Odrůdy révy vinné – Z

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Zalema

Zalema je bílá odrůda vinné révy pocházející původem z vinařské oblasti Coldado de Huelva v jižním Španělsku. Právě tam se nachází více než 80 procent z celkového počtu vinic na světě. Vína Zalema mají světle žlutý až slámový nádech s jemnou kyselinkou a chuť připomínající květiny či zelené jablko a zraje v dubových sudech před produkcí nejméně tři roky, díky čemuž má plnější chuť a vyšší procento alkoholu, které může být až 22 procent. Za doporučené pokrmy lze považovat krevety a ostatní mořské plody.

Zarya Severa

Je to hybridní odrůda révy vinné vyšlechtěná r. 1936 ve Vinohradnickém výzkumném ústavu J. I. Potapenka v Novočerkasku (Rostovská oblast bývalé SSSR). Byla zde křížena asijská réva Vitis amurensis x Malingrovo rané. Vzhledem k vysoké zimní mrazuvzdornosti křížence a jeho odolnosti vůči plísni révové stal se vděčným materiálem šlechtitelů, zejména ve východní Evropě, pro křížení s evropskými moštovými odrůdami. Asi nejzdařilejším výstupem bylo křížení odrůd Zarya Severa x Svatovavřinecké, které provedl Prof. Kraus r. 1964 v bývalém Československu, kdy vznikla nově vyšlechtěná odrůda pojmenovaná zkratkou GM 6494. Tento materiál převzal Prof. Dr. Helmut Becker a ve šlechtitelském ústavu v Geisenheimu v Německu, výběrem jedinců, dosáhl ustálení odrůdy, která se vedla pod zkratkou GM 6494-5, později byla nazvaná jako odrůda Rondo.

Zefir

Zefir je bílé víno pocházející z Maďarska, kde bylo v roce 1951 vytvořeno křížením odrůd Leanyka a Harslevelu. Je vhodné jej konzumovat k pokrmům z ryb či salátům.

Zelen

Zelen je bílá moštová odrůda pocházející z vinařské oblasti Primorski nacházející se na západním Slovinsku. Zelen, pojmenované pro jeho typicky zelený vzhled před filtrací je víno s velmi svěží a travní chutí, které je lehké a ideální k častému konzumování. Vynikající je například ke grilovaným rybám nebo salátům.

Zenit

Zenit patří mezi vzácnou odrůdu bílého vína, kterou vyvinul maďarský vinař Dr. Ferenc Kiraly v roce 1951. Víno má čirou barvu, je velmi svěží a dozrává poměrně brzy. Suchá vína Zenit mají ovocný nádech doprovázený citrusovými plody a jablky. Skvěle se doplňuje s masem, masovými specialitami či sýry.

Zeta

Zeta, původně Oremus, je bílé víno původem z Maďarska, kde vznikla křížením odrůd Furmint a Bouvier. Používá se především jako mísící se složka na výrobu sladkých vín Tokaj. Odrůda není příliš známá a její pěstování se považuje spíše za kuriozitu. Doprovází ji vůně zeleného jablka a hrušky.

Zeus

Zeus (Badacsony 10) pochází z Maďarska a řadí se mezi bílou moštovou odrůdu. Byla vyvinuta v tradiční vinařské oblasti Badacsony, která se nachází na jižním konci jezera Balaton ve střední Evropě. Odrůda zraje ve vegetačním období poměrně brzy, plody mají vysoký podíl cukru a jsou tak vhodná k výrobě polosladkých a sladkých vín. Nevýhodou brzkého zrání je fakt, že plody nemají čas během vegetačního období získat fenolické látky zralosti a komplexní chuť sloučenin. Mezi doporučené pokrmy k vínům Zeus patří rizota či sýry s výraznou chutí.

Zierfandler

Zierfandler je bílá odrůda révy vinné pocházející z vinařské oblasti Thermenregion jižně od Vídně v Rakousku. Jedná se o jednu z 22 bílých odrůd, které jsou povoleny k výrobě kvalitních vín ve středoevropských regionech. Plody se vyznačují vysokým obsahem cukru a májí exotický nádech. Je vhodné jej konzumovat ke kuřatům, chřestu nebo rizotu.

Zinfandel

Zinfandel, neboli Zin, jak je znám ve Spojených státech, je červená odrůda pěstovaná v Kalifornii. Mimo USA je rovněž hojně pěstována v Austrálii a v Jižní Africe. Víno se hodí k pokrmům z ryb, krůtího a vepřového masa nebo hamburgerům.

Zweigeltrebe

Zweigeltrebe je poměrně mladá odrůda vinné révy určená k výrobě červených vín původem z Rakouska. Odrůdu vyšlechtil v roce 1922 dr. F. Zweigelt křížením odrůd Svatovavřinecké x Frankovka. V Rakousku je odrůda Zweigeltrebe velmi rozšířená a populární. Odrůda Zweigeltrebe má pravidelné a vysoké výnosy, je odolná proti mrazům a středně odolná proti chorobám. Sklizeň hroznů odrůdy Zweigeltrebe probíhá pozdně, koncem měsíce října. Zweigeltrebe má tmavě granátovou barvu s fialovými odlesky. Chuť vína je plná, hebce sametová, s výrazným obsahem tříslovin a ovocně kořenitými tóny. Ve vůni nalezneme koření, čokoládu, ostružiny a višně.

Žilavka

Žilavka (Zilavka) je bílá odrůda vinné révy vysazená v jižní části Bosny a Hercegoviny a Makedonie. Vystihuje ji vysoká úroveň kyselosti a alkoholu, díky nimž je vhodná i pro výrobu brandy. Používá se k výrobě vysoce kvalitních suchých bílých vín z Bosny a Hercegoviny a často v limitovaném množství. Ideální teplota k podávání vína je 10-12°C a je vhodné ji servírovat k pokrmům se špenátem nebo restovanou zeleninou.

Žlahtina

Žlahtina (Zlahtina) je bílá odrůda vinné révy z pobřežní oblasti nacházející se v Chorvatsku, výhradně pěstovaná na ostrově Krk. Žlahtina se řadí mezi vysoce výnosné odrůdy produkující velké a šťavnaté plody, které jsou vhodné pro výrobu stolních či šumivých vín. Plody mají nádech citrónu, citrusových plodů, jablek a hrušek. Vína mají obvykle nižší podíl alkoholu, kyselin a tříslovin. Podáváme k masitým pokrmům či těstovinám, s ideální teplotou mezi 8 až 12°C.

Všechny díly