Vyrábíme zelenou – Peprmintový likér

Peprmintový likér, v hospodské řeči zelená či peprmintka patří k českým stálicím a doslova evergreenu českých hospod, barů a náleven.

Likér má stále početnou skupinu fanoušků a příznivců, kteří ho konzumují buď samotný, nebo jako součást koktejlů, jako je Semafor, nebo Magické oko. Opravdoví srdcaři pak nedají dopustit na hospodskou hru zvanou Cesta do lesa a cesta z lesa.

Všechna tato témata jsou již na tomto serveru publikována.

Dnes si ukážeme, jak si lze tento likér snadno a jednoduše vyrobit v domácích podmínkách.

Základem jeho výroby je postup zvaný macerace, tedy louhování za studena. Stejný postup se používá například při výrobě Becherovky, nebo Fernetu. Tam je ovšem rozdíl zejména v množství druhů a složení bylinek.

Připravíme si potřebné suroviny

  • Mátu peprnou – můžeme použít koupenou sušenou, zahrádkáři pak mohou použít vlastní vypěstovanou. Sušená je při stejné hmotnosti cca 2 x silnější, protože neobsahuje již žádnou vodu.
  • Alkohol – zde máme na výběr mnoho možností. Většina lidí nejspíše použije jakýkoliv alkohol, který mají k dispozici. Nabízí se zejména chuťově neutrální vodka. Pokud však chceme zachovat originální recepturu, použijeme potravinářský 80% líh, který se dá běžně zakoupit
  • Cukrový sirup – slouží k oslazení a zahuštění likéru. Recept na jeho výrobu je uveřejněn na tomto serveru. Nepoužívejte běžný cukr, který se špatně rozpouští.
  • Vodu – slouží k naředění likéru. Originál obsahuje pouze cca kolem 20% alkoholu.
  • Potravinářské zelené barvivo – není úplně nutné, pak ovšem likér bude mít žlutohnědou barvu. Pokud ho plánujete použít například pro usnadnění práce při míchání koktejlu Cuba libre, lze barvivo vynechat. Pokud ovšem máte v úmyslu míchat koktejly Semafor, nebo Magické oko, nedej bože hrát hru Cesta do lesa a cesta z lesa, je barvivo nutné. Lze použít i to, které je určené na barvení velikonočních vajíček.
Macerace

Postup výroby

  1. Mátu dáme do sklenice, pokud je čerstvá, můžeme jí nasekat nožem
  2. Zalijeme jí alkoholem
  3. Sklenici uzavřeme a necháme obsah minimálně týden macerovat
  4. Po této době obsah scedíme – nejlépe se na to hodí papírový kávový filtr, který zaručí, že likér bude čirý
  5. Výtažek naředíme vodou a osladíme cukrový sirupem – výroba probíhá za studena a tak lze postupně přilévat, míchat a ochutnávat tak, aby výsledek odpovídal osobním chuťovým preferencím. Pokud příliš naředíme, lze upravit přidáním lihu a naopak. Nezapomeňte vždy vše důkladně promíchat.
  6. Když jsme s chutí spokojeni, přidáme pár kapek potravinářského barviva (pokud je v prášku, předem k němu přidáme pár kapek vody, aby se rozpustilo), vše důkladně zamícháme
  7. Likér je hotov
  8. Stočíme ho do lahví a zazátkujeme. Při pokojové teplotě minimálně půl roku vydrží, tedy pokud ho nevypijeme již dříve.
Máta peprná