Cihuatán – Rum z El Salvadoru

Rumy Cihuatán jsou inspirovány stejnojmenným údolím v El Salvadoru. V údolí Cihuatán kdysi stálo stejnojmenné město. Bylo postaveno mayským kmenem, původními obyvateli, kteří zde žili mezi roky 900 a 1 200 n. l. Mayové byli prosperující společností, jíž tvořili mj. matematici, astronomové a obchodníci. V jejich touze po vědění a inovacích nalézají rumy Cihuatán svou inspiraci. 

Slovo „Cihuatán“ znamená v jazyce pipil, který je příbuzný aztéčtině, „zem za spící ženou“. Legenda praví, že  před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán bohyně, jež tamní půdu obdařila hojností a úrodností. Z její vůle údolí rozkvetlo do podoby úrodných polí s cukrovou třtinou a tou nejčistší vodou. A právě ty dnes tvoří dvě klíčové ingredience rumů Cihuatán.

El Salvador je jedna z nejmenších zemí světa, která nemá jako jediná ze zemí Střední Ameriky přístup ke Karibskému moři. Celoročně zde panuje vesměs teplé, tropické počasí, které si lze vychutnat na nádherných plážích s tmavým pískem a vodou Tichého oceánu. 

Rumy Cihuatán jsou ručně vyráběny ve stejnojmenném údolí v El Salvadoru, v destilerii, jež byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Je poháněna obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny.

Na každý krok výrobního procesu, od sazenic cukrové třtiny přes fermentaci a destilaci třtinového sirupu a melasy až po lahvování, se pečlivě dohlíží. Místní master blender, Gabriela Ayala, vymýšlí čarovné a jedinečné rumy inspirované mayským odkazem a ze sudů, ve kterých její výtvory odpočívají, nespustí zrak. 

Destilerie má dvě sklepení, ve kterých jsou sudy (většina z nich po bourbonu) uloženy. Změny v klimatu El Salvadoru přispívají k dokonale stařeným rumům. 

Původní obyvatelé, kteří žili v údolí a městě Cihuatán v dobách starověku, věřili v existenci spirituálního strážce každého z nás, který na sebe bral podobu několika posvátných zvířat, jež splynula v jednu bytost. Říkali jí Nahual (čti [naual]). Spirituální strážce Nahual inspiroval blend rumů Cihuatán, který byl stvořený k uctění odkazu Mayů. Nový život prastarému mýtu o bytostech Nahual vdechl svými kresbami proslulý salvadorský umělec Gabriel Granadino.

Výroba

Cihuatán rum se vyrábí z cukrové třtiny pěstované v Salvadoru a původně zpracované mateřskou společností Ingenio La Cabaña. Tým Cihuatán spolupracuje se svou mateřskou společností na výběru melasy pro fermentaci a destilaci.  Cihuatán se destiluje v kontinuálním procesu pomocí kolonových destilačních přístrojů . Rum zraje převážně v bývalých sudech po bourbonu po dobu minimálně osmi let.

Produkty

  • Cihuatán Indigo – zrál 8 let v bývalých sudech po bourbonu
  • Cihuatán Cinabrio – zrál 12 let v bývalých sudech po bourbonu
  • Cihuatán Sahumerio – směs rumů zrála 12 až 14 let
  • Cihuatán Xaman XO – zpočátku zrál 15 let v bývalých sudech po bourbonu, poté skončilo jeden rok v sudech Mayan Ceiba.

Historie

Licorera Cihuatán SA DE CV, palírna Cihuatán Rum, byla založena v roce 2004 a je divizí společnosti Ingenio La Cabaña, dlouho zavedeného výrobce cukru. Lihovar se nachází v obci El Paisnal, El Salvador, a jeho jméno je odvozeno od mayské osady, nyní archeologické lokality Cihuatán. Společnost požádala o americkou ochrannou známku v roce 2014, která byla udělena v roce 2016. 

Prvním produktem byl 8 let starý rum v roce 2015, v době jejich prvního exportu na trhy včetně Litvy. V roce 2020 Cihuatán Indigo 8 Years Old Rum vyhrál Double Gold v soutěži The Fifty Best, a také v roce 2020 společnost vyhrála Double Gold na International Spirits Challenge za rebranding rumů Indigo a Cinabrio.

Kontakt

Více informací o portfoliu produktů, palírně a výrobních technologiích najdete na webových stránkách společnosti: roncihuatan.com