Pálenka z Koreje – Sodžu

Dnes si představíme drink – destilát o kterém pravděpodobně většina z vás vůbec nikdy neslyšela, přestože se jedná o nejprodávanější pálenku na světě. Je to dáno jejím původem v Asii, kde v Jižní Koreji naprosto dominuje a je také vyhledávaná početnými asijskými a zejména korejskými komunitami po celém světě, s jejichž kulturou je těsně spjata.

Představevení

Sodžu (소주|燒酒 korejsky, anglicky Soju) je nejoblíbenější korejský alkoholický nápoj vyráběný tradičně z rýže či ječmene. Je to čirý, bezbarvý nápoj s obsahem alkoholu obvykle kolem 20 %, existují však druhy, jako je tradiční sodžu z oblasti města Andong, jež mají obsah alkoholu až 45 %. Chutí se sodžu podobá vodce, je však trochu sladší, protože se při výrobním procesu přidává cukr a nápoj se také podobně jako je tomu u vodky různě ochucuje. Většina druhů sodžu se vyrábí v Jižní Koreji.

Způsob výroby

Existují dva způsoby výroby sodžu. Tradičním způsobem je jednoduchá destilace v kotli, avšak všechny moderní značky používají metodu ředění průmyslového 95procentního alkoholu vodou. Výrobci nakupují průmyslový etanol ve velkém a ředí ho vodou až do 80 % objemového množství, načež přidávají menší dávky sladidel pro dochucení. Výsledek pak prodávají pod rozličnými značkami sodžu.

Jelikož v Koreji existuje pouze jeden monopolní prodejce průmyslového alkoholu (대한주정판매), liší se od sebe jednotlivé značky v podstatě jen použitým sladidlem. Do konce 80. let jím byl obvykle sacharin, poté ho však nahradil steviosid, glykosid získaný ze stévie sladké.

Destilované sodžu má obvykle vyšší obsah alkoholu (30–35 %) než sodžu ředěné (21–30 %), a tedy také intenzivnější vůni. Běžně se prodávají i varianty ochucené, např. s příchutí grapefruitu nebo borůvky.

Historie

Sodžu má svůj původ v levantském destilátu arak. Znalost jeho výroby s sebou do Koreje přivezli mongolští nájezdníci, kteří ve 14. století napadli Koreu a kteří se naučili vyrábět arak od Peršanů. První sodžu spatřilo světlo světa v jihokorejském Andongu, kde se usadilo mongolské vojsko. Tak se zrodilo dnes tradiční andongské sodžu.

Tradice v Jižní Koreji

V letech 1965–1999 zakázala vláda vzhledem k nedostatečné úrodě rýže tradiční destilaci sodžu z rýže. Nápoj se tak připravoval z koncentrovaného etanolu vyráběného z brambor, batátů a tapioky, do něhož se přidávala sladidla, ochucovadla a voda. 

Přestože prohibice byla poté zrušena, tak levné druhy sodžu se nadále vyrábějí tímto způsobem a levnější výrobci rýži často nahrazují jinými plodinami, které obsahují škrob, jako jsou brambory, sladké brambory a tapioka.

V roce 2014 byl tento destilát od jihokorejské společnosti HiteJinro nejprodávanější značkou alkoholu na světě.

Způsob konzumace

Jihokorejci vypijí na hlavu více alkoholu ročně než kterýkoli jiný národ, z toho suverénních 97% všech vypitých alkoholických nápojů tvoří právě sodžu. Kultura pití sodžu při setkání přátel, spolužáků i při obchodním teambuildingu ke Koreji patří a po tom, co tento lahodný nápoj ochutnáte, budete vědět proč.

Korejci také tento nápoj používají na koktejl z piva (doufejme, že chutná lépe, než naše magické oko).

Sodžu můžete využít i na oblíbený korejský míchaný drink, tzv. sodžu bombu, jinak také SoMac (z názvů sodžu a maekdžu, korejského slovíčka pro pivo). Ideální poměr v tomto drinku by měly být 3 dávky sodžu a 7 dávek piva. 

Sodžu a jeho příchutě
Tradiční způsob konzumace z malých kalíšků