Ti Apricot – Karibská sladkost

Ti Apricot je koktejl přesně pro ty, kteří mají rádi koktejl Mojito. Koktejl je svým složením velmi podobný, má však vlivem ovocné složky mnohem sladší chuť a neobsahuje sodovou vodu jako Mojito. Je to jednoduchý a výborně osvěžující koktejl z rhumu agricole. Jeho vůně je svěží po mátě a chuť meruňkově sladká.

Náročnost přípravy

Je snadná, jednotlivé suroviny se dají do šejkru, pomačkají muddlerem a protřepou, obsah šejkru se poté jen přeleje do sklenice.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Rhum agricole (0,5 dl)
    • Pomerančový bitter (2-3 kapky) – např. Angostura bitters
    • Limetku (1/2 rozkrojíme na 4/8- cca 0,2 dl)
    • Třtinový cukr (2 lžičky) – lze nahradit barmanským cukrovým sirupem z cukrové třtiny (0,1 dl)
    • Čerstvé listy máty (cca 6-8 ks)
    • Meruňkovou marmeládu (1 lžíce, cca 30 g)
    • Led
    • Slámku
  2. Do šejkru vložíme nakrájenou limetku, třtinový sirup (třtinový cukr) a mátu
  3. Muddlerem vše pomačkáme, aby limetka a máta pustily šťávu a spojily se s rozpuštěným cukrem, nebo sirupem
  4. Přidáme rhum, pomerančový bitter a meruňkovou marmeládu
  5. Vložíme pár kostek ledu a vše důkladně protřepeme
  6. Naplníme sklenici Collins glass do 3/4 ledem a zalijeme obsahem šejkru
  7. Vložíme slámku, kterou lze používat i k míchání koktejlu, zdobení není nutné, vše pro koktejl podstatné je již přímo ve sklenici
  8. Drink je hotov

Poznámka

Pokud používáme limetky, které nejsou v kvalitě bio, obsahují ostřik, který se nutné nejprve odstranit. To uděláme tak, že limetku omyjeme v teplé vodě, poté vydrhneme kartáčkem a na závěr opláchneme a osušíme. Teprve poté limetku krájíme do koktejlu.

Původ a historie

Ti‘ Apricot je signature koktejl výrobce rumu Maison La Mauny Rhum Agricole se sídlem na Martiniku a jeho místní odpověď například na ve světě mnohem známější kubánský rumový koktejl Mojito, který má téměř podobné složení, ovšem Ti Apricot je výrazně sladší s intenzivní meruňkovou chutí.

Rhum agricole lze v koktejlu nahradit jakýmkoliv jiným karibským rumem, aniž by to výrazněji ovlivnilo chuť koktejlu.

Jako sladidlo se používá třtinový cukr, nebo třtinový sirup (karibské sladidlo vyrobené redukcí ze surové šťávy z cukrové třtiny).

Ti Apricot je míchaný nápoj na bázi rumu, který je zvláště populární na Martiniku, Guadeloupe, Haiti, ve Francouzské Guyaně a jiných francouzsky mluvících karibských zemích. Určitě nezapomeňte při své cestě do francouzské části Karibiku ochutnat. Budete překvapeni jeho intenzivní chutí.

Závěr

Obvykle se podává před jídlem jako aperitiv, ale hodí se i takovému tomu lenivému karibskému celodennímu popíjení.