syrah, Cabernet Grenache – Merlot – Syrah, Grenache – Mourvedre – Syrah, Bordeaux Blend.

Cabernet – Nero d’Avola

Směs odrůd Cabernet – Nero d’Avola je příkladem moderního italského vinařství na ostrově Sicílie. Cabernet Sauvignon je nejznámější odrůda na světě, směsi z této odrůdy jsou velmi populární. Míchání s odrůdou Nero d „Avola je téměř výlučně omezeno na ostrov Sicílie. Vína vyrobená z odrůd Cabernet Sauvignon a Nero d’Avola jsou často označovány jednoduše jako „Rosso“. Vína jsou velmi plná, více než směs Merlot – Nero d’Avola, a mají vysoký potenciál pro dlouhodobé zrání v dubových sudech. Klasické příchutě odrůdy Cabernet, jako je černý rybíz a cedr, jsou obohocena odrůdou Nero d’Avola’s o aroma malin a švestek. Související směsi patří: Merlot-Nero d’Avola , Frappato-Nero d’Avola , Nero d’Avola-Syrah.

Cabernet – Petit Verdot

Cabernet – Petit Verdot je směs ze dvou červených odrůd vinné révy z oblasti Bordeaux. Většina těchto vín spadá pod klasifikací vín z Bordeaux, kde je stále větší zájem o vína tmavé odrůdy Petit Verdot. Směs odrůd Cabernet – Petit Verdot není ve Francii příliš populární, více se využívají odrůdy jako je Merlot či Syrah, které směsím dávají větší komplexnost. Směs je nejvíce populární v Jižní Africe, kde výrobci vín využívají vyvážené struktury a silné chutě jihoafrické odrůdy Cabernetu s jemnější, ale hluboce barevnou odrůdou Petit Verdot. Související směsi patří: Bordeaux směs, Meritage.

Cabernet – Pinotage

Směsi odrůd Cabernet – Pinotage se nejvíce využívá v Jihoafrické republice, kde jsou těmito odrůdami nejvíce osázené vinice červených odrůd. Jihoafrický Cabernet Sauvignon získal velmi dobrou mezinárodní pověst a odrůda Pinotage je v zemi ctěna jako ikona vín. Odrůda Cabernet Franc může být také použita při výrobě této směsi, i když se pěstuje v mnohem menším množství než Cabernet Sauvignon. Směs se vyznačuje vůní černého rybízu a tmavého ovoce, s chutí Cabernet Sauvignon, podpořeno rustikálním Pinotage. Výsledná vína jsou obvykle tmavé barvy, často zobrazovat zemité aroma i ve svém mládí. Související směsi patří: Pinotage – Shiraz, Cinsaut – Pinotage.

Cabernet – Sangiovese

Cabernet – Sangiovese je jednou z nejúspěšnějších směsí italského vinařství 20. století. Směs může odkazovat na jakoukoli kombinaci odrůd Sangiovese a Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Franc. V podstatě se jedná o klasické víno, které ​​je příkladem moderních toskánských postupů při výrobě směsí. Výsledná vína jsou velmi populární, rozšířili se po celé Itálii i do Spojených států a Austrálie. Směs vyrovnává charakteristické chutě odrůdy Sangiovese po černých třešních se strukturou odrůdy Cabernets. Vína mají vysoký obsah tříslovin a jsou vhodná pro dlouhodobé zrání. Související směsi patří: Chianti Blend, Cabernet – Merlot – Sangiovese, Cabernet – Sangiovese – Syrah, Sagrantino – Sangiovese.

Cabernet – Sangiovese – Syrah

Kombinace odrůd Cabernet – Sangiovese – Syrah je příkladem super toskánské směsi červeného vína. Termín Super Toskánská byl vytvořen jako označení vysoce kvalitních vín z Toskánska. Směs odrůd Cabernet, Sangiovese a Syrah je propagována v Toskánsku. Pro vysokou poptávku po muhutných červených vínech je směs těchto odrůd používána v některých částech Spojených států a Austrálie. Sangiovese je ceněn pro vysoký obsah kyselin a tříslovin. Kvalitní vína odrůdy Sangiovese vína vykazují hořkou příchuť s tóny třešní a švestek. Cabernet Sauvignon je známý pro svojí robusní strukturu, výraznou chuť po černém rybízu s tóny zeleného pepře a vysoký obsah tříslovin. Syrah je známý pro výrobu plných ovocných vín. Mladá vína z odrůdy Syrah jsou často plné květinové vůně, s tmavě ovocnou příchutí, jako jsou švestky a pikantní koření. Stárnutím se v chuti projevují tóny čokolády a kouře. Vína z odrůd Cabernet Sauvignon, Syrah a Sangiovese jsou známé pro jejich neuvěřitelné schopnosti dlouhodobě zrát, a to po dobu 20 a více let. Směsi těchto odrůd mají obdobné schopnosti. Jednotlivé odrůdy jsou kombinovány v různých poměrech, s mírnou dominancí odrůdy Sangiovese. Pokud je Cabernet použit ve směsích ve velkém poměru, má tendenci zastínit ostatní dvě odrůdy. V dobře vyvážených směsích přináší odrůda Sangiovese výsledným vínům tělo a rustikální kouzlo, Cabernet pak strukturu ovoce a Syrah tmavou barvu a aroma koření. Související směsi: Cabernet – Sangiovese.

Cabernet Franc – Gamay – Malbec

Cabernet Franc – Gamay – Malbec je zajímavá trojkombinace směsi červených odrůd. Cabernet Franc a Malbec je nejlépe známý pro jejich vedlejší roli při výrobě vín Bordeaux, zatímco odrůda Gamay je světle červené barvy z oblasti Beaujolais. Spojení Cabernet Franc a Malbec je dobře znám. Voňavý a kořeněný Cabernet Franc doplňuje Malbec o tmavou barvu a třísloviny, zatímco odrůda Gamay vína spíše zlehčuje, dává jim mladistvou chuť kyselin. Vína ze směsi odrůd Cabernet Franc – Gamay – Malbec, často vyrobené jako rosé, se nejčastěji konzumují jako vína mladá. V gastronomii jsou vína podávána s tuňákovou pomazánkou nebo saláty z mořských plodů. Související směsi patří: Cabernet Franc – Malbec, Merlot Malbec.

Cabernet Moravia

Cabernet Moravia je kříženec odrůd Cabernet Franc x Zweigeltrebe. Cabernet Moravia je poměrně mladá odrůda, která byla zapsána do Státní odrůdové knihy v roce 2001. Vína Cabernet Moravia jsou velmi příjemná, aromatické chuti, tmavé granátové barvy s jemným kabernetovým tónem s vůní černého rybízu. Cabernet Moravia patří ke špičkovým moravským červeným vínům. Po odbourání kyseliny jablečné je víno hebké, s vysokým obsahem tříslovin. Cabernet Moravia dosahuje výborné jakosti vína, sklizeň probíhá v polovině října. Odrůda Cabernet Moravia má vysoké a pravidelné výnosy. Podává se k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je pravděpodobně nejslavnější odrůda červeného vína ​​na Zemi. Od svých počátků v okolí oblasti Medoc se réva úspěšně rozšířila do téměř každé vinařské země na světě, od Francie a Itálii, až do Austrálie, Chile, Jižní Afriky a Nového Zélandu. Odrůda Cabernet Sauvignon vznikla pravděpodobně náhodným opylením odrůdy Cabernet Franc (kříženec s révou lesní) a velmi staré odrůdy Sauvignon. V polovině 16. století se o jeho rozšíření v Bordeaux zasloužil kardinál Richelieu. Dnes se odrůda stává nejmódnější modrou odrůdou a je na sedmém místě mezi nejrozšířenějšími světovými odrůdami. Cabernet Sauvignon je velmi adaptabilní pro různé půdní typy i podnebí a má vysoké výnosy ve všech pěstovaných oblastech, čímž se stává stále více populárním. Bobule odrůdy Cabernet Sauvignon obsahují velké množství červeného barviva a má výraznou odrůdovou chuť. Zraje pomalu a stárnutím nabývá na kvalitě. Pro své pozdní zrání není v České republice příliš rozšířen a to z ekonomických důvodů. Ve světě se používá k výrobě jak odrůdových vín, tak směsí s odrůdami Merlot a Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot a Carmenere, Syrah / Shiraz a Tempranillo. Aroma vína Cabernet Sauvignon je směsí červeného rybízu, třešní, ostružin, oliv, až po čokoládu, cedrové dřevo a vůni doutníkového tabáku. Chuť je mohutná, kořenitá. U mladých vín jsou silně cítit třísloviny, zralá vína jsou sametová. Cabernet Sauvignon je vhodný pro školení vína v dubových sudech, které předávají vínům osobitou vůni i chuť. Cabernet Sauvignon dobře doprovázejí masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso nebo špízy s kořenitými omáčkami. Populární směsi jsou: Bordeaux směs , Meritage , Cabernet Sauvignon-Merlot , Cabernets frank a Sauvignon , Cabernet-Merlot-Sangiovese , Cabernet Sauvignon-Shiraz , Cabernet-Tempranillo. Synonyma zahrnují: Bouche, Bouchet, Sauvignon Rouge, Vidure. Související odrůdy: Cabernet Franc, Sauvignon Blanc.

Cabernet Sauvignon, Carignan (Cariñena) a Syrah

Cabernet Sauvignon, Carignan (Cariñena) a Syrah jsou tři odrůdy vinné révy, které jsou povolené k výrobě směsí Priorat DOC ve Španělsku. Směs může také být produkována v jižní Francii. Cabernet Sauvignon a Syrah jsou nepochybně ve směsích superhvězdami. V mnoha z těchto typů směsí, je Carignan přidáván pro vysoký obsah tříslovin a hlubokou barvu. Související směsi patří: Cabernet-Carignan, Cabernet-Carignan-Grenache, Carignan-Merlot, Syrah Carignan.

Cabernet Sauvignon, Grenache a Carignan

Cabernet Sauvignon, Grenache a Carignan (Cariñena) je nejčastější trojice odrůd, které jsou společné pro jižní Francii a severní Španělsko. Tyto tři odrůdy jsou zastoupeny ve vínech Priorat, a při výrobě moderních stylových vín z regionu Languedoc-Roussilon a Provence. Všechny tři odrůdy vína jsou pěstovány především ve Španělsku, kde každá z odrůd může být použita pro výrobu odrůdových vín. Cabernet Sauvignon ve směsích specifickou chuť s vůní černého rybízu a cedru. Carignan dává směsím barvu a třísloviny, zatímco Grenache přispívá vysokým obsahem alkoholu a lehčí ovocnou vůní (zejména jahody, maliny a třešně), které skvěle doplňuje odrůdu Cabernet Sauvignon. Ke směsi se podává bylinkové pečené jehněčí maso a grilovaná masa. Související směsi patří: Cabernet-Carignan, Cabernet-Syrah Carignan, Carignan-Merlot, Syrah Carignan.

Cienna

Cienna patří mezi novější odrůdy červené vinné révy, které vzniklo v roce 1972. Pěstuje se výhradně na suchých vinicích, velká produkce je v Jižní Austrálii. Víno vzniklo křížením Cabernetu Sauvignon, Sumoll a červených odrůd z Katalánska. Vyznačuje se purpurovou barvou, vůní červených malin a jahod. Mezi vhodné pokrmy se řadí vepřové kotlety, steaky či grilované kuře.

Ciliegiolo

Ciliegiolo je červené víno původem z Toskánska, pěstovaná především v Ligurii. Má velmi sladké a aromatické plody, které připomínají třešně. Je vhodné je konzumovat ke kuřecím salátům či piniovým oříškům.

Cinsault

Červená vinná réva pocházející z jihu Francie, vyznačující se nízkým počtem tříslovin, někdy rovněž nazývaná Cinsault. Révě se daří především v teplejších zemích, v Maroku, Tunisku nebo Libanonu, a nesvědčí mu především vlhké podmínky. Vynikající je k mnoha pokrmům, jako je kuřecí, vepřové nebo rybí maso.

Všechny díly