Vinařská encyklopedie – C

Ve vinařské encyklopedii najdete slovník vína – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s vínem, pěstováním odrůd vinné révy, vinařskými oblastmi, vinařstvím a vinohradnictvím.

  • CA – Zkratka pro Cooperativa Agricola a jiné názvy označující místní nebo regionální družstva ve Španělsku.
  • Calvet – Známá francouzská vinařská firma, která dováží víno a brandy i do ČR.
  • Campari – Známá italská firma se zaměřením na upravovaní vín, založená Gasparem Camparim.
  • Cantina – Vinařská firma v Itálii
  • Cantina sociale – Pěstitelské družstvo v Itálii.
  • Caraffa di Decantazione – Je speciální skleněná nádoba určená k dekantaci vína.
  • Carato – Synonymum pro malý sud.
  • Carpano – Nejstarší italská firma na výrobu vermutů. Firma je pojmenovaná po vynálezci tohoto nápoje. Vermuty Carpano patří k nejdražším a Carpano Rosso je prý nejlepším vermutem na světě. Vermut Carpano vyniká mimořádnou plností, nejjemnější hořkostí a zvláště dlouhým pavím chvostem. Hlavní závod firmy v Turíně má kapacitu 80 000 hl vína. Výrobní postupy znají údajně jen tři lidé, ovšem každý pouze třetinu. Carpano Antonio B.- italský mnich, vynálezce vermutu. Roku 1786 začal přidávat koření a cukr do vína a léčit žaludeční potíže způsobené nadměrným přijímáním potravy. Castelli romani-římské zámky. Kraj v okolí Říma, kde se na sopečných svazích odedávna pěstuje vinná réva poskytující velmi dobrá bílá vína.
  • Casa Vinicola – Vinařství nebo obchodník s vínem, kteří pouze lahvují vína které jsou vyrobená jinými vinaři.
  • Cava – Ochranná značka původu a kvality u španělských sektů vyrobené klasickou šampaňskou metodou kvašení v láhvích.
  • Cedrové dřevo – Čistě subjektivní výraz používaný pro určitý buket spojovaný se zráním v láhvi vína, které bylo předtím uskladněno nebo kvašeno v dřevěném sudu, obvykle dubovém.
  • Celkový obsah alkoholu – Celkový obsah alkoholu se uvádí v procentech objemových a je sumou skutečného a možného obsahu alkoholu, který by mohl vzniknout úplným zkvašením cukru obsaženého ve 100 objemových jednotkách daného produktu.
  • Cépage – Znamená „odrůda révy“ bývá někdy používán na etiketě bezprostředně před uvedením odrůdy, zatímco množné číslo tohoto výrazu (cépages) se používá jako odkazu odrůdového množství v určitém cuvée.
  • Cerasuolo – Růžové víno původem ze Sicílie.
  • Červené víno – Údaj o barvě vína při označování barvy vína dle vinařského zákona. Označuje se tak víno vyrobené z modrých odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize. V severních vinařských oblastech se vyrábí bílé víno v poměru k červenému cca 7/3. Technologie výroby červeného vína spočívá v nakvášení rmutu s cílem vyluhování červeného barviva ve slupce bobule do moštu.
  • Číslo Lot EU – Navrženo směrnicí EU v roce 1989 a zavedeno všemi členskými státy společenství v roce 1992. Toto číslo LOT musí být uvedeno na každé láhvi vína vyrobené nebo prodávané v rámci EU. Pokud by víno muselo být z jakýchkoli důvodů staženo z všeobecné distribuce, může tento kód předejít zbytečným škodám a ztrátám tím, že přesně určí dodavatele vína.
  • Cibéba – Cibéba neboli hrozinka je scvrklá bobule seschlá výparem vody. Cibéba vzniká buď ve vinici při přezrávání hroznů (pro výrobu vín kategorie výběr z cibéb) nebo při ponechání sklizených hroznů ve větraném prostoru či na slámě (k výrobě slámových vín).
  • Cidre – Francouzské jablečné víno. Víno je populární především v západní Evropě. Cider má průzračnou, zlatavou barvu. Jedná se o jemně perlivý nápoj.
  • Čiré víno –  Nezakalené, bez známek sedimentu a závoje.
  • Čiření – Vzniká za pomoci přírodních inertních látek, díky nim jsou nečistoty strhávány ke dnu nádoby a následně odstraněny spolu s kaly při stáčení vína. Nečistoty ulpívají na čiřidlech na základě opačných elektrických nábojů částeček jednotlivých čiřidel. Nejběžněji používanými čiřidly jsou bentonit, tanin, želatina atd.
  • Clairet – Bílé víno zpracovávané z modrých hroznů. Mohou se lisovat buď celé hrozny nebo se hrozny odzrní a z drti se nechá odtékat první bezbarvý mošt bez lisování.
  • Classico – Výraz, který by měl být používán pouze pro vína které jsou vyrobená v historických nebo klasických částech apelace, obvykle v malých, kopcovitých regionech.
  • Climat – Malá parcela s vlastním jménem, která je uvnitř, tedy obklopená nějakou jinou vinicí.
  • Clos – Výraz synonymní s výrazem climat s tou výjimkou, že tato parcela je nebo byla ohrazená zdí – ve Francii.
  • ČNM – Český normalizovaný moštoměr. jedná se o stupnici pro měření cukru v kilogramech ve 100 litrech moštu v České republice. 1° ČNM = 1kg cukru ve 100 litrech moštu.
  • Commandaria – Historicky nejstarší víno původní receptury. Toto dezertní víno pochází ze Středomoří a je vyráběno z přezrálých bobulí starých odrůd révy vinné. Vyznačuje se plnou sladkou chutí s vyšším obsahem alkoholu.
  • Cortese – Bílá odrůda, která jsou užívána pro výrobu vína Gavi v Piemontu.
  • Corvina – Modrá odrůda, ze které je vyráběna společně s odrůdami Rondinella a Molinara vína známáojako Bardolino a Valpolicella.
  • Cote, cotes – Stýkající se svah na jednom rozsáhlejším svahu nebo kopci.
  • Coteaux – Svahy v kopcovité krajině vzájemně se nestýkající.
  • Cötes du Rhöne – Vinařská oblast u řeky Rhony táhnoucí se na jih od Lyonu až k Avignonu. Nejznámější vína této oblasti jsou Chateauneuf du Pape nebo Cötes d´or.
  • Coulure – Fyziologická choroba révy která se vyskytuje jako důsledek střídání teplých a chladných, suchých a vlhkých podmínek při rašení oček. Vyskytuje se v době kvetení, během kterého je počasí příliš slunečné, míza se překotně žene kolem embryonálních hroznů do letorostů, čímž dochází k bujnému růstu baldachýnu olistění ale nedostatečné dodávce základních živin hroznům. Bobule usychají a opadají.
  • Coupage – Kupáž; scelování jednoho vína druhým.
  • Crémant – Připisuje se šampaňskému s nízkým tlakem a velmi jemným perlením. Nyní se používá tento výraz v oblasti Champagne jako součást dohody s ostatními francouzskými výrobci šumivých vín, kteří odsouhlasili nepoužívání výrazu méthode champenoise. Za tuto dohodu, obdrželi výhradní povolení k používání tohoto starého šampaňského termínu k vytvoření vlastních apelací.
  • Crianza – Červené víno – zrání min.24 měsíců na sudu a min. 12 měsíců na lahvi. SP
  • Cru – Doslovně přeloženo znamená vzrůst.
  • Cru Bourgeois – Neklasifikovaná vinice s neklasifikovaným vzrůstem v oblasti Médoc.
  • Cru Classé – Oficiálně klasifikovaná francouzská vinice.
  • CS – Italská zkratka pro Cantina Sociale a další názvy, označující místní nebo regionální družstvo.
  • Cukernatost – Udává obsah cukrů v moštu a je rozhodující pro odhadnutí kvality budoucího vína. Na obsahu cukrů závisí pozdější obsah alkoholu a na cukry jsou též vázány buketní látky. Při nízké cukernatosti se mošt docukruje. Cukernatost se zjišťuje Klosterneuburským moštoměrem udávajícím obsah cukru ve 100 kg moštu.
  • Cukr – Obsažený v bobulích hroznů je v severních oblastech pěstování révy vinné jednou z nejdůležitějších hodnot určující termín sklizně. Z cukrů je v bobulích hroznů obsažena nejvíce glukóza (pravotoči na vínová) a fruktóza (levotočivá). Cukry se kvašením vína přeměňují na alkohol. Neprokvašený cukr se označuje jako cukr zbytkový a povinností výrobce vína je jeho množství označit na etiketě, viz vinařský zákon. Pokud hrozny ve špatném ročníku nevyzrají, povoluje zákon, při výrobě stolního a jakostního vína, použít sacharózu nebo zahuštěný mošt.
  • Cuvaison – Časový úsek kvašení při výrobě červených vín, během kterého je mošt udržován v kontaktu se slupkami.
  • Cuve close –  Způsob výroby šumivých vín umožňující druhé kvašení v sudech. Označení cuve close je synonymní s Charmatovou metodou nebo Tankovou metodou.
  • Cuve – Tank na víno
  • Cuvée –  Znamenalo původně víno z jednoho sudu, neboli cuve, nyní se však takto označuje specifická směska nebo produkt, který je ze současného komerčního hlediska z různých sudů.
  • CV – Zkratka ve Francii pro Coopérative de Vignerons a různé další názvy označující místní nebo regionální družstva.

Všechny díly