Brandy z Německa – Kirschwasser

Kirsch nebo také Kirschwasser (třešňová voda) je čirá, bezbarvá brandy (třešňovice), která se tradičně vyrábí dvojí destilací z třešní. Kirsch se vyrábí z malých černých třešní Morello, které se původně pěstovaly v oblasti německého Černého lesa, proto se věří, že vznikla právě zde.

Výroba

V dnešní době se vyrábí i z mnoha druhů třešní. Třešně se nechají kvasit celé i s peckami. Proto na rozdíl od jiných třešňových likérů není kirsch sladký. Kirschwasser je bezbarvý díky tomu, že buďto nezraje v klasických sudech, nebo zraje v sudech z jasanového dřeva, alternativně v nerezových tancích a to 12 – 24 měsíců.

Kirschwasser má obvyklý obsah alkoholu 40-50 %. Na výrobu jedné lahve (750 ml) se spotřebuje přibližně 10 kilogramů třešní.

Ve Francii a v anglicky mluvících zemích jsou ovocné brandy známé jako eaux de vie.

V České republice se vyrábí alternativní destilát třešňovice, například Třešňovice Rudolf Jelínek je destilát, který se vyrábí podle původní švýcarské receptury z pozdních odrůd tmavých třešní. Je pro ni typická jemná chuť a vůně třešní. V chuti také jemně vyniká pecka.

Chuť

Svěží a ovocná vůně s jemnými květinovými tóny. Aromatická, vyvážená a elegantní chuť s tóny zralých třešní.

Konzumace

Třešňovice se hodí jako originální digestiv. Rozhodně stojí za vyzkoušení všem milovníkům ovocných pálenek, kteří zatím neměli tu čest ochutnat pálenky zahraniční produkce. Ti co již toto brandy vyzkoušeli, oceňují vynikajíí ovocnou chuť a vůni.

Typická konzumace je při pokojové teplotě, aby se rozvinula chuť a vůně, ale najdou se i tací kteří dávají přednost tomuto nápoji vychlazenému na teplotu kolem 5 stupňů Celsia.

Kirchwasser
Kirchwasser