Barmanské sirupy – Grenadina

Grenadina je základní barmanská ingredience a součást mnoha koktejlů. Je to sirup vyrobený z cukru a šťávy z granátových jablek. Má sytě červenou barvu a výraznou specifickou hořkosladkou chuť.

Grenadinu lze zakoupit již hotovou přímo jako barmanský sirup, nebo si jí lze vyrobit podobně jako běžný cukrový sirup.

Potřebujeme dobře zralá granátová jablka, která vyloupeme, vyloupaná zrna rozmačkáme tak aby se uvolnila šťáva, lze buď lisovat za studena pokud na to máme vybavení, pokud ne, lze použít moždíř, nebo jinak mechanicky narušit a poté rozvařit, jak je uvedeno v následujícím postupu.

Postup výroby

  1. Připravíme si základní suroviny
    • 1 kg cukru
    • 2 kg vyloupaných zrn z granátových jablek
  2. Zrna pomačkáme (např. v moždíři, vložíme do hrnce a pomalu za občasného míchání zahříváme.
  3. Až zrna pustí šťávu začneme přidávat cukr. Pokud bude rozvar hustý, můžeme přidat vodu.
  4. Nádobu za občasného míchání přivedeme do varu.
  5. Rozvar povaříme 5-6 minut, pokud bude hustý, můžeme naředit vodou, pokud řídký, déle povaříme.
  6. Rozvar ještě za tepla přecedíme přes sítko, cedník nebo plátno.
  7. Grenadinu stočíme do skleněné láhve a necháme vychladnout.
  8. Láhev opatříme nálevkou pro snadnější dávkování.
  9. Sirup je hotov.

Poznámka

Grenadina připravená podle receptu výše se nekazí. Cukr působí jako konzervant a můžeme v zásadě použít jakýkoliv, řepný i třtinový, tmavý i světlý. Grenadinu lze skladovat při pokojové teplotě třeba v domácím baru a používat i jako běžný sirup například na výrobu limonád, nebo zdobení zmrzlinových pohárů.

Existuje ještě jeden postup výroby, který je považován údajně za zdravější. Kdy směs neprojde varem aby byly zachovány vitamíny. Takto připravená grenadina ale musí být skladována v lednici, protože se kazí a nejedná se o sirup používaný do koktejlů.

Grenadinu v receptech bychom neměli nahrazovat průmyslově vyráběnými ovocným sirupy například z lesního ovoce, jahod, třešní, ad. protože chuťově i kvalitativně jde o úplně jiný produkt.