Cukrový sirup – Simple sirup
Při přípravě většiny koktejlů je potřeba cukrový sirup. Je to nezbytná složka a základní barmanská ingredience.
Do koktejlů nelze použít sypký cukr, protože ten se v chladném nápoji špatně rozpouští. Koktejly s cukrovým sirupem jsou jemnější a mají lepší konzistenci, neboť se tekutiny lépe smíchají.
Cukrový sirup bychom neměli nahrazovat průmyslově vyráběným ovocným sirupem. Cukrový sirup se dá běžně koupit, ale lze ho i snadno a poměrně levně vyrobit doma.
Postup výroby simple sirupu
- Připravíme si základní suroviny
- 2 kg cukru
- 1 litr vody
- Do hrnce nasypeme cukr, přilijeme studenou vodu a necháme rozpouštět
- Nádobu s vodou a cukrem pomalu ohříváme a za občasného míchání přivedeme do varu
- Pokud se na povrchu tvoří pěna, průběžně jí lžící odstraňujeme, jinak by byl sirup zakalený. Do koktejlů je potřeba čirý.
- Cukrový rozvar povaříme 5-6 minut dle požadované hustoty
- Hotový sirup stočíme do skleněné láhve a necháme vychladnout.
- Láhev opatříme nálevkou pro snadnější dávkování.
- Sirup je hotov a lze ho skladovat v baru při pokojové teplotě.
Poznámka
Cukr můžeme v zásadě použít jakýkoliv, řepný i třtinový, tmavý i světlý. Do většiny koktejlů se však používá světlý. Cukrový sirup se nekazí a můžeme ho používat po dlouhou dobu i k běžnému slazení všech potravin a nápojů. Pokud by nám sirup zkrystalizoval, lze krystalky rozpustit opětovným zahřáním celé lahve včetně obsahu např. ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě.
Závěr
V recepturách koktejlů se tento sirup běžně nazývá jako simple sirup



Děkuji za recept, vařím již podruhé a je to hned hotové. Používám ten sirup i do čaje.