Světové koktejly – Trinidad Sour

Koktejl Trinidad Sour patří ke zvláštním koktejlům, už jen proto, že jako báze, tedy alkoholický základ koktejlu jsou použity hořké bitters, tedy složka, která se běžně do koktejlů přidává pouze po jednotlivých kapkách, případně střicích. Koktejl je dále doplněn sirupem orgeat, což je sirup složený z mandlí a pomerančových květů a dále pak citronovou šťávou a žitnou whisky.

Trinidad Sour je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a opravdu netradiční chuťovou kombinaci. Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě. A už jen pro své komplikovanější složení nebude patřit k těm, které si budete připravovat sami, nebo snad popíjet denně.

Koktejl Trinidad Sour patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly new era drinks (moderní koktejly).

Náročnost přípravy koktejlu Trinidad Sour

Příprava patří k těm složitějším, už jen s ohledem na dostupnost surovin, koktejl se připravuje v šejkru, suroviny se dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Pro koktejl je určena tradiční koktejlová sklenice.

Orgeat sirup je sladký sirup vyrobený z mandlí , cukru a růžové vody nebo vody z pomerančových květů . Původně byl vyroben ze směsi ječmene a mandlí. Má výraznou mandlovou chuť a používá se k dochucení mnoha koktejlů . Orgeat sirup je důležitou složkou v Mai Tai a mnoha nápojích Tiki.

Recept na přípravu koktejlu Trinidad Sour

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Angostura bitters (0,45 dl) – dle originální receptury, hořké bitters pro komplexnost chuti
    • Orgeový sirup (0,30 dl) – viz výše
    • Čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu (0,225dl)
    • Žitnou whisky (0,15 dl) rye whisky
    • Kostky ledu
    • Koktejl dle originální receptury nevyžaduje zdobení
  2. Do klasické koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
  3. Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny tekuté ingredience
  4. Krátce a rychle protřepeme
  5. Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
  6. Koktejl není nutné zdobit
  7. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Trinidad sour

Název a původ koktejlu Trinidad Sour

Některé nápoje vypadají na papíře divně. Pokud jste někdy namíchali byť jen jeden Manhattan nebo Old Fashioned, znáte temné, silné koktejlové Angostura bitters. Většina koktejlů, které vyžadují tuto přísadu, jí obsahuje pouze po kapkách, případně střicích. Účelem je dodat koktejlu komplexnost a podpořit chutě, v podstatě jako dokončení pokrmu solí a pepřem. Použití 45 ml vysoce aromatických bitterů jako základu koktejlu je téměř neslýchané. Ale to je to, co se říká o Trinidad Sour, nápoji barmana z Las Vegas Giuseppe Gonzáleze.

Angostura bitters obsahuje kolem 45 % alkoholu, takže její použití jako základ koktejlu je z hlediska hladiny alkoholu a potence podobné použití whisky nebo rumu. Velkým rozdílem jsou intenzivní, odvážné botanické složky hořkých, jejichž přesná receptura je přísně střeženým tajemstvím. Ve skutečnosti neexistuje srovnatelná lihovina. Zatímco některé z botanicky těžších, hořkosladkých amari by byly nejblíže, obvykle jim chybí vysoký důkaz a intenzita.

Hořké bitters jsou posíleny 15 ml žitné whisky, která dodává další koření a strukturu – kterákoli žitná, kterou pro svůj Manhattan nebo Sazerac preferujete , se sem hodí. Pro sladkost, nápoj dostane 30 ml orgeat spíše než známější jednoduchý sirup. Tento sirup na bázi ořechů může být někdy těžké najít na pultech obchodů, ale dá se sehnat dokonce i online. Pokud chcete, můžete si vždy vytvořit svůj vlastní orgeat.

Spolu s orgeátem pomáhá citronová šťáva vyvážit bylinnou intenzitu hořkosti. To vše dohromady dělá z Trinidad Sour bohaté a jedinečné potěšení.

A proč se koktejl jmenuje Trinidad? – pochází odtud hlavní složka koktejlu – hořké Angostura bitters.