Griotka – Sladký likér z višní

Griotka (Griotte) je sladký a hustý ovocný likér připravený z višní. Pochází pravděpodobně z Francie, má tmavočervenou barvu a výrazné višňové aroma.

Složení a výroba

Obsahuje zpravidla 20–25 % čisté višňové šťávy a maximálně 25–30 % lihu. Samotný obsah čistého alkoholu v prodávané griotce se pohybuje většinou pod 20 %. Svojí sladkokyselou chuť, nápoj získává macerací zralých višní. 

Při průmyslové výrobě je zpravidla používán potravinářský líh a u levnějších výrobků jsou místo višní používána průmyslově vyráběná aromata.

Podomácku lze používat též rum, vodku či slivovici. Dalšími součástmi jsou cukr a koření jako citronová kůra, hřebíček nebo skořice.

Způsob konzumace

Griotka se konzumuje čistá, svařená, popřípadě smíchaná s Coca-Colou, používá se též jako náplň čokoládových cukrovinek, oblíbených višní v čokoládě, nebo k přípravě míchaných drinků, například koktejlu s názvem Mozek a punče. Používá se také k ochucení dezertů či zmrzlinových pohárů

Recept na výrobu domácí griotky

Domácí výroba griotky je velice snadná a rychlá záležitost a pokud máme na zahradě právě dozrávající višně, je vhodný čas na přípravu surovin. Samotná macerace pak vyžaduje svůj čas.

  1. Připravíme si potřebné suroviny
    • višně – 4 kg
    • cukr – 1 kg
    • alkohol – 1 litr – viz níže
    • koření (skořice, hřebíček, apod.) – ale nemusí být
  2. Dále potřebujeme velkou sklenici o obsahu 5 litrů
  3. Višně omyjeme, necháme osušit a odstraníme stopky
  4. Poté je vrstvíme do sklenice a každou vrstvu lehce pomačkáme aby pustily šťávu a zasypeme cukrem
  5. Když je sklenice plná, lehce jí přiklopíme víčkem a necháme v chladu do druhého dne
  6. Obsah sklenice opět lehce pomačkáme abychom vytlačili vzduch a zalijeme alkoholem – všechny višně musí být ponořené.
  7. Láhev přiklopíme víčkem a obsah necháme macerovat v chladu minimálně měsíc, ale lépe pokud budou měsíce dva
  8. Občas – cca 1x týdně obsah promícháme.
  9. Obsah sklenice scedíme a podle potřeby a použitého druhu alkoholu nápoj naředíme a to buď alkoholem, nebo vodou – viz níže
  10. Stočíme do lahví
  11. Likér je hotov
  12. Macerované višně v žádném případě nevyhazujeme, mají široké možnosti využití např. při výrobě zákusků, dezertů, nebo zmrzliny.

Jaký alkohol tedy zvolit?

Zde máme několik možností a záleží především na naší chuti a také na momentálně doma dostupnému druhu alkoholu.

Pokud chceme zachovat pouze chuť višní, použijeme potravinářský líh s neutrální chutí, ten obsahuje 80% alkoholu a pak je potřeba výsledný produkt naředit vodou na hodnotu kolem 20% typickou pro griotku.

Můžeme však použít i jiný alkohol nejčastěji to bývá tuzemák, vodka, karibský rum, stylově višňovici, slivovici, nebo jinou brandy. Jejich chuť pak ovlivní i výslednou chuť nápoje. Zde se obsah alkoholu pohybuje kolem 40% a výsledný produkt pak není nutné ředit vůbec, popřípadě stačí přidat trochu lihu abychom dosílili obsahu alkoholu typickému pro griotky, tedy do 20%.

Závěr

Podobným likérem je například portugalská Ginjinha, která se v místech tradičního prodeje podává v pohárcích vyrobených z čokolády, které jsou určeny ke konzumaci společně s nápojem.

Příprava likéru – raději bez stopek

Griotte Božkov