Vína k salátům

Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno je však potřeba vhodně kombinovat s nabízeným menu. Obecně platí, že víno a jídlo by se mělo především doplňovat v celkové harmonii chuti, barev a vůní.

Existují obecná a tradičně zavedená pravidla pro správné kombinace vína a jídla. Každý člověk má však jiné smyslové vjemy, a proto kombinace jídla a vína nabízí mnoho různých úhlů pohledu. Víno dokáže zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není úplně snadný, proto je zde primární doporučené víno k pokrmům podle základních gastronomických menu. Kombinace vína a vhodných pokrmů pro výsledné spojení harmonií chutí.

  • Zelenina 

Řadě druhů zeleniny vyhovují lépe kyseliny bílých vín, než třísloviny červených. Důvodem je jejich kyselost nebo naopak sladkost (mrkev, cibule, papriky) a nebo také výrazná chuť (chřest, fenykl). Nicméně houby, lilek a těžší zapékané zeleninové pokrmy se velmi dobře kombinují s červenými víny. Pozor na rajčata a jejich kyselost – pokud udávají tón celému chodu, přemýšlejte o Rieslingu nebo Sauvignonu Blanc. Jsou-li silně zastoupena v jídle, které si jinak žádá červené víno, sáhněte po středomořské příchuti vín, Pinot blanc (Rulandské bílé).

  • Saláty s kyselou zálivkou

Vhodná jsou vína s vyšší kyselinou jako je Riesling, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc

  • Saláty s krémovými dressingy

Zde jsou vhodná plnější, průbojnější vína jako je Chardonnay, aromatická cuvée z Bordeaux, Languedocu nebo údolí Rhôny

  • Saláty zeleninové

K zeleninovým salátům jsou vhodná bílá vína s jemným aroma. Doporučené odrůdy: Sauvignon, Aurelius, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Muškát moravský, Irsai Oliver, Müller Thurgau.

  • Ovocné saláty

K ovocným salátům jsou vhodná aromatická, vyzrálá a sladká vína. Doporučené odrůdy: Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Muškát moravský, Irsai Oliver, Müller Thurgau a sladká růžová vína.

Všechny díly