Světové koktejly – Salty Dog

Salty Dog je koktejl z ginu a grapefruitové šťávy podávaný ve sklenici highball se slaným okrajem. Sůl je jediný rozdíl ve složení mezi Salty Dog (slaným psem) a  koktejlem Greyhound.

Koktejl je to chuťově velice osvěžující, neobsahuje sladkou složku a je vhodný pro příznivce syrovějších drsnějších chutí.

Náročnost přípravy

Koktejl je to velmi jednoduchý a lze ho připravit jak v šejkru, tak v barmanské míchací sklenici. Na suroviny je nenáročný.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Gin (0,5 dl)
    • Grapefruitový džus, nejlépe čerstvě vymačkaný (1 dl)
    • Sůl, nejlépe mořskou
    • Plátek grapefruitu na zdobení
    • Led
  2. Sklenici highball – velký tumbler potřeme po okraji grapefruitem
  3. Následně ji okrajem položíme do talířku se solí, výsledkem je solná krusta po obvodu
  4. Do šejkru dáme gin a džus s několika kostkami ledu a vše protřepeme, alternativně můžeme použít barmanskou míchací sklenici a barmanskou lžičku
  5. Sklenici naplníme po okraj ledem a obsah šejkru do ní nalejeme přes strainer
  6. Zdobíme plátkem grapefruitu
  7. Drink je hotov

Přípravu koktejlu můžete shlédnout na videu níže.

Původ a historie

Salty dog je variací koktejlu Greyhoud, tento se však podává v odlišné sklenici (Martini glass) a bez slané krusty po jejím obvodu.

Historicky se jedná o ginový nápoj a předpokládá se, že pochází z 20. let 20. století.

Alternativně se tento koktejl připravuje z vodky a tato alternativa začíná být ve světě známější než originál.

Příprava koktejlu Salty Dog