České koktejly – Utopený komunista

Český koktejl Utopený komunista je koktejl, který se nemíchá a který zaujme a upoutá pozornost už jen svým vzhledem. Skládá se totiž ze dvou barevně odlišných vrstev alkoholu, čímž získává zajímavý vizuální dojem.

S trochou fantazie bychom ho mohli označit jako předskokana v té době u nás prakticky neznámých, ale později velmi populárních ochucených vodek.

Náročnost přípravy

V tomto případě je pojem koktejl poněkud nepřesný a vhodnější název pro tento drink je vrstvený panák. Drink se připravuje přímo ve sklenici, postupně přidáváme ingredience dle receptury níže. Tyto mají rozdílnou viskozitu a pokud je nalejeme správným způsobem, tedy přes lžičku, tak se navzájem nepromísí a vytvoří vizuální efekt jako na obrázku.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Griotku – višňový likér (0,3 dl)
    • Vodku (0,3 dl)
  2. Do sklenice na panáky Shot glass nalejeme postupně obě ingredience
  3. Začneme Griotkou, a pokračujeme vodkou, tu lejeme opatrně přes lžičku tak, aby se s Griotkou nesmísila a obě vrstvy zůstaly jasně oddělené.
  4. Drink je hotov
  5. Drink se pije jako panák, nejlépe na ex.

Postup přípravy je k vidění na videu níže.

Původ a historie

Tento koktejl je produkt undergroundového hospodského odboje proti komunistickému režimu. Byl patrně namíchán disidenty, kteří se v hospodách často scházeli a domlouvali se jak skoncovat s bolševikem.

V době normalizace nebylo moc co dělat jiného a tak disidenti v hospodách kalili, příslušníci režimu kalili také, ale zejména na stranických schůzích a vodka byla tehdy na obou stranách fronty.

K tomuto koktejlu byla i legenda, že čím víc se téhle míchačky vypije, tím víc bude „utopených komunistů“. Je to vlastně takový český undergroundový boj proti režimu v hospodě. A tak si disidenti tímto koktejlem často připíjeli.

Název není potřeba asi příliš vysvětlovat. Rudá barva Griotky symbolizovala rudou barvu komunistického režimu a průzračná vodka v horní části pak nedovolovala vzhledem k rozdílným viskozitám obou složek nápoje hustší Griotce přiblížit se k hladině a tzv. se nadechnout.

Všeobecně se má za to, že tento koktejl vznikl jako česká odpověď na západní koktejly a míchané nápoje, jejichž příprava byla v socialismu nemožná pro nedostupnost základních surovin. Oproti tomu Griotku socialistické likérky běžně vyráběly a vodka pak patřila k základním destilátům socialistických barů a hospod.

Závěr

Nutno říci, že koktejl nejen zajímavě vypadal, ale též dobře chutnal, neutrální chuť vodky se skvěle a harmonicky doplňovala se sladkou chutí griotky a vytvářela tak zajímavou chuťovou kombinaci.

Jednalo se o módní stylovou záležitost, která dokázala barvami rozzářit šeď socialistických náleven a výčepů.

Utopený Komunista koktejl