Světové koktejly – Fernandito

Fernandito je výborný a osvěžující koktejl, který je populární zejména v Jižní Americe – konkrétně v Argentině a je považován za tradiční argentinský národní koktejl, podobně jako třeba nás Beton, nebo Bavorák.

Genialita tohoto koktejlu spočívá v jeho jednoduchosti. Závazné složení obsahuje pouze dvě suroviny- Fernet a Coca-Colu. Argentiny používají fernet zn. Branca. Jedná se tedy o míchaný nápoj, který v sobě spojujete hořkost bylinného bitteru Fernet a sladkost Coca-Coly.

Koktejl Fernandito figuruje na seznamu oficiálních koktejlů Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je řazen mezi New era drinks (moderní koktejly).

Náročnost přípravy

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se lijí přímo do sklenice na led máte hotovo. Nic složitého

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Fernet (0,5 dl)
    • Coca-Colu na dolití (cca 2 dl)
    • Kostky ledu
    • Plátek citronu na zdobení, slámku
  2. Do sklenice na long drink – malý tumbler (cca 0,35 l) vložíme led až po okraj
  3. Přidáme fernet a dolijeme Coca-Colou
  4. Na závěr ozdobíme plátkem citronu a můžeme přidat slámku
  5. Drink je hotov

Video je ke shlédnutí je níže.

Původ a historie

Fernandito je jednoduchý, chutný highball koktejl vyrobený z Fernetu Branca a Coca-Coly. I když se skládá pouze z těchto dvou ingrediencí, chuť Fernandita je stále velmi komplexní. Fernandito se podává ve vysoké sklenici Highball se spoustou čerstvého ledu. Originální a tradiční způsob pojmenování nápoje je mnohem popisnější a přímočařejší – Fernet con Coca. Fernandito se ale stalo víceméně oficiálním názvem, jelikož je to název, pod kterým IBA nápoj uvádí. Někdy se mu také říká Fernando – nezaměňovat s koktejlem Fernando z baru Employees Only (který také používá Fernet Branca jako základ). Fernet con Coca v doslovném překladu znamená Fernet s Coca-Colou. Zní to tak nevýrazně a triviálně, ale je to národní koktejl velké země: Argentiny. A přestože je Fernet Branca italský hořký digestiv, koktejly Fernandito nebo Fernet con Coca mají také původ v Argentině. Pojďme se tedy o tomto základním, ale přesto zajímavém nápoji z Jižní Ameriky dozvědět něco více.

Historie koktejlu Fernandito Fernandito je typický highball koktejl, který můžete připravit pouze ze dvou ingrediencí. Pokud nejste v Argentině, existuje nespočet způsobů, jak servírovat Fernandito. Vlastně každá sklenice je tam ta pravá. Úspěch koktejlu Fernandito začal na počátku 20. století, kdy fernet poprvé přivezli do země italští přistěhovalci. Od té doby spotřeba fernetu drasticky vzrostla. Neexistuje žádná písemná dokumentace o tom, jak a proč měl duch tak obrovský úspěch. Ale v roce 1941 se fernet rozhodl postavit samostatný lihovar v Buenos Aires, aby držel krok s poptávkou. Fernet byl velmi dlouhou dobu konzumován jako aperitiv a také digestiv. A to je stále běžný způsob, jak se pije i v Evropě. Ale v 90. letech se to dramaticky změnilo, když se Fernandito stával stále populárnějším.

Lidé říkají, že tento nápoj byl vynalezen během 50. let 20. století v Cordobě, druhém největším městě Argentiny, jako riff na jemnější Fernet a sodu. Ale pak existuje mnoho dalších možných příběhů o tom, kdo a kdy byl nápoj vyroben poprvé. S jistotou se však ví, že v 80. letech se koktejl Fernandito stal v provincii Cordoba velmi populární. Odtud to trvalo jen několik let, než se tento nápoj stal oblíbeným nápojem národa. To by se ale nestalo bez pomoci Fernetu Branca a také Coca-Coly. Jakmile si výrobce fernetu Branca uvědomil, co se děje v Argentině, jejich marketingový tým přišel s nápadem. Začali podporovat konzumaci vzorky zdarma. Nejprve bez podpory Coca-Coly, ale později oba vedli co-brandové kampaně. Jedním z největších marketingových taháků bylo, když Fernet rozdával vzorky v barech, oblíbených pobřežních městech a výrazných krajinných oblastech, jako je ledovec Perito Moreno. Tyto kampaně byly velmi úspěšné. Ve skutečnosti byly považovány za jednu z nejúčinnějších marketingových strategií v celé Argentině.

Od této chvíle neměl úspěch Fernandita žádné hranice. A v dnešní době nemůžete nikam jít, aniž byste na tento ikonický nápoj nenarazili. Nejoblíbenější argentinský koktejl Bez ohledu na to, kam se v Argentině vydáte, Fernet con Coca je tam také. Je to zdaleka nejoblíbenější koktejl v zemi. Pro nezkušené pijáky Fernandita může být chuťový profil docela něco jiného. Koktejl Fernandito je zároveň hořký, docela sladký, mátový a celkově bylinkový. Docela složitý profil vzhledem k tomu, že v nápoji jsou pouze dvě složky. Argentinci to milují, bez ohledu na to, v kterou denní dobu. Pijí to v sobotu večer, když jsou na párty. A pokud v neděli pociťují kocovinu, zaženou bolest hlavy vydatným usrknutím Fernandita. A neděláme si srandu. Používají ho k léčbě kocoviny. Vědecky to nefunguje. Ale každopádně někdy může pomoci čelit bolesti hlavy ledově vychlazeným Fernanditem. Nápoj se stal tak populárním, že Argentina je nyní zdaleka vedoucí zemí ve spotřebě Fernetu Branca. Zní to nepravděpodobně? No, to je pravda.

V současnosti připadá na Argentinu více než 75 % celosvětové spotřeby Fernetu Branca. A protože je to tam tak známé, Fernet dokonce otevřel druhý lihovar v Buenos Aires. Navíc, protože druhou složkou je Coca-Cola, spotřeba je také výrazně nadprůměrná. Abychom byli přesní, Argentinci spotřebují čtyřikrát více, než je celosvětový průměr. A tato čísla jsou ještě působivější, pokud započítáte, že je to „jen“ díky konzumaci toho jednoho nápoje. A Fernet Branca z Itálie. se skládá z amaros – jsou to hořké a aromatické destiláty vyrobené z různých bylin a koření. Základem Fernetu je destilovaný hroznový destilát, zatímco ostatní ingredience se mohou čas od času měnit, podle samotného fernetu. Některé známé přísady zahrnují myrhu, rebarboru, heřmánek, aloe, šafrán.

U nás je mnohem známější fernet od firmy Stock , který se v Plzni vyrábí již od roku 1927. Vyzkoušejte ho tedy pro přípravu koktejlu Fernandito, třeba mu přijdete na chuť.

Závěr

Fernet se vyrábí ze směsi bylin, ale známo je jen několik z nich (např. zeměžluč, římský heřmánek nebo hořcový kořen), zbytek je přísně tajen. Byliny se dlouhé měsíce macerují a samotný nápoj pak ještě nějakou dobu zraje v dubových sudech po vzoru ušlechtilých nápojů, jako je whisky, koňak nebo pravý rum. Jedná se o hořký digestiv.

Fernet je velmi dobré pití i sám o sobě. Ideální jako digestiv na lepší trávení. Pro někoho ale může být jeho chuť až hořká a málo osvěžující. V kombinaci s se sladkou Coca-Colou dostává úplně jiný rozměr a vzniká koktejl Fernandito.

Nezapomeňte tento koktejl ochutnat, nejlépe při návštěvě Argentiny.