Kentucky coffee

Americké Kentucky nedalo světu jen stejnojmenné smažené kuře KFC, ale také slavný bourbon a právě tento burbon je nedílnou součástí kávového koktejlu Kentucky coffee, který je tak americkou variací na Irskou kávu, jejíž složení je téměř identické, avšak proti Kentucky coffee se Irská káva nepřipravuje z espressa, ale z filtrované kávy.

Náročnost přípravy

Příprava není složitá, pokud umíme espresso, zvládneme i tento kávový koktejl. Pro smetanu pak platí, že já nelze nahrazovat ničím jiným.

Recept na přípravu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Dvě espressa (2 x 0,35 dl, tedy 0,7 dl)
    • Bourbon (0,4 dl)
    • Šlehanou smetanu (30%)
    • Třtinový cukr – 1-2 lžičky na porci (dle chuti)
    • Likér na ochucení (dle volby – viz níže, ale nemusí být pokud nejste Američané)
  2. Sklenici – nízká s ouškem ve tvaru šálku nahřejeme předem horkou vodou
  3. Vložíme cukr
  4. Zalijeme horkou kávou a mícháme dokud se cukr nerozpustí
  5. Přidáme bourbon a případně likér s příchutí
  6. Na povrch dáme šlehanou smetanu – cca 2 cm, lijeme opatrně přes lžičku – je potřeba postupovat rychle, aby se alkohol z bourbonu nestihl odpařovat.
  7. Nemícháme
  8. Drink je hotov

Postup přípravy můžete sledovat na videu níže.

Poznámka k surovinám

Jedná se o americký koktejl a Američané jsou známí tím, že si kávy běžně ochucují a to buď různými sirupy nebo likéry.

Existuje tak několik variant tohoto kávového koktejlu. Nejčastěji bývá přidáván sirup nebo likér s příchutí lískového oříšku, kávový likér, nebo smetanový likér jakým je například Baileys, nebo Carolans. Ale zde záleží na osobních chuťových preferencích. Někdo by mohl volit třeba skořici, není žádná jednotná receptura.

Příklad takového složení je vidět na videu níže.

Závěr

Bourbon si s kávou výborně rozumí, jeho chuť totiž často nabízí vanilkové a karamelové podtóny s odlesky skořice a koření. Kentucky Coffee je typický americký drink, který oslavuje bourbon. Nápoj vás dokonale zahřeje a zároveň povzbudí nejen kofeinem, ale i obsahem alkoholu.

Tato horká káva je pak vhodnou alternativou k ostatním horkým nápojům rozšířeným především v evropských horách. V našich končinách se však podává spíše výjimečně a je tak stále především americkou lokální specialitou.

Kentucky Coffee