Světové koktejly – Siesta

Koktejl Siesta to je opravdu netradiční kombinace mexické tequily a italského bitteru Campari. Společně se sladkým sirupem z agáve a kyselými citrusy je to překvapivě osvěžující a lahodná chuť, pro kterou je tento koktejl vyhledáván.

Náročnost přípravy

Je velmi jednoduchá, koktejl se připravuje v šejkru, kam se přidají jednotlivé suroviny a protřepou. Exotikou zde může být snad jen sirup z agáve, který neprodávají v každém supermarketu. Ale ten lze nahradit cukrovým sirupem, pokud ho neseženeme.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Tequilu (0,5 dl) blanco
    • Italský bitter Camapri (0,15 dl)
    • Čerstvou limetkovou šťávu (0,15 dl)
    • Čerstvou grapefruitovou šťávu (0,15 dl)
    • Sirup z agáve (0,15 dl), lze alternativně nahradit Simple sirupem
    • Led
    • Plátek kůry z grapefruitu na zdobení
  2. Koktejlovou sklenici – misku na stopce naplníme ledem a necháme vychladit
  3. Všechny tekuté suroviny dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru, protřepeme a poté přecedíme přes strainer přímo do sklenice, ze které předem vyjmeme led
  4. Zdobíme grapefruitovou kůrou, kterou nad koktejlem rozlomíme, abychom uvolnili esenciální oleje a ovoněly ho. Sklenici také můžeme kůrou potřít.
  5. Drink je hotov

Postup přípravy můžete shlédnout na videu níže.

Jakou volit tequilu?

Tequila by v případě tohoto koktejlu měla být mladá blanco, která má ze všech tequil nejvýraznější chuť po agáve.

Původ a historie

Koktejl Siesta je poměrně moderní záležitost – moderní koktejl vyrobený z tequily, Campari, grapefruitové šťávy a limetkové šťávy. Vynalezla ho v roce 2006 newyorská mixoložka Katie Stipe. Někdo to může nazývat hrou na Hemingway Daiquiri s grapefruitovou šťávou a limetkou. Tím ale podobnosti končí. Místo rumu je tu tequila, lihovina, která je sladká a zemitá. Poté přihoďte směs Campari, hořký italský aperitiv, který se tradičně používal pouze do italských koktejlů .

Ale kontrasty fungují. Tato jedinečná směs mexických a italských likérů vrství chutě geniálním způsobem, který vám umožní vychutnat si kouzlo obojího. (Připomíná nám to jiný oblíbený moderní koktejl, Paper Plane , který kontrastuje se sladkým bourbonem a hořkým italským Aperolem.)

Závěr

Každý doušek tohoto koktejlu je vyvážený a osvěžující. Tělo má sladkou chuť a poté je na jazyku cítit ostrost citrusu s doznívajícím nádechem hořkého ocasu.

Postup přípravy koktejlu Siesta