Vína k ostatním pokrmům

Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno je však potřeba vhodně kombinovat s nabízeným menu. Obecně platí, že víno a jídlo by se mělo především doplňovat v celkové harmonii chuti, barev a vůní.

Existují obecná a tradičně zavedená pravidla pro správné kombinace vína a jídla. Každý člověk má však jiné smyslové vjemy, a proto kombinace jídla a vína nabízí mnoho různých úhlů pohledu. Víno dokáže zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není úplně snadný, proto je zde primární doporučené víno k pokrmům podle základních gastronomických menu. Kombinace vína a vhodných pokrmů pro výsledné spojení harmonií chutí.

Úvodem všeobecná doporučení

  • Lehká vína – lehká jídla. Jídlo, kde je málo koření, málo tuků (ryba, hubená drůbež, bílé maso) kombinujeme se suchými kabinetními víny – Sylvánské, Müller-Thurgau, Ryzlink rýnský, Modrý Portugal.
  • Hutná jídla – plná vína. Více tuků v jídle (prorostlé vepřové, pečená ryba, jídla s majonézou) potřebuje více alkoholu a extraktu ve víně – pozdní sběry nebo jakostní vína s vyšším obsahem alkoholu. Chardonnay, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Neuburské, Kerner, Rulandské šedé, Rulandské modré, Dornfelder.
  • Kořeněná jídla – plná a výrazná vína. Suchá a výrazně chutnající, případně láhvově zralá červená vína odrůd Frankovka, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Merlot, Cabernet Sauvignon se dobře snoubí s hovězí pečení, steaky, skopovým, zvěřinou.
  • Sladká jídla, sladká vína. Se sladkými jídly se lépe kombinují vyzrálá sladká vína nežli mladá, svěží a řízná sladká vína.

Vína k ostatním pokrmům

  • Pizza

K pizze jsou vhodná bílá vína. Doporučené odrůdy: Chardonnay, Rulandské šedé.

  • Těstovinová jídla

K těstovinovým jídlům jsou vhodná především červená vína. Doporučené odrůdy: Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké.

  • Zeleninová jídla

K zeleninovým jídlům se hodí především bílá vína. Doporučené odrůdy: Müller Thurgau, Veltlínské zelené.

  • Houbová jídla

K pokrmům z hub se všeobecně hodí vína červená, středně plná, ale sáhnout můžeme i po víně růžovém.

  • Rýžové pokrmy – jako je rizoto dáváme plnější vína bílá nebo i šumivá vína.
  • Sushi – podáváme spolu se suchým, svěžím vínem, např. odrůdy Veltlínské zelené
  • Asijská kuchyně: Tramín červený, Aurelius
  • Těstoviny: Zweigeltrebe, Frankovka rosé, Svatovavřinecké rosé
  • Zeleninové pokrmy – Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené, Moravský muškát, Neuburské.

Všechny díly