Co funguje na kocovinu a co ne

Abychom předešli nestřídmému pití a následné kocovině, je vhodné si určit maximální množství alkoholu, který se chystáme konzumovat. Ten by u mužů neměl překročit hranici 40 g čistého etanolu, což zhruba odpovídá dvěma pivům či dvoudecovým sklenicím vína, v případě žen by maximální dávka měla být o polovinu nižší. Jedná se o tzv. bezpečnou dávku.

Pokud konzumujete alkohol ve výrazně větším množství, než je tzv. bezpečná dávka mohou pro vás v zásadě nastat dvě nepříjemné situace:

Budete zvracet

Tohle nemá s kocovinou vůbec nic společného. To vám jen vaše tělo dává najevo, že jste vypili alkoholu příliš mnoho a příliš rychle. Vaše tělo ho není schopno tolik vstřebat a zvracení je tak obranná reakce organismu, aby nedošlo k jeho otravě alkoholem.

Probudíte se s kocovinou

Prostě nejste ve své kůži, bolí vás hlava, bolí vás celé tělo a je vám špatně. ani zde není výjimkou, že zvracíte. Kocovina se však dostavuje až s delším odstupem po konzumaci alkoholu. A i vysvětlení kocoviny je velmi jednoduché.

Ethanol, který představuje alkoholovou složku piva, vína, likérů i destilátů, je ve své podstatě jed a jeho odbourání představuje pro lidský organismus velmi náročný a zatěžující proces. V jeho průběhu dochází ke zvýšeným ztrátám vody, minerálů a vitamínů a vznikají škodlivé látky jako například acetaldehyd, který je pro organismus toxičtější než samotný etanol.

Právě deficit tělu potřebných látek a produkty látkové přeměny etanolu jsou příčinou únavy, bolestí hlavy, nevolnosti až zvracení, třesu a dalších příznaků, jimž souhrnně říkáme kocovina.

Nepodceňte přípravu

Působení alkoholu na tělo můžeme ovlivnit ještě dříve, než přiložíme sklenku k ústům.

Pokud víte dopředu, že budete konzumovat větší množství alkoholu, je vhodné se na to předem připravit a pokud to uděláte správně, můžete se kocovině vyhnout zcela, nebo vás zasáhne jen její mírná forma.

Problém nastává, když přípravu podceníte, případně se účastníte nějaké spontánní pitky, kdy prostě pijete drink za drinkem a všechna vaše předsevzetí a racionální uvažování jdou stranou. V takovém případě se ráno probudíte s kocovinou a pravděpodobně protrpíte celý den a budete naprosto nepoužitelní pro jakoukoliv činnost.

O kocovině platí, že když už propukne, nic moc se s ní dělat nedá, musíte si jí prostě přetrpět.

Neznámý piják

Jak předejít kocovině

  • Alkoholické nápoje bychom neměli nikdy pít nalačno. Ideální je, pokud před jejich konzumací sníme jídlo s vyšším obsahem tuků, tedy mastnější.
  • Konzumace alkoholu na prázdný žaludek urychluje jeho vstřebávání. Dejte si předem tučné jídlo, které zpomalí vstřebávání alkoholu.
  • Preventivně můžeme užít také potravinový doplněk s vyšším obsahem vitamínu C, nejlépe ve formě tablety s postupným uvolňováním.
  • Platí také, že jednotlivé druhy alkoholických nápojů bychom neměli kombinovat, konzumace by měla být pozvolná a drinky bychom měli prokládat pitím čisté nebo minerální vody.
  • Po každé skleničce alkoholu vypijte sklenici vody. To pomáhá předejít dehydrataci.
  • Vhodnější je pít čiré destiláty, např. vodku či gin, než ty stařené, jako je např. koňak či whisky.
  • Slazené koktejly a sladké likéry zvyšují riziko prudkých změn hladiny cukru v krvi a mohou zhoršit průběh kocoviny.
  • Kombinace různých druhů alkoholu může zvýšit pravděpodobnost nepříjemných následků.
  • Bublinky, tedy šampaňské, sekty a veškerá další šumivá a perlivá vína urychlují vstřebávání alkoholu a dříve se po nich opijete.
  • Opravdovým zabijákem vaší střízlivosti je pak kombinace sektu s destiláty, po těchto koktejlech, kterým se říká slangově medvědi se opijete opravdu velmi rychle, více o těchto pro vaší střízlivost smrtících koktejlech se dočtete zde – Koktejly Bílý medvěd a Hnědý medvěd – ALKOHOL DRINK.
  • Po návratu z večírku, než půjdete spát, opět doplňte minerály a vitamíny a vypijte tolik vody, kolik jen zvládnete. Ideální jsou na to šumivé rozpustné tablety a podobné potravinové doplňky, které se dají zakoupit v běžných supermarketech.
  • Pro předcházení kocoviny je důležité především doplnit chybějící tekutiny, minerály a vitamíny, zejména vitamín C a komplex vitamínů B, a také energii. Vhodným nápojem jsou takzvané rehydratační roztoky, které kromě minerálů obsahují také glukózu pro rychlé dodání potřebné energie.
  • V našem e-shopu můžete zakoupit například tento potravinový doplněk:

Co dělat s kocovinou

  • Kocovinu je potřeba především přetrpět.
  • Pro rychlé zotavení z kocoviny bychom se měli dostatečně prospat.
  • Lehčí bolesti hlavy při kocovině obvykle odezní po dostatečném doplnění chybějících tekutin, minerálů, vitamínů a energie. Pokud se bez tabletek proti bolesti neobejdeme, jsou přípravky s ibuprofenem relativně vhodnou volbou. Měli bychom si nicméně být vědomi vyššího rizika nežádoucích účinků, jako je narušení žaludeční sliznice, a rozhodně bychom neměli překračovat doporučené dávkování.
  • Vhodnou stravou při kocovině je čistý hovězí či drůbeží vývar z kostí. Takový vývar obsahuje spoustu minerálů, které vaše tělo potřebuje, jako třeba hořčík, draslík nebo vápník. Díky nim dodá tělu dostatek tekutin a také elektrolyty, díky kterým se znovu správně nastartuje váš metabolismus.
  • Dalším skvělým jídlem při kocovině jsou vejce. Příprava je velmi rychlá a snadná, i když nejste zrovna v kondici. Obsahují spoustu potřebných proteinů. Ty pomáhají rychleji zpracovat alkohol.
  • Ideální lehčí snídani představuje například banán, který je skvělým zdrojem energie, vitamínů i minerálů včetně draslíku.
  • Fermentované potraviny bohaté na probiotika podporují regeneraci trávicího systému. Zkuste například kefír, nakládané okurky, či kysané zelí.
  • Okurkový nálev obsahuje vodu, minerály a kyselinu octovou, která pomáhá zmírnit nevolnost.

Co nedělat s kocovinou

  • Nekonzumujte už žádný další alkohol. Dát si tzv. vyprošťovák je vůbec to nejhorší, co můžete svému tělu udělat a kocovinu si tak jen prodlužíte. Vyprošťováky jsou jen mýty a vůbec nefungují.
  • Vyhněte se alespoň zpočátku pití kávy, která může podráždit už tak neklidný žaludek.
  • Léčiva obsahující paracetamol jsou pro užití během kocoviny zcela nevhodná. Kombinace alkoholu a paracetamolu výrazně zvyšuje zatížení jater a může přivodit jejich závažné a nevratné poškození.
  • Slaná, mastná a tučná jídla kocovinu ještě umocňují, takže je v žádném případě nelze doporučit.