Exclusivo klub – Rum na září 2022

Cihuatán je řemeslný lihovar založen roku 2004 se sídlem v El Salvadoru s téměř stoletou historií zpracování cukrové třtiny. Dodnes je stále jediným salvadorským lihovarem, jenž je celý poháněn obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Veškerý proces od péče o semínko cukrové třtiny, přes destilaci, zrání, míchání až po lahvování rumu probíhá na totožné adrese. Nad procesem zrání vášnivě dohlíží Master Blender Gabriela Ayala.

Cihuatán, v překladu „zem za spící ženou“, je název údolí v El Salvadoru. Dle legendy do něj před mnoha stovkami let vkročila bohyně a propůjčila zemi úrodnost a bohatství. Z její vůle údolí rozkvetlo do podoby úrodných polí s cukrovou třtinou a tou nejčistší vodou. Rumy Cihuatán nalézají svoji inspiraci u původních obyvatel Mayů a jejich touze po vědění a inovacích.

Nyní i členové našeho Exclusivo klubu mají příležitost ochutnat tento výjimečný rum.

V tomto příspěvku se omezíme jen na chuť jednotlivých druhů zasílaných rumů a palírnu si představíme v samostatném článku zde: Cihuatán – Rum z El Salvadoru – ALKOHOL DRINK

Cihuatán Cinabrio, 0,7, 40% alc.

  • Aroma/Chuť – Švestky, pistácie, vypalovaný dub, šťáva z cukrové třtiny guarapo, karamelizovaná pomerančová kůra a zralá karambola
  • Destilace – Fermentace i kolonová destilace sirupu z cukrové šťávy a melasy probíhá kompletně přímo v destilerii. Vzorky rumu Cihuatán jsou v rámci kontroly kvality vedle senzorické analýzy ve všech fázích procesu neustále analyzovány pro obsah tříslovin, kyselin a esterifikace.
  • Zrání – Blend obsahuje rumy ve stáří minimálně 12 let. Destilerie momentálně využívá dvou skladů k procesu zrání systémem solera. Většina sudů je po předchozím plnění bourbonem, soukromé rezervy jsou dozrávány i v sudech z amerického bílého dubu. Perfektní teplotní podmínky El Salvadoru při denních 36 °C a 25 °C v noci přispívají k dokonalému staření těchto jedinečných rumů.

Cinabrio byl vyroben k poctě mayskému bohovi slunce Kinich Ahau. Název je inspirován červenou barvou, která se dříve získávala rozdrcením nerostu cinabaritu (rumělky). Jde o posvátnou barvu boha slunce, která je považovaná za dobré znamení. Tyto symboly jsou vyobrazené i na etiketě lahve: bůh slunce , který je ztělesněný dvěma kolibříky, spící žena a leguán, který je pro oblast Cihuatán typický.

Minimálně 12ti letý rum sladkých exotických tónů inspirovaný symboly boha slunce Kinich Ahau

Cihuatán Xaman XO, 0,7 l, 40% alc.

  • Aroma/Chuť – Cítíme tóny kůže, hřebíčku, švestek, toustu s balzamikovým octem, grilovaného ananasu a slaniny s panelou (ztuhlou šťávou z cukrové třtiny).
  • Destilace – Fermentace i kolonová destilace sirupu z cukrové šťávy a melasy probíhá kompletně přímo v destilerii. Vzorky rumu Cihuatán jsou v rámci kontroly kvality vedle senzorické analýzy ve všech fázích procesu neustále analyzovány pro obsah tříslovin, kyselin a esterifikace.
  • Zrání – Cihuatán Xaman je šestnáctiletý rum, přičemž 15 let zrál v sudech z amerického dubu, které předtím uchovávaly bourbon, a dále ještě jeden rok v sudech z mayského stromu Ceiba (Vlnovec), který pochází z El Salvadoru. Dřevo tohoto mohutného stromu bylo vybráno pro plný a svůdný charakter, který destilátu propůjčuje, a Cihuatán je prvním rumem, který v sudech z tohoto dřeva zraje.

Cihuatán Xaman představuje první XO rum této značky a je zároveň nejvyšší poctou mayskému odkazu a zemi svého původu, El Salvadoru. Jeho název byl inspirován mayským bohem Polárky, který byl ochráncem údolí Cihuatán. Xaman byl vždy nejzářivější hvězdou na obloze, ke které se Mayové obraceli pro rady a moudrost, a ráno poté odpočíval na posvátnem stromě Ceiba.

16ti letý rum chutí kůže, hřebíčku, švestek, grilovaného ananasu a slaniny s panelou.

Cihuatán Nahual Legacy Blend Batch 2, 0,7 l, 47,5% alc.

  • Aroma/Chuť – Měkké karamely, sladké tóny panely, tedy ztuhlé sladké třtinové šťávy s kokosem, dále bobule kávy odrůdy Bourbon, sněhové pusinky Meringue, opečené dubové dřevo a kešu oříšky.
  • Destilace – Fermentace i kolonová destilace sirupu z cukrové šťávy a melasy probíhá kompletně přímo v destilerii. Vzorky rumu Cihuatán jsou v rámci kontroly kvality vedle senzorické analýzy ve všech fázích procesu neustále analyzovány pro obsah tříslovin, kyselin a esterifikace.
  • Zrání – Blend obsahuje tři rumy ve stáří od 11 do 14 let ze soukromé sbírky. Destilerie momentálně využívá dvou skladů k procesu zrání systémem solera. Většina sudů je po předchozím plnění bourbonem, soukromé rezervy jsou dozrávány i v sudech z amerického bílého dubu. Perfektní teplotní podmínky El Salvadoru při denních 36 °C a 25 °C v noci přispívají k dokonalému staření těchto jedinečných rumů.

Původní obyvatelé, kteří žili v údolí a městě Cihuatán v dobách starověku, věřili v existenci spirituálního strážce každého z nás, který na sebe bral podobu několika posvátných zvířat, jež splynula v jednu bytost, kterou nazývali Nahual. Spirituální strážce Nahual inspiroval blend rumů Cihuatán, který byl stvořený k uctění odkazu Mayů. Nový život prastarému mýtu o bytostech Nahual vdechl svými kresbami proslulý salvadorský umělec Gabriel Granadino.

Master Blender Gabriela Ayala se nechala při tvorbě tohoto rumu inspirovat svými vzpomínkami na dětství, kdy vždy po velkých oslavách mohla s přáteli vychutnávat umělecké sladkosti. Design láhve se přirozeně týká mayské ikonografie a globálně bude vydáno pouze 6 336 vzácných lahví tohoto rumu.

Až 14ti letý rum sladkých komplexních tónů inspirovaný spirituálním strážcem Nahual.

Závěr

Náš klub pokračuje další měsíc a i nadále budeme pro vás vyhledávat destiláty rozmanitých chutí z celého světa, ať už budete mít zájem o rumy, whisky, nebo o překvapení, kdy druh destilátu necháte vybrat nás.

Přejeme neobyčejné chuťové zážitky.

Objednávka členství