Sirup Demerara – Rich Demerara syrup

Bohatý třtinový sirup je vyráběn z tmavého cukru Demerara, nejlépe s vysokým obsahem melasy jako Muscovado nebo Sucanat.

Tento sirup nejvíce oceníte u koktejlů postavených na tmavých stařených rumech nebo koktejlů z rumů agricole, jako například Ti Punch, případně v koktejlech z bourbonu jako Bourbon Reneval. Těmto drinkům dodává sirup demerara karamelový nádech a bohatou chuť třtinového cukru.

Přírodní třtinový cukr z úrodných plantáží ostrova Maurucius. Má krásnou světle hnědou barvu a jemnou karamelovo-medovou chuť díky zbytkovému obsahu melasy. Třtinový cukr neprochází chemickou rafinací.

Použití sirupu Demerara

Přírodní třtinový cukr Demerara vyniká příjemnou chutí a vůní a schopností podtrhnout přirozenou chuť pokrmů. Dodá chuť dezertům, sladkému pečivu, ovocným salátům a jogurtům, jeho zlatohnědé krystalky lze také používat jako křupavý posyp sladkého pečiva.

Je výborný do domácích limonád a koktejlů. Přírodní třtinový cukr z Mauricia je vyhlášený po celém světě. Tento tropický ostrov je obdařen ideálními podmínkami pro pěstování cukrové třtiny. Vulkanický původ ostrova zajišťuje úrodnou půdu bohatou na minerální látky a klimatické podmínky jsou jako stvořeny pro cukrovou třtinu. Mauricijský třtinový cukr má rovnoměrné stejně zbarvené krystalky a typickou třtinovou vůni.

Výroba sirupu Demerara

Potřebné ingredience

  • Voda – 1 litr
  • Třtinový cukr Demerara – 2 kg

Postup práce při výrobě sirupu

  1. Do hrnce nalijeme vodu a ohříváme.
  2. Přidáme cukr.
  3. Za občasného míchání necháme cukr rozpustit.
  4. Cukrový rozvar necháme vychladnout a poté stočíme do čistých lahví.
  5. Láhve opatříme nálevkami pro snadnější dávkování, bez nich se láhev brzy zapatlá.

Ochucený sirup Demerara

Sirup demerara je základní cukrový sirup, který je univerzální, je vhodný pro většinu koktejlů a najde uplatnění také v kuchyni při vaření a v gastronomii.

Pokud však máme nějaký oblíbený koktejl, nebo příchuť, můžeme tuto příchuť zapracovat přímo do samotného sirupu demerara a sirup touto příchutí ještě ochutit.

Může to být například

  • Zázvor – oloupejte a najemno nastrouhejte 100 g čerstvého zázvoru.
  • Vanilka – vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyjměte z něj semena.
  • Skořice – Přidejte jednu velkou nebo dvě malé tyčinky skořice, případně 1 – 2 polévkové lžíce mleté skořice.
  • Slaný karamel – přidejte tři čajové lžičky soli a cukr nechte zkaramelizovat.
  • Pomeranč – ostrouhejte kůru z cca pěti pomerančů.
  • Limetka – ostrouhejte kůru z cca pěti limetek.
  • Citrón – ostrouhejte kůru z cca pěti citrónů.
  • Vánoční koření – Přidejte tyčinky skořice, badyán, několik bobulí nového koření (sušené, celé) a celé hřebíčky, stejně jako při přípravě svařeného vína.

Postup práce při přípravě ochuceného sirupu Demerara

Pracovní postup je vždy stejný:

  1. Ingredienci svařte s vodou.
  2. Je potřeba povařit nejlépe několik desítek minut, aby ingredience předala rozvaru chuť.
  3. Poté vše přeceďte, pokud je to potřeba.
  4. Nejvhodnější je na to papírový kávový filtr.
  5. Teprve do přecezeného rozvaru přidejte cukr a další postup je stejný jako výše.

Závěr

  • Demerara sirup je vlastně cukrový sirup, který můžete znát z receptur mnoha koktejlů, kde bývá v anglických recepturách uveden pod názvem simle syrup, což bývá často nesprávně přeloženo jako jednoduchý sirup, což je úplný nesmysl.
  • Ovšem proti běžnému cukrovému sirupu, který se připravuje z řepného bílého cukru je sirup Demerara na úplně jiné úrovni. Připravuje se z tmavého třtinového cukru a má tak mnohem bohatší, plnější a jemnější chuť, což jeho konzumenti oceňují.
  • Domácí výroba vlastního sirupu stojí cca 20% prodejní ceny hotového sirupu.
  • Cukr Demerara je minimálně zpracovaný cukr. Minimální zpracování mu dodává zlatohnědou barvu a má velká zrna, která mu dodávají křupavou texturu. Chuť je hlubší než Turbinado cukr.
  • Cukr Demerara se nejčastěji se získává z Afriky.
  • Turbinado cukr je nejbližší náhradou za demerara. Turbinado má karamelovou chuť. Zatímco cukr Demerara má hlubší melasovou chuť.
  • Domácí sirup Demerara může být uchováván při běžné pokojové teplotě a jeho životnost je prakticky neomezená, protože cukr působí jako konzervant.
  • Pokud se zakalí, lze ho, a to i opakovaně, ohřívat a pak je opět čirý.
  • Cukr Demerara pro přípravu sirupu lze zakoupit ve většině velkých obchodů s potravinami a specializovaných prodejců potravin. Často se nachází v sekci koření, pokud jej nemůžete najít vedle cukrů. Je k dispozici také v eshopech na internetu.