Drink z Madeiry – Poncha

Poncha je typický alkoholický drink dostupný na celém ostrově Madeira. Skládá se z místního bílého rumu, který je doplněn medem, případně cukrem a ovocem – originálně citronem, ale míchají se i další varianty, např. s pomeranči, mandarinkami, ale třeba i jahodami. Připraví vám ho v baru, prodává se jako již smíchaný mixdrink – přímo v lahvích, ale můžete si ho také snadno namíchat i doma jako koktejl.

Náročnost přípravy koktejlu Poncha

Kromě surovin na přípravu budete potřebovat ještě pau de poncha nebo caralhinho – speciální dřevěnou kvedlačku na míchání. V překladu znamená caralhinho něco jako malý penis a obyvatelé Madeiry kolem tohoto názvu velmi rádi žertují. Tuto lze však nahradit nahradit např. hmoždířem.

Recept na přípravu koktejlu Poncha

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Místní bílý rum Aguardente da Cana – je velmi silný až 60% alkoholu (0,5 dl)
    • Citron – potřebujeme šťávu (0,5 dl)
    • Lžičku cukru (lze nahradit cukrovým sirupem)
    • Lžičku medu
    • Jemně nastrouhanou kůru z půlky citrónu
    • Kostky ledu
  2. Citron omyjeme a ostrouháme z něj kůru jemným struhadlem
  3. Poté citrón rozkrojíme, vymačkáme z něj šťávu, kterou oddělíme od pecek
  4. Kůru s cukrem třeme (např. v hmoždíři, nebo lžící v misce) na kašičku a při míchání přidáme postupně citronovou šťávu a rum, cílem je rozmělnit nastrouhanou kůru.
  5. Nakonec přidáme med a rozmícháme ho až vznikne homogenní směs
  6. Do sklenic na long drink (malý tumbler) dáme do 3/4 led a zalijeme směsí
  7. Drink je hotov

Postup přípravy koktejlu můžete shlédnout na videu níže.

Příprava koktejlu Poncha v místím baru

O nápoji Poncha

Poměr surovin v receptu je orientační – záleží na tom, jak sladké, nebo kyselé budete mít ovoce. Výsledná chuť by měla být silná, výrazná a sladkokyselá.

Pokud nemáte pravý madeirský rum, nahraďte ho klidně jiným kvalitním bílým třtinovým rumem. Rozdíl je zcela minimální, v praxi v koktejlu nepostřehnutelný.

Poncha je alkoholický drink, který má mnoho podob, ale jen jednu správnou tradiční recepturu. Zpravidla obsahuje citrónovou kůru, med, ovocnou šťávu, cukr a hlavně Aguardente da Cana. Je to alkoholický nápoj na principu rumu, který vzniká destilací fermentované šťávy z cukrové třtiny. Může obsahovat až 60% alkoholu. Proto je Poncha lehce nebezpečná. I když je v ní rum hodně cítit, může působit jako limonáda, která vás ale snadno srazí k zemi. V obchodech se často dá najít už hotová Poncha s různými příchutěmi jako je ananas nebo maracuja. Nejlepší je ale ochutnat ji v baru nebo si ji rovnou zkusit umíchat doma. Pravá Poncha je totiž pouze z citrónů.

Závěr

Poncha je dnes především považována za turistickou atrakci a typický suvenýr pro turisty z cesty na Madeiru. A upřímně je tam tak trochu předražená.

Znalci si tak z Madeiry přivezou raději Aguardente da Cana – místní rum, ze kterého si lze Ponchu podle našeho receptu snadno připravit.

Více o tomto drinku a Madeiře si můžete přečíst v cestopise z Madeiry MADEIRA za KAČKU (cestujlevne.com)

namíchaná Poncha v obchodě