Exotický koktejl – Royal Hawaiian

Osvěžující long drink se zajímavým barevným přechodem, to je tropický a chutný tiki koktejl Royal Hawaiian. Pokud jste někdy zatoužili po něčem sladce opojném na prosluněné pláži, s Royal Hawaiian rozhodně neuděláte chybu. Díky kombinaci suchého ginu, sladké ananasové šťávy a krémového mandlového sirupu vynikne jeho lahodná chuť.

Výrazný chuťový profil Empress 1908 Indigo Gin je výsledkem jemné rovnováhy 8 přírodních rostlinných látek. K tradičním prvkům se přidává charakteristickou směs černého čaje podávaného v hotelu Empress a květ motýlího hrachu, exotickou bylinu, která vyvažuje tradiční citrusové tóny ginu s hřejivou bylinkovou zemitostí a dává ginu jeho přirozenou indigovou barvu.

Historie koktejlu Royal Hawaiian

Tento nádherný koktejl začal svojí historii úplně pod jiným názvem – Princess Kaiulani – když vznikl v luxusním hotelu Royal Hawaiian na Waikiki Beach na Havaji ve 20. letech 20. století. Kvůli své popularitě byl přejmenován na Royal Hawaiian, když byl kolem roku 1950 korunován na signature koktejl tohoto známého hotelového resortu.

A kdo byla princezna Kaiulani podle které se koktejl původně jmenoval?

Victoria Ka’iulani, narozená v roce 1875, byla korunní princeznou a dědičkou trůnu Havaje. Poté, co byla královská rodina v roce 1893 svržena, svedla statečný, ale neúspěšný boj za zachování havajské monarchie. Zemřela mladá, v pouhých 23 letech.

S tímto vědomím se zdá být spíše škoda, že koktejl Princezna Kaiulani byl zbaven svého historického jména. Stále je to však pozoruhodný tiki koktejl.

Recept na přípravu koktejlu Royal Hawaiian

Royal Hawaiian patří mezi typické tiki koktejly a může být připravován také v etno nádobách typických pro tuto kulturu. Nejčastěji se připravuje ve velkém tumbleru, případně highball sklenici, ve kterých vynikne jeho úžasný barevný přechod.

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Gin Empress 1908 (0,60 dl) – indigově modrý gin viz níže
    • Ananasový džus (0,60 dl)
    • Čerstvou citrónovou šťávu (0,15 dl)
    • Mandlový sirup (0,15 dl) – orgeat syrup
    • Ledovou tříšť
    • Plátek ananasu či výhonky z plodu na zdobení
    • Slámku
  2. Do šejkru dáme ledovou tříšť, přidáme ananasový džus, mandlový sirup a citrónovou šťávu.
  3. Obsah šejkru důkladně protřepeme.
  4. Sklenici na long drink naplníme do poloviny ledovou tříští a na ní nalijeme obsah šejkru.
  5. Barmanskou lžičkou obsah sklenice promícháme a poté doplníme další tříští až po okraj.
  6. Na tříšť nalijeme opatrně gin, aby se vytvořil barevný přechod a opět doplníme sklenici ledovou tříští.
  7. Zdobíme plátkem ananasu či ananasovými výhonky.
  8. Vložíme slámku.
  9. Koktejl je hotov.

Postup přípravy koktejlu můžete shlédnout ve videu níže.

Poznámka k surovinám

Do tohoto koktejlu lze použít jakýkoliv gin, ovšem pokud použijete čirý, připravíte se o zajímavý a jedinečný barevný přechod.

Pokud máte k dispozici odšťavňovač a čerstvý ananas, určitě do koktejlu použijte čerstvou ananasovou šťávu místo džusu. na chuti koktejlu se to rozhodně projeví.

Empress 1908 indigo gin

Empress 1908 Indigo gin, ručně vyráběný v malých sériích destilačních přístrojů z mědi, je vyroben společností Victoria Distillers a inspirován legendárním Fairmont Empress Hotel ve Victorii v Britské Kolumbii. Od roku 1908 si cestující z celého světa tento hotel zamilovali pro jeho imperiální majestátnost, malebné výhledy a nesrovnatelný odpolední čajový servis. Tato tradice inspirovala k vytvoření Empress Indigo Gin. Tím, že jsme vzali klasický čaj Empress a spojili jej s pečlivě získanými rostlinnými látkami, vytvořili tak jedinečný gin, který spojuje tradiční jalovcové tóny London Dry s moderním chuťovým profilem. Výsledkem je gin, který je zároveň jemný a bohatý.

Květ motýlího hrášku dává Empress 1908 jeho výrazný indigový odstín. Hrachový květ, objevený v další čajové směsi na míru Empress, propůjčuje ginu výrazný zemitý tón, který vyvažuje tradiční citrusové tóny a poskytuje bohatou pigmentaci. Tento hluboký indigový odstín se v závislosti na míchání mění na jasně levandulovou, jemnou růžovou nebo fuchsiovou, což přispívá k bohatému smyslovému zážitku z vychutnávání ginu Empress 1908 použitého v koktejlu.

Při výrobě tohoto ginu nejsou použita žádná umělá barviva ani stabilizátory, takže zatímco chuť vydrží navždy, jedinečná barva indiga časem vybledne. Blednutí urychluje vystavení slunečnímu záření, proto se doporučuje každou lahev zkonzumovat do jednoho roku od nákupu a uložit ji na chladném a tmavém místě. Koneckonců, tento krásný gin je určen k tomu, abyste si ho vychutnali v celé své kráse.