Dělení a přehled italských vín

Italská vína a vinařství, to je celosvětový pojem a výběr značek a druhů je opravdu nepřeberný. Itálie je pro svá vína známá a proto není divu, že je někdy nazývána kolébkou vinařství.

Víno a vinařství všeobecně má v Itálii bohatou historii. Italské víno se dělí do několika kategorií, které určují kvalitu vína a každá italská vinařská oblast má své specifické odrůdy.

Ať už navštívíte kteroukoliv část Itálie, vždy narazíte na vinařskou oblast, kde můžete ochutnat lokální víno.

Rozdělení italských vín

Vína všeobecně jsou rozdělována dle tzv. apelačního systému (neboli také románský systém). Tento systém označuje vína podle místa původu hroznů. Taková místa dávají vínům nezaměnitelný a jedinečný charakter. Do takové apelace většinou spadá i technologický postup při sběru vína, jeho pěstování a sběr či jaké jsou použity odrůdy. Nejčastější rozdělení italských vín je uvedeno níže.

DOCG

  • Denominazione di Origine Controllata e Garantita
  • systém DOCG byl zaveden v r. 1983
  • nejvyšší stupeň označení, kterého může italské víno dosáhnout
  • může být doplněno o přívlastek classicoriserva (delší doba zrání) a nebo superiore (vyšší kvalita i procento alkoholu)

DOC

  • Denominazione di Origine Controllata
  • systém DOC byl zaveden v r. 1963
  • je nejrozšířenější
  • většina italských vín dosahuje této kvality
  • kontroluje se kvalita, původ a doba zrání vín

IGT

  • Indicazione Geografica Tipica
  • systém IGT byl zaveden v r. 1992
  • regionální vína
  • kontroluje se ročník, odrůda a vinařská oblast

VINO DA TAVOLA

  • běžná stolní vína
  • většinou není určena ani vinařská oblast, ani ročník

Historie a současnost italských vín

První zmínky o víně a vinařství v Itálii sahají až k cca 2000 př. n. l. Již Etruskové se rozvíjeli hospodářství a zemědělství v Itálii, tak tak založili i vinohrady. Později, po rozpadu římské říše vinařství mírně upadlo a nevedlo si dobře ani v období středověku.

Znovu na síle začalo nabírat až v 18. století. Vznikaly nové technologie a víno se začalo plnit do skleněných lahví (předtím se ukládalo do velkých hliněných nádob). Největší zásluhu na pěstování vína měla především vesnická šlechta, která věnovala vínu náležitou péči a pozornost.

Ve 20. století a zejména pak během 2. světové války ještě došlo k mírnému úpadku vinařství, ale po válce došlo opět k velkému rozvoji. Akorát Italové v té době spíše hráli na kvantitu než na kvalitu a dlouho se nemohli zbavit nálepky levných dovozových vín. Od r. 1963 se proto zavedl DOC systém pro kontrolu kvality vín.

V současnosti je Itálie jedním z lídrů, co se vína a vinařství týče. Víno se v Itálii pěstuje téměř v každém regionu a je velmi rozmanité. Jsou kvalitní, většinou lehká a svěží. Málokdy při výběru šlápnete vedle. Nezapomeňte také vyzkoušet skvělé italské sýry, které se skvěle hodí k italským vínům.

Piemonte

Regionální dělení italských vín

Severní Itálie

Sever Itálie je ve výrobě vína nejproduktivnější. Zde jsou nejznámější vinařské regiony, a vína této oblasti:

  • Piemonte – víno Barolo, Barbaresco, Asti, Dogliani, Caluso, Gattinara, Gavi, Ghemme, Roero, Alta Langa, Dolcetto, Brachetto d’Acqui, Barbera
  • Valle d’Aosta – víno Müller Thurgau, Valle d’Aosta, odrůda Chardonnay
  • Lombardia – víno Lambrusco Mantovano, Lugana, Valtellina, Oltrepo Pavese, Franciacorta
  • Liguria – víno Cinque Terre, Colli di Luni, Colline di Levanto, Pigato, Rossese di Dolceaqua, Sciacchetrà, Vermentino
  • Trentino-Alto Adige – víno Nosiola Trentino, Trento DOC, Teroldego Rotalino, odrůda Marzemino Trentino DOC, dezertní víno Vino Santo Trentino DOC
  • Friuli-Venezia Giulia – víno Friuli Grave, Colli Orientali di Friuli
  • Veneto – odrůdy Pinot Grigio, Pinot Bianco, Sauvignon; (oblasti Bardolino, Treviso, Soave – odrůda Garganega, Valpolicella – odrůdy Corvina, Molinara, Rondinella); víno Prosecco
  • Emilia-Romagna (region zasahuje pouze částečně) – víno Lambrusco, Sangiovese di Romagna, Trebbiano di Romagna

Střední Itálie

Dá se říci, že vína ze střední Itálie jsou ta, která Itálii reprezentují Zde jsou nejznámější vinařské regiony a vína této oblasti:

  • částečně region Emilia-Romagna – víno Lambrusco, Sangiovese di Romagna, Trebbiano di Romagna
  • Toscana – víno Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Rùfina, Colli Senesi, Carmignano, Colline Lucchesi, Vernanccia di San Gimignano
  • Marche – víno Verdicchio, Rosso Conero, Rosso Piceno Superiore
  • Umbria – víno Orvieto, Montefalco Sagrantino
  • Lazio – víno Est!Est!!Est!!! di Montefiascone
  • Abruzzo – víno Montepulciano d’Abruzzo, Trebbiano d’Abruzzo
  • Molise – víno Biferno, Pentro di Isernia

Jižní Itálie a ostrovy

Podmínky středozemního moře přejí výrobě vína v jižní části Itálie a na ostrovech. Zde jsou nejznámější vinařské regiony a vína této oblasti:

  • Campania – víno Lacryma Christi, Taurasi, Fiano di Avellino, Greco di Tufo
  • Puglia – víno Salice Salentino, odrůdy Montepulciano, Chardonnay, Primitivo, Pinot Bianco, Sauvignon
  • Basilicata – víno Aglianico del Vulture, Matera
  • Calabria – víno Ciro, Greco di Bianco
  • Sicilia ostrov – víno Marsala
  • Sardegna ostrov – víno Vermentino di Gallura, Moscato di Sardegna