Světové koktejly – Godfather

Godfather, tedy kmotr je považován za naprostou barovou klasiku, jeden z nejznámějších klasický koktejlů s použitím whisky. Je to kouzelná kombinace whisky a mandlového likéru. Koktejl figuruje na seznamu koktejlů Mezinárodní barmanské asociace (IBA).

Náročnost přípravy

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se dají přímo do sklenice a postupně promíchají.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Whisky (lze použít jakoukoliv, popřípadě nahradit burbonem (0,4 dl)
    • Amaretto – mandlový likér (0,4 dl)
    • Kostky ledu
    • Svitek kůry pomeranče na zdobení
  2. Do sklenice na whisky – Old fashioned glass vložíme kostky ledu – cca 2/3
  3. Přidáme whisky a a mandlový likér
  4. Lehce promícháme barmanskou lžičkou
  5. Nad koktejlem rozlomíme kůru pomeranče aby se do něj dostaly esenciální oleje a ovoněly ho
  6. Zbytek kůry vložíme do koktejlu
  7. Drink je hotov

Původ a historie

Poprvé tento koktejl umíchal barman Joe Gilmore, který ve 40. letech 20. století působil v baru amerického hotelu Savoy. Koktejl se údajně jmenuje po románu Kmotr italského spisovatele Maria Puza.

V jednoduchosti je krása aneb spojení klasické whisky a mandlového amaretta je klasika nejen pro kmotry.

Co se původu tohoto míchaného nápoje ze skotské whisky týče, jako obvykle existuje hned několik verzí. Mnozí se domnívají, že koktejl vznikl díky stejnojmennému filmu Kmotr. Tuto teorii mimochodem sem tam přiživuje i výrobce amaretta.

Vzhledem k roku natáčení 1972 je to spíše marketingovým přáním, pravdou však zůstává, že postava Kmotra – herec Marlon Brando kombinaci amaretta a whisky opravdu miloval a při natáčen tak padla nejedna láhev. 

Závěr

Godfather je považován za typicky pánský koktejl. Patří ke klasickým koktejlům z whisky a nemusíme zůstávat pouze u skotské, lze použít i americkou, irskou, japonskou, kanadskou, nebo i burbon. Mandlový likér amaretto pak dodá koktejlu hořkosladkou jemnou chuť.

Godfather koktejl