Světové koktejly – Boulevardier

Koktejl Boulevardier patří k opravdu starým klasickým koktejlům, který už lehce upadl v zapomnění. Boulevardier je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a úžasnou chuťovou kombinaci. Sílu dodává koktejlu bourbon, případně žitná whisky, sladkost červený vermut a hořkost pomerančový likér Campari. Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě. Koktejl patří také k těm silnějším, tedy s vyšším obsahem alkoholu, protože neobsahuje vůbec žádnou nealkoholickou složku.

Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.

Koktejl Boulevardier patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Boulevardier

Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v barmanské míchací sklenici, suroviny se dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené sklenice přes strainer. Vše probíhá velmi rychle. Pro koktejl je určena klasická sklenice old-fashioned glass.

Recept na přípravu koktejlu Boulevardier

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Bourbon, případně žitnou (rye) whisky (0,45 dl) – dle originální receptury
    • Campari (0,30 dl) – italský hořkosladký pomerančový likér
    • Sladký červený vermut (0,30 dl)
    • Kostky ledu
    • Svitek citrusové kůry na zdobení, dle originální receptury pomerančovou
  2. Do sklenice old-fashione glass vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
  3. Do míchací sklenice dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny ingredience
  4. Promícháme barmanskou lžičkou
  5. Scedíme přes strainer do sklenice old-fashioned glass na čistý led
  6. Zdobí se svitkem citrusové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly éterické esenciální oleje
  7. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Boulevardier

Název a původ koktejlu Boulevardier

Boulevardier je známý koktejl, a to i díky příbuznosti, která jej váže k dalšímu slavnému nápoji , Negroni . Nápoj, postavený na sladkém vermutu, Campari bitters a bourbon whisky, se liší v použití bourbonu místo ginu.

Velký rozdíl mezi těmito dvěma lihovinami přináší značné rozdíly v chuti a vůni, zejména pro rašelinový charakter bourbonu. Díky kombinaci se slavným italským nápojem a francouzským původem koktejlu je Boulevardier známý jako francouzský bratranec Negroni.

Koktejl Boulevardier se oficiálně zrodil v roce 1927 na stránkách slavného „Barflies and Cocktail“ od Harryho MacElhona . Slavný barman skotského původu, který emigroval do Spojených států, se stejně jako ostatní barmani kvůli důsledkům prohibice vrátil na starý kontinent.

Koktejl však vytvořil další emigrant z USA, spisovatel a novinář Erskine Gwynne . Spisovatel založil v Paříži 20. let časopis The Boulevardier inspirovaný slavným New Yorkerem . Harry ‚s New York Bar v Paříži , stejně jako jedno z nejlepších míst pro míchané nápoje, byl také místem setkání mnoha emigrantů z USA. MacElhone a Gwynne mají drink vymyslet společně, nebo byli alespoň vzájemnými zdroji inspirace.

Koktejl gin Negroni získává v tomto klasickém koktejlovém receptu bourbonský šmrnc. Jednoduchá směs Bourbonu, sladkého vermutu a Campari, Boulevardier používá stejný vzorec jako Negroni. Recept na koktejl Boulevardier je klasika, která sahá až do dvacátých let minulého století a je pojmenována podle stejnojmenného pařížského časopisu. Anglický překlad Boulevardier je doplňkový výraz pro bohatého, módního mužského socialitu nebo muže z města.