Saoco, El Saoco – Tropický koktejl z ostrova svobody

Kubánský koktejl Saoco (též španělsky El Saoco) je typickým příkladem známého rčení „v jednoduchosti je krása“. Kubánci si už od revoluce v roce 1953 musí vystačit s málem. A tak s tím málem co mají, pijí zejména místní koktejly. A ty nejsou vůbec špatné. V podobě Saoco se jedná se o dokonalou záležitost, která si vystačí pouze s lokálními surovinami.

Kubánští farmáři, skromní „guajiros“ nebo „campesinos“ z venkova, míchají rum s přísadami, které poskytuje země, po stovky let. Saoco je jedním z takových nápojů. Long drink skládající se pouze z rumu a kokosové vody (a možná trochu limetkové šťávy a sodovky na dolití, pokud chcete).

V puristické verzi tohoto koktejlu stačí jen popadnout mačetu, useknout vršek kokosu, upít trochu kokosové vody a následně doplnit kokosový ořech rumem, pak už můžete pod horkým kubánským sluncem lenivě upíjet a snít, třeba o svobodě.

Recept na přípravu koktejlu Saoco

  1. Připravíme si potřebné ingredience:
    • Bílý rum (0,50 dl)
    • Kokosovou vodu (1 dl)
    • Sodovou vodu na dolití
    • 1/2 Limetky
    • Kostky ledu
  2. Sklenici na long drink naplníme kostkami ledu.
  3. Na led nalijeme bílý rum.
  4. Přidáme kokosovou vodu a sklenici dolijeme sodovkou.
  5. Přidáme šťávu z 1/2 limetky.
  6. Lehce zamícháme barmanskou lžičkou.
  7. Koktejl je hotov.

Postup přípravy koktejlu můžete shlédnout ve videu níže.

Poznámka k surovinám

V originální receptuře se používá rum bílý (světlý), ale existují i receptury s rumem tmavým.

Tento koktejl vzala za svůj signaure cocktail značka rumů Havana club, ovšem je to původně nápoj rolníků a farmářů.

Sodová voda a limetka jsou alternativní a mnohdy bývají úplně vynechány. Koktejl se tak skládá jen z rumu a kokosové vody.

Kokosová voda je čirá tekutina, která se nachází v dosud nezralých, zelených, kokosových ořechách. Z této tekutiny se později v ořechu tvoří bílá dužina – kokos. Tato dužina se po vysušení mele, vzniká mletý kokos, ze kterého se dá vyrobit kokosové mléko (bílá tekutina), které se používá především pro vaření v gastronomii, nikoliv pro přípravu koktejlu Saoco.

Příznivci sladších chutí mohou tento koktejl ještě sladit, nejčastěji se to děje třtinovým cukrem.

Původ koktejlu Saoco

Ostrov Kuba je známý pro svá rozlehlá pole cukrové třtiny a prosperující rumový průmysl, je domovem několika klasických rumových koktejlů. Mezi nejznámější patří El Saoco, což by se dalo přeložit jako „báječný, super nebo úžasný“.

Tento koktejl je ideální pro popíjení na pláži a vyznačuje se lehkými kokosovými tóny a jemností světlého kubánského rumu.

Původně koktejl Saoco vynalezli kubánští rolníci zvaní „campesinos“ jako rychlé uhašení žízně při práci na polích. Protože neměli přístup k žádným luxusním přísadám nebo likérům na výrobu koktejlů, používali snadno dostupné a cenově přijatelné ingredience, které se nacházejí na kubánském venkově: čerstvé kokosové ořechy a Aguardiente – velmi levný likér podobný rumu vyrobený z nezestárnutého destilátu třtinové šťávy. . Až mnohem později byl Aguardiente nahrazen světlým rumem.

Kromě své osvěžující povahy tento koktejl dokonale odráží vynalézavost kubánského lidu a jeho schopnost vytěžit maximum z toho, co je právě po ruce.

Osvěžující Saoco si dnes můžete vychutnat téměř v každém plážovém baru v Havaně a dalších částech Kuby (nabízejí ho pravděpodobně i kubánské bary v zahraničí). Saoco může být prezentováno ve standardní sklenici highball, ale mnoho lidí ho servíruje ve skořápkách kokosových ořechů (často ve stejném kokosu, ze kterého se bere voda, aby se koktejl míchal), aby přijali tropickou atmosféru. Stačí rozlousknout čerstvý kokos, vmíchat do něj trochu rumu, limetkové šťávy a trochu cukru nebo medu pro sladkost, pořádně zamíchat, přidat led, a máte hotovo.

Pokud jde o přípravu klasického koktejlu, jako je Saoco, na typu rumu, který používáte, opravdu záleží. Zejména musíte vybrat světlý rum a ne starý, tmavý druh. Neutrální chuť lehkého rumu nechává zazářit jemné přísady, jako je hydratační kokosová voda, aniž by je přehlušil drsný alkohol – na rozdíl od tmavého rumu, který získává dřevité a kořenité tóny zráním v dubových sudech. Kromě toho si světlý rum zachovává část sladkosti a krémovosti šťávy z cukrové třtiny, ze které je vyroben, což vám pomůže dále rozvíjet charakteristickou sladkou a jasnou chuť Saoco.

Dále, pokud je to možné, použijte autentický kubánský rum. Můžete si vybrat jakoukoli značku, která vyhovuje vašemu rozpočtu a je vám dostupná. Láhve jako Havana Club Añejo 3 Años a Ron Santiago de Cuba Añejo 11 Años jsou skvělou volbou, protože jsou velmi známé svou kvalitou a jsou široce používány na Kubě (a v dalších částech světa) k výrobě klasických kubánských koktejlů – viz např. Saoco.

Ve Spojených státech jsou však kubánské alkoholické nápoje nedostupné v prodejní síti od doby, kdy v roce 1962 vstoupilo v platnost obchodní embargo. V případě, že nemůžete získat pravé kubánské rumy tam, kde jste, naštěstí existují alternativy. Zkuste láhve od značek jako Bacardi (Bacardi Superior), South Bay, Exposición Panamá-Pacific a Caña Brava. Vyrábí se mnoho rumů kubánského typu, které velmi dobře poslouží do tohoto koktejlu.