Světové koktejly – Sazerac

Sazerac je koktejl, který je ztělesněním historie amerického jihu. Je opravdu velmi starý, jeho historie se datuje někam do roku 1850 a někdy bývá označován jako nejstarší americký koktejl. Zajímavý je i svým sytě červeným vzhledem, netradiční kombinací surovin a i postupem přípravy. Posuďte nakonec sami.

Náročnost přípravy

Koktejl je velmi specifický a to jak na suroviny, tak i na způsob přípravy. připravuje se v míchací sklenici zvláštním, jedinečným způsobem. Ale není to nic složitého.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Žitnou Whisky (0,5 dl) – historicky původně to však by koňak
    • Absinth (0,1 dl)
    • Bitter (dle originální receptury Pechaud’s Bitters – 2 střiky), lze nahradit běžnější Angostura bitters
    • Kostku cukru
    • Led
    • Plátek kůry citronu
  2. Do Sklenice na whisky old-fashioned glass nalijeme absinth a otáčením sklenice ho rozprostřeme po celé vnitřní straně sklenice, přidáme led a necháme sklenici chladit
  3. Do barmanské míchací sklenici dáme whisky, bitter a kostku cukru – lžičkou vše zamícháme až se cukr rozpustí
  4. Přidáme led a vše promícháme
  5. Z nachlazené old-fashioned glass sklenice vyjmeme led a scedíme do ní obsah míchací sklenice
  6. Zdobíme plátkem kůry citronu, kterou potřeme okraj sklenice a nad koktejlem jí rozlomíme, aby se uvolnily esenciální oleje a ovoněly ho.
  7. Drink je hotov

Postup přípravy koktejlu můžete shlédnout na videu níže.

Původ a historie

Jak už je uvedeno výše, počátky tohoto koktejlu sahají až do roku 1850 – už tehdy jste si ho mohli objednat v americkém New Orleans.

Původ koktejlu Sazerac je komplikovaný. Důležitou roli v něm sehrál lékárník Peychaud, který vyrobil vlastní „lék“ na běžné nemoci – hořké bylinné kapky, které nazval American Aromatic Bitter Cordial a později importér alkoholu S. Taylor, tuto surovinu smíchal s koňakem Sazerac de Forge et Fils a podával ji ve svém podniku The Merchants Exchange Coffee House. Později dostal tento bar rovnou název Sazerac Coffee House.

Postupem času byl ale koňak v tomto drinku nahrazen podstatně levnějším a dostupnějším žitným americkým bourbonem/žitnou whisky. Taky Peychaudův Bitter Cordial nahrazoval jakýkoli jiný bitter. V roce 1858 pak barman Leon Lamothe přidal do koktejlu další důležitou ingredienci – a to absint.

Od té doby pochopitelně vznikl bezpočet variací tohoto nápoje. A jak ubíhala desetiletí, drink se dostával i do nápojových lístků jiných měst a nakonec i zemí. Na počátku 20. století se jednoduché koktejly jako Sazerac staly vzácnými, což nakonec znovu rozdmýchalo jejich popularitu. 

V březnu 2008 podal senátor za stát Louisiana Edwin R. Murray (D-New Orleans) senátní návrh zákona 6, který označil Sazerac za oficiální státní koktejl Louisiany. Návrh zákona byl zamítnut 8. dubna 2008. Po další debatě 23. června 2008 zákonodárný sbor Louisiany souhlasil s prohlášením Sazeracu za oficiální koktejl New Orleans.

Závěr

Předpokládá se, že první Sazeracs byly vyrobeny s francouzskou brandy — Sazerac de Forge et Fils, abychom byli přesní. A je známo, že tyto první Sazeraky obsahovaly Peychaud bitters, jasně červenou směs s příchutí hořce a anýzu, kterou vynalezl Antoine Peychaud, obyvatel New Orleans. Přidejte trochu cukru a špetku absinthu a máte silný aromatický nápoj, který ztělesňuje město, odkud pochází.

Při návštěvě New Orleans je to první věc, co byste měli ve francouzské čtvrti ochutnat.

Příprava koktejlu Sazerac