Světové koktejly – Pisco Sour

Koktejl Pisco Sour patří k dalším z populárních koktejlů, který s žádným jiným nespletete a mohou za to tři barevné tečky na povrchu pěny koktejlu, ale k tomu se dostaneme později.

Jedná se o koktejl, který vznikl v Jižní Americe, udává se peruánská Lima, ale Chile boj o původ koktejlu rozhodně nevzdává.

Jedná o klasický koktejl, ve kterém hraje prim a bázi pisco, což je jihoamerická brandy, která má kořeny již v 16. století. Koktejl je doplněn kyselou složkou v podobě čerstvé citrónové šťávy, sladkou složkou, kterou tvoří simple sirup (cukrový sirup), bohatou pěnu koktejlu tvoří vaječný bílek a ony tři barevné tečky v té pěně jsou Angostura bitters, které koktejl nejen zdobí, ale dodávají mu také komplexní chuť.

Pisco Sour je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé a sladké spojení chutí. Koktejl se výborně hodí k takovému tomu celodennímu popíjení.

Koktejl Pisco Sour patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly Contemporary classics (současná klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Pisco Sour

Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se v šejkru společně s několika kostkami ledu, poté se scedí přes strainer do vychlazené koktejlové sklenky a doplní pár kapkami Angostura bitters.

Recept na přípravu koktejlu Pisco Sour

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Pisco (0,60 dl) – dle originální receptury, v jiných recepturách bývá nahrazováno brandy
    • Čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu (0,30 dl)
    • Simple sirup (0,20 dl) – cukrový sirup
    • Vaječný bílek (1 ks)
    • Angostura bitters (asi 3 kapky) – či jiné bitters
    • Kostky ledu
  2. Do klasické koktejlové sklenice vložíme kostky ledu
  3. Do šejkru dáme všechny tekuté ingredience kromě bitters a protřepeme
  4. Přidáme kostky ledu
  5. Intenzivně znova protřepeme – je potřeba delší čas, aby se stihla utvořit hustá pěna
  6. Obsah šejkru scedíme přes strainer (tedy bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předem odstraníme led
  7. Na hustou pěnu na povrchu kápneme pár kapek hořkých bitters
  8. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Pisco Sour

Název a původ koktejlu Pisco Sour

Chile a Peru se kvůli původu Pisco Sour (a také Pisca) zuřivě hádají, ale podle většiny názorů je původ tohoto nápoje spjat s občanem Spojených států. Předpokládá se, že expat barman Victor Morris vytvořil pěnivý, hladký koktejl ve svém baru v Limě kolem roku 1915 nebo možná na počátku dvacátých let. Smícháním pisco, limetkové šťávy, vaječného bílku a hořkých Angostura je Pisco Sour zemité, sladké a kyselé – koktejl, o který stojí za to bojovat.

Pisco je lihovina destilovaná z hroznů, která byla poprvé vyrobena v 16. století. Piscos se liší stylem a odrůdou hroznů, s různými projevy v chuti od suché a zemité až po květinovou a ovocnou. Pisco Sour nevyžaduje konkrétní pisco, takže podnikaví pijáci mohou experimentovat, aby našli, čemu dávají přednost.

Duch, citrusy, cukr a vaječný bílek jsou základními ingrediencemi dobré kyselky, včetně oblíbené Whisky Sour . Ale jeden malý rozdíl, který se stal symbolem Pisco Sour, je to právě těch pár kapek Angostura bitters. Barvu a vůni koktejlu dodávají aromatické bitters, které se obvykle používají jako ozdoba. Tyto bitters sedí na nadýchané hlavě nápoje, což je rys dosažený suchým protřepáním koktejlu. To znamená nejprve protřepat bez ledu, aby se tekuté ingredience spojily s vaječným bílkem, a poté znovu protřepat s ledem, aby se zajistilo chlazení a zředění.

Výsledkem je lahodný koktejl s hedvábným pocitem v ústech, který může poskytnout osvěžení, ať už se chystáte na túru do And nebo popíjíte na pláži.