Jak pít alkohol, aby vám z něj nebylo špatně

Správné pití alkoholu je dovednost, kterou by si měl, ve svém vlastním zájmu, osvojit každý jeho konzument.

Ovšem, ne každý konzument alkoholu je tak zodpovědný a s alkoholem je to stejně jako s historií, kdo se z jeho konzumace nepoučí, ten je nucen opakovat při jeho konzumaci stejné chyby.

Pojďme si tedy ve stručnosti zopakovat základní pravidla pro konzumaci alkoholu.

Nepříjemné stavy způsobené konzumací alkoholu

Alkohol vám může způsobit v zásadě dva druhy nepříjemných stavů, se kterými se můžete setkat nejen při jeho konzumaci, ale zejména při jeho odbourávání, tedy s odstupem od několika po několik desítek hodin.

  • Zvracení

Zvracení není nic jiného než obranná reakce, kterou se tělo brání otravě alkoholem.

Toto nastává zejména v situacích, kdy nejste na konzumaci alkoholu zvyklí, a také tehdy, pokud vypijete příliš mnoho alkoholu příliš rychle. Zde opravdu stačí s konzumací alkoholu zvolnit, pít ho méně a zejména pomaleji. Takto se zvracení a nevolnostem spojených s konzumací alkoholu do budoucna zcela vyhnete.

  • Kocovina

Tento stav je způsoben pro tělo toxickými látkami, které v něm vznikají při odbourávání alkoholu.

Kocovina se zpravidla dostavuje druhý den po konzumaci alkoholu a může trvat až nepříjemně dlouho. Máte při ní pocit, že nejste ve své kůži, bolí vás celé tělo a není vám prostě dobře. Znalci tvrdí, že se s kocovinou příliš dělat nedá, jak jednou kocovina propukne, musíte jí prostě protrpět. Ideální stav je samozřejmě tehdy, pokud vypijete alkoholu pouze tolik, že kocovina nepropukne vůbec.

Ovšem je velký rozdíl, zda vás třeba bude lehce brnět hlava jen několik hodin, nebo zda budete zcela nepoužitelní třeba dva dny. Níže uvádíme několik pravidel, která na to mají zcela zásadní vliv.

Základní pravidla pro konzumaci alkoholu

Nejlepším řešením je alkoholické nápoje vůbec nekonzumovat a pít prostě něco jiného. Ovšem není to řešení pro všechny, ne každý je ochotný vzdát se alkoholických nápojů.

Na druhou stranu ale existuje velké množství osob, co alkohol sami vůbec nepijí, mnohdy jim vůbec ani nechutná, a nechají se k jeho konzumaci strhnout až ostatními, na společenských akcích.

Konzumace alkoholu není žádná povinnost, ale vaše volba a vaše svobodné rozhodnutí. Pokud tedy alkohol pít nechcete, jednoduše ho nepijte a nahraďte ho třeba nealkoholickým nápojem. Není to nic proti etiketě a nemusíte nikomu nic vysvětlovat.

1. Nepijte alkohol na lačno

Nikdy nepijte na lačno. Se sytým žaludkem mnohem déle vydržíte fit, protože alkoholu bude mnohem déle trvat, než se vám dostane do krve. Před odchodem na party se proto pořádně navečeřte a během různých oslav nezapomeňte průběžně konzumovat občerstvení. Chlebíčky, oříšky a jednohubky a další potraviny, vše vám pomůže. Ale i tady platí – stejně jako s alkoholem to ani s nimi nepřehánějte.

Nepít na lačno samozřejmě neznamená, že byste si před jídlem nemohli dopřát skleničku aperitivu. To není žádný problém. Problém nastává, pokud třeba nestíháte a jdete na nějaký večírek úplně hladoví a ani tam se nenajíte. Současnou konzumací jídla snížíme rychlost vstřebávání alkoholu. 

2. Dbejte na kvalitu alkoholu

Nepodceňujte kvalitu alkoholu, který budete pít, ale ani své psychické rozpoložení. Pokud neodložíte stres, alkohol s vámi zamává mnohem silněji.

Zde si dejte pozor zejména v zahraničí, na cestách, kde vám mohou i v relativně renomovaných podnicích podat nelegálně vyráběný, zdravotně závadný alkohol. Tento problém se týká zejména koktejlů. Pokud máte sebemenší pochybnosti, objednejte si k pití něco jiného, například pivo či víno. Ale tento problém se samozřejmě netýká jen zahraničních podniků – viz naše metanolová aféra. Spotřební daň z alkoholu stoupá a to láká mnohé k nelegálním ziskům a nákupům alkoholu z pochybných zdrojů.

3. Pozor na kombinaci alkoholu a léků

Nevyzpytatelné účinky má popíjení, i pokud berete jakékoliv léky a zejména antibiotika. Pokud už jste na léky alkohol pili a nic zlého se vám nestalo, neznamená to, že vaše tělo to vidí stejně. Také to neznamená, že si s tím vaše tělo poradí i příště.

Jsou samozřejmě léky, u kterých kombinace s alkoholem nevadí, ale třeba takový paracetamol, což je zcela běžná účinná látka, která je obsažena v mnoha lécích proti bolesti, v kombinaci s alkoholem, může nevratně poškodit játra už ve velmi malých dávkách.

4. Voda a hydratace

Každý destilát zapíjejte sklenkou vody. Důvod je zřejmý, zatímco pivo, víno i koktejly již poměrně dost vody obsahují a likéry zase neobsahují příliš alkoholu, destiláty obsahují koncentrovaný alkohol a tak je potřeba dodatečně hydratovat.

Alkohol je vhodné prokládat vodou. Pití alkoholických nápojů prokládáme pitím nealkoholických nápojů, nejlépe perlivé či neperlivé vody. Dostatečným příjmem tekutin zředíme účinky alkoholu, doplníme tělu potřebné tekutiny, protože už samotný alkohol působí močopudně. Podpoříme tak primárně vylučování odpadních látek. A jako sekundární efekt lze považovat, že takto nejspíše celkově vypijeme i menší množství alkoholu.

Sklenice vody na konci party, před tím, než si půjdeme lehnout, nám prokáže velkou službu – pomůže předejít odvodnění organizmu, a sníží tak koncentraci nepříjemných účinků alkoholu. Nápoj může být i mírně slazený, aby dodal tělu chybějící cukr, a pomohl tak proti nevolnosti.  

Hned po probuzení, druhý den vypijte velkou sklenici vody.

5. Vitamíny a minerály

Před, při i po skončení konzumace alkoholu je vhodné doplňovat vitamíny a minerální látky.

Doplňte si vitaminy. Ulevíte tím namáhaným játrům, nejvíc vám prospějí ty ze skupiny B, které najdete v mořských rybách a plodech, listové zelenině jako špenát, v brokolici nebo banánech.

Vhodné jsou zejména šumivé tablety s vitamíny a minerálními látkami, místo vody lze také sklenky s destiláty prokládat minerálkou. která už sama o sobě pomůže doplnit ztrátu minerálních látek. Při odvodňování organismu se vyplavuje například sodík, hořčík nebo draslík. Vše je potřeba rychle tělu opět doplnit.

Vitamíny a minerály je vhodné doplnit i druhý den po konzumaci alkoholu, hned ráno po probuzení.

6. Nemíchejte různé druhy alkoholu

Když už si dáme jednu sklenku a máme v plánu další, držíme se jednoho druhu alkoholu.

Neuváženým mícháním různých druhů s vysokou pravděpodobností podpoříme obtíže přicházející po jejich konzumaci.  

Po přílišné konzumaci sladkých alkoholických nápojů vás může více bolet hlava.

U vín jsou vhodnější ta, která obsahují jen minimum siřičitanů a tříslovin. Dávejte proto přednost bílým před červenými.

Je vhodnější pít čiré destiláty, jako jsou vodka, gin, bílý rum, než destiláty stařené, zlatavé barvy jako rum nebo whisky, které obsahují i další látky, na které může být organismus citlivější.

Nemíchejte alkohol s energetickými nápoji, obě složky působí na tělo opačnými účinky, alkohol organismus utlumuje a energetický nápoj povzbuzuje. Následky mohou být až fatální.

Druhý den po konzumaci alkoholu

Ráno po konzumaci většího množství alkoholu se probudíte, cítíte kocovinu, co teď?

Co nedělat

  • Nepít alkohol aneb nevytloukat klín klínem. Toto lidové moudro „napravím se tím, co mi kocovinu způsobilo“ v praxi vůbec nefunguje, stejně tak tradiční „dej si pivo, to tě srovná“ nadělá víc škody než užitku a kocovinu si tak jen prodloužíte.
  • Bolehlav neléčit kávou, která může ještě více podráždit žaludek, už tak ve špatné kondici. Ani mírný močopudný účinek kávy se nemusí při kocovině úplně hodit – cílem je naopak tekutiny doplňovat.
  • Nejíst tučné a těžké pokrmy (to je naopak vhodné před konzumací alkoholu).

Co dělat

  • Doplnit tělu hned po probuzení tekutiny a minerální látky, ideálně prostřednictvím minerální vody, která napomůže srovnat vodní hospodářství organismu.
  • Pijte ve vodě rozpuštěné šumivé tablety obsahující vitamíny a minerální látky.
  • Průběžně celý den pít po menších dávkách nealkoholické nápoje – kromě minerálek jsou k doplňování tekutin vhodné i zelené a bylinné čaje, jako jsou heřmánkový, mátový, kopřivový, ale také masový vývar nebo česnečka. Polévky zajistí potřebné tekutiny a zároveň řadu vitaminů a minerálních látek, jejichž množství v těle konzumace alkoholu také snižuje.
  • Snídaně, pokud ji váš žaludek zvládne, by měla být lehká, například toust se šunkou, vejcem a kouskem zeleniny.