Méně známé koktejly z Campari

Koktejly z Campari jsme si zde již několikrát představovali. V tomto článku se zaměříme na ty méně známé. To ovšem neznamená, že by byly méně chutné. Pojďme si tedy představit koktejly, v jejichž receptuře je v hlavní roli bitter Campari.

Ostatně podle uvedených receptur si je můžete sami připravit a posoudit tak jejich chuť.

Likér Campari Bitter

Ikonický červený aperitiv Campari je jedním z nejznámějších alkoholických nápojů na světě. Rovněž tak některé koktejly z campari patří mezi nejznámější koktejly světa.

Campari není asi potřeba příliš představovat. Pro ty co ho neznají – je to slavný italský likér, bylinný bitter s typickou nahořklou chutí, který se dá konzumovat samotný, s několika kostkami ledu.

Ovšem z Campari lze namíchat také spoustu výborných italských koktejlů, které se mj. vyznačují svojí lehkostí, tzn. že je můžete v horkém podnebí zlehka popíjet, aniž byste se museli obávat toho, že skončíte pod stolem. Campari obsahuje jen 25% alkoholu.

Campari je důležitou součástí mnoha koktejlů a míchaných drinků. Jasně červená barva je likéru dodána uměle.

Campari se vyrábí již od konce 19. století ze směsi bylin, koření, ovoce a cukru, která se louhuje v alkoholu a je zředěna vodou.  Přesné složení ale není známé, recepturu vymyslel Gaspare Campari a dobře ji tajil. Původně se Campari vyrábělo v okolí italského města Milán, dnes se prodává po celém světě.

Campari patří podobně jako Aperol jsou oba italské aperitivy s hořkou chutí. Aperol je ale výrazně sladší než Campari a má vyloženě ovocnou chuť. Campari je více hořké a v chuti ucítíte hlavně byliny. Obsah alkoholu v Aperolu je pouze 11 %, Campari obsahuje 25 % alkoholu.

Koktejly z Campari

Milano-Torino (Mi-To)

Koktejl Milano-Torino, někdy zkracovaný na Mi-To je kombinace Campari a sladkého červeného vermutu v poměru jedna ku jedné.

  • 45 ml Campari
  • 45 ml červený vermut (např. Martini Rosso)
  • Kostky ledu

Název odkazuje na města, ze kterých jednotlivé ingredience pocházejí. Campari je z Milána a vermut pak z Turína.

Tento koktejl je předchůdcem koktejlu Americano, které vzniklo z Milano-Torino přidáním sodovky. Množství sody není úplně přesně stanoveno, ale všeobecný konsenzus je, že by měla tvořit přibližně třetinu koktejlu.

Negroni Sbagliato

V překladu to znamená popletené Negroni. Údajně vzniklo tak, že barman dal do Negroni prosecco místo ginu. Míchá se tedy Campari, vermut a prosecco ve stejném poměru. Jedná se o lehčí aperitivní koktejl.

  • 30 ml Campari
  • 30 ml červený vermut
  • 30 ml prosecco

Variace na Negroni

Na počátku byl drink zvaný Milano-Torino, jednoduchý dvousložkový drink z Campari (pochází z Milána) a vermutu (ten má původ v Turíně). Američané si tento drink oblíbili doplněný o sodovku, této kombinaci se říká Americano. Později si roku 1919 jistý hrabě Negroni objednal Americano, ale místo sodovky si přál v drinku gin a tak vznikl koktejl Negroni. Negroni se v často pije jako aperitiv a patří mezi nejoblíbenější aperitivy v Itálii.

Existuje nespočet koktejlů, které vznikly jako variace na Negroni.

Většina variant koktejlu Negroni vzniká tak, že se gin nahradí jiným druhem alkoholu a případně se upraví poměry. Mezi nejznámější variace na Negroni patří:

  • Negroni Sbagliato – gin je nahrazen proseccem.
  • Boulevardier – gin je nahrazen bourbonem.
  • Old Pal – gin je nahrazen žitnou whiskey.
  • Kingstone Negroni – gin je nahrazen jamajským rumem.

Enzoni

Méně známý koktejl, který by se mohl nazývat Ovocné Negroni. Vermut je v něm totiž nahrazen hroznovým vínem a citronovou šťávou.

  • V šejkru nejprve rozdrťte muddlerem několik kuliček hroznového vína.
  • Přidejte 30 ml Campari
  • 30 ml ginu
  • 20 ml citronové šťávy
  • 20 ml cukrového sirupu
  • Vše dobře protřepejte s ledem a přeceďte do sklenice.

Campari Milano

Vylepšená verze Campari Spritzu, která obsahuje ještě bezinkový sirup a připomíná tak trochu koktejl Hugo Spritz.

  • 40 ml Campari
  • 100 ml prosecco
  • 30 ml bezinkový sirup

Campari Tonic

Jednoduchá kombinace Camapri s tonicem, někdy ještě bývá doplněna o trochu citronové šťávy.

  • 50 ml Campari – 1 díl
  • 150 ml tonic – 3 díly
  • Střik citrónové šťávy.

Vše dáme do sklenky na long drink s ledem a lehce promícháme barmanskou lžičkou.

Jungle Bird

Jungle Bird patří k exotičtějším koktejlům z Campari. Jungle Bird kombinuje tmavý rum, ananasový džus a campari. Tento koktejl se připravuje v šejkru.

  • Tmavý rum – 45 ml
  • Campari – 25 ml
  • Ananasový džus – 45 ml
  • Limetková šťáva – 15 ml
  • Cukrový sirup – 15 ml
  • Kostky ledu
  • Plátek ananasu na zdobení
  • Koktejlová třešeň na zdobení

Postup přípravy koktejlu:

  1. Do šejkru dáme kostky ledu, přidáme rum, Campari, ananasový džus, limetkovou šťávu a sirup.
  2. Přidáme led a důkladně protřepeme.
  3. Obsah šejkru na lijeme do sklenice na long drink i s ledem.
  4. Ozdobíme kouskem ananasu a koktejlovou třešní.