Campari Orange – Garibaldi Cocktail

V jednoduchosti je krása a síla. A u koktejlů to platí dvojnásob. Má-li být koktejl populární a úspěšný, musí jít snadno připravit z běžně dostupných surovin a přitom výborně chutnat.

A právě Campari Orange tuto poučku beze zbytku splňuje. Jen dvě základní složky a výrazná hořkosladká chuť pomerančů.

Koktejl Campari Orange je zvykem podávat jako long drink. Ve sklenici je tak hodně místa pro spoustu ledu, aby vás koktejl také pod horkým italský sluncem osvěžil.

Suroviny pro přípravu koktejlu Campari Orange

  • Italský bitter Campari – 0,4 dl
  • Čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva – 1,2 dl
  • Kostky ledu
  • Plátek pomeranče na zdobení
  • Slámka

Postup přípravy koktejlu Campari Orange

  1. Odměřte si 4 cl Campari a nalijte jej do vyšší sklenice typu highball.
  2. Sklenici naplňte až po okraj kostkami ledu.
  3. Na led pomalu nalijte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu. Potřebujete, aby zůstal zřetelný přechod mezi rudým Campari a oranžovým džusem.
  4. Omyjte důkladně pomeranč, odřízněte z prostředka kolečko a tím koktejl ozdobte.
  5. Vložte slánku.
  6. Koktejl je hotov.

Poznámka k surovinám

Historie Campari se píše od roku 1860. V italském městě Novara jej poprvé připravil místní lihovarník a hostinský Gaspare Campari. A pojmenoval jej, jak jinak, než po sobě. Rudá barva, podmanivá chuť a výhodná poloha Caffé Campari zapříčinily, že se drink začal šířit po celém světě. 

Dnes se Campari vyváží do více než 190 zemí světa a za zmínku stojí i jejich způsob propagace. Na jejich televizních reklamách se kdysi podílel i slavný italský režisér Federico Fellini. I tvorba této image pomohla značce, aby byla tam, kde dnes je.

Campari je slavný Italský bitter jasně červené barvy s nahořklou ikonickou chutí. Podává se nejčastěji jako aperitiv, ale uplatní se také při přípravě koktejlů. A jeho složení je přísně střežené tajemství.

Pokud vás zajímá více o Campari, najdete to zde – Campari – Rudá italská vášeň – ALKOHOL DRINK

Co se týká pomerančů – dle receptury by se mělo jednat o sicilské krvavé pomeranče. V Itálii s nimi nebude asi problém. V našich podmínkách nejspíše použijete takové pomeranče jaké seženete. Případně je lze nahradit 100% pomerančovým džusem.

O Campari Orange

Campari Orange je v porovnání s ostatními Campari drinky trošku benjamínek.

Vznikl v 60. letech 20. století a původně byl pojmenován po Garibaldim. Vůdci nacionalistů, kteří chtěli sjednotit severní a jižní Itálii. Jeho druhé jméno je tedy Garibaldi cocktail.

Na to odkazují obě ingredience koktejlu. Červená barva představuje severní Itálii a červené barvy uniforem Garibaldiho mužů. Žlutá naopak odkazuje na pomeranče a jižní Itálii (konkrétně na Sicílii). Ochutnejte koktejl, který vlastně psal italskou historii.

Při správné přípravě koktejlu je vidět zřetelný přechod mezi jeho barvami. Při konzumaci pak můžete střídavě vychutnávat hořkost Campari a sladkost pomerančů.