Mexická káva – Ta s tequilou

Mexická káva se řadí k horkým koktejlům a je to mexická variace na irskou kávu, a jak už asi tušíte, irská whiskey je zde nahrazena originálními mexickými produkty. Obsahuje tedy mexickou filtrovanou kávu, mexický destilát tequilu, mexický kávový likér Kahlúa, třtinový cukr a spoustu smetany. Lahodné spojení kvalitní filtrované kávy a ostatních ingrediencí je prostě dokonalá kombinace.

Náročnost přípravy

Příprava má svůj přesně daný postup, je vcelku jednoduchá a i když do nápoje patří pravá smetana, v praxi bývá často nahrazována rostlinnou náhražkou ve spreji, protože Mexičané si snaží ulehčit a zjednodušit práci. Rovněž tak by se mělo jednat o filtrovanou, nebo překapávanou kávu, nikoliv espresso.

Recept na přípravu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Filtrovanou kávu (cca 1,5 dl), např. použijeme french press, nebo papírový filtr
    • Mexickou tequilu (0,5 dl)
    • Kávový likér např. Kahlúa (0,1 dl)
    • Třtinový cukr – 2 lžičky na porci (dle chuti)
    • Šlehanou smetanu 30%, existuje i varianta s vanilkovou zmrzlinou (nejlépe opět smetanová)
    • Kakao na posypání smetany (nemusí být)
  2. Sklenici silnostěnnou o objemu cca 230-250 ml) nahřejeme horkou vodou
  3. Nalejeme do sklenice tequilu a kávový likér
  4. Přidáme třtinový cukr (volitelně)
  5. Zalijeme horkou filtrovanou kávou a mícháme dokud se cukr nerozpustí
  6. Přidáme šlehanou smetanu, alternativně smetanovou vanilkovou zmrzlinu
  7. Pokud použijeme smetanu, můžeme posypat kakaem
  8. Drink je hotov

Postup přípravy můžete sledovat na videu níže.

Historie

Mexická káva, další z originálních kávových specialit, které zahřejí na těle i na duši, je totiž lahůdkou, kterou si budete chtít dopřávat denně. Její historie? Přesný okamžik, kdy někoho poprvé napadlo přidat do šálku kávy trochu tequily, neznáme. Co ale víme, je to, že dnes má mexická káva desítky podob. Z nichž ty dvě nejrozšířenější varianty jsou ta se smetanou, která bývá někdy ještě posypána kakaem a ta s vanilkovou zmrzlinou.

Závěr

Mexiko je jedna z mnoha zemí, kde se pěstuje káva. Historie pěstování kávy zde sahá až do 18. století, přičemž dnes je Mexiko 8. největším producentem kávy na světě.

Mexickou kávu v našich kavárnách až na výjimky neseženete, je to u nás okrajový produkt. O to více si jí však můžete vychutnat na svých cestách po Mexiku a budete překvapeni jak se její podoba a chuť může měnit a být rozdílná nejen mezi jednotlivými státy v Mexiku, ale i jednotlivými kavárnami v jednom městě. Má doslova desítky a desítky podob a variant.

Proto i tento recept je velmi volný a můžete ho snadno přizpůsobit svých chuťovým preferencím.

Mexická káva, varianta sypaná kakaem

Mexická káva