Gin a tonik – Koktejl GT

Gin & tonik, to je jednoduché spojení výborných chutí v rafinovaný a okouzlující celek. V tomto článku si představíme různé varianty ginu i toniku a jejich rozdílné chutě, které mají vliv na celek, tedy koktejl s magickým názvem GT. Představíme si vhodné sklenice a vhodné zdobení tohoto koktejlu.

Gin a tonik

Gin a tonik, tedy gin s tonikem, patří k celosvětově nejpopulárnějším míchaným nápojům. Příprava koktejlu je rychlá a jednoduchá, což je u všech koktejlů velkém plus, protože jen jednoduché koktejly z běžně dostupných surovin mají šanci na celosvětový úspěch.

Namíchat si vlastní gin tonik dokáže snadno kdokoliv z nás. S trochou znalostí však svůj drink povznesete na vyšší úroveň – a my vás dnes zasvětíme do všech tajů tohoto populárního koktejlu.

Správný celek tvoří oblíbený gin, v němž jednotlivé přírodní ingredience pod vedením mistrů paličů tvoří dohromady výjimečný výsledek. A to samé platí i pro tonik, který dokáže v závislosti na značce zcela změnit chuť tohoto koktejlu a ta může být od zcela suché až po výrazně sladkou a to existují ještě ochucené toniky a samozřejmě i ochucené giny.

Tonik

Tonik je nealkoholický sycený nápoj, který obsahuje alkaloid chinin. Ten stojí za charakteristickou hořkou chutí toniku.

Tonik je neodmyslitelně spjat s Indií. Britští důstojníci zde používali chinin ve formě tablet jako lék proti malárii. Hořkou chuť tohoto přírodního antimalarika se na počátku 19. století rozhodli zamaskovat smícháním se sycenou vodou a cukrem. Odtud už pak byl jen krůček k objevení harmonického spojení s ginem. První komerčně vyrobený tonik vznikl již v roce 1858.

Z hlediska složení se dnešní toniky od svých předků liší, podíl chininu obvykle činí pouze 0,5 % koncentrace používané v původním nápoji. Běžně dostupné toniky jsou tedy méně hořké. Existují i lehčí varianty s nižším obsahem cukru. A kromě hořké klasiky je možné sáhnout i po některé ochucené variantě. I lékořicové či bezinkové toniky gin vhodně doplňují.

Prakticky každý velký výrobce nealkoholických nápojů (včetně obou gigantů Pepsi Cola i Coca-Cola) má vlastní značku toniku. Někteří méně známí výrobci prodávají pod označením tonik, který tonik vlastně vůbec není – nejedná o tonik, ale o tonikovou limonádu nebo tonikový nápoj. Jsou výrazně sladší a jejich chuť výrazně vlivní chuť výsledného koktejlu, který bude zpravidla výrazně sladší, což nemusí příznivcům suchých nápojů vyhovovat.

Gin a tonik koktejl – gin tonik poměr

Správný poměr surovin v gin toniku v oficiální receptuře koktejlu (dle IBA) je pevně daný a je to 1 díl ginu na 4 díly toniku.

Ale představivosti a experimentům se meze nekladou a tak si může každý koktejl vyladit dle své vlastní chuti a fantazie. Závisí tedy zcela na vás a vaší chuti, při míchání G & T můžete experimentovat. Žádná omezení nejsou. To se týká také zdobení.

  • Poměr 1:1 – výrazná chuť ginu, vysoký obsah alkoholu – pokud budete popíjet celý večer, neustojíte to. Zde je potřeba zvážit, zda rovnou nezůstat pouze u ginu.
  • Poměr 1:2 – 1:3 – trochu silnější varianta – nenapadá mě důvod proč jí volit, pokud člověk nemá absťák
  • Poměr 1:4 – běžná varianta pro takové to celovečerní popíjení a lehkou náladu
  • Poměr 1:6 – varianta vhodná pro řidiče. Pokud dáte večer 1-2 koktejly, ještě zvládnete kolem půlnoci odjet vlastním vozem aniž byste se museli obávat policie.

Jaký volit gin

Tohle je docela alchymie.

Podobně jako je tomu například u degustace kávy, kdy se pije (tedy nepije, pouze ochutnává a vyplivuje) káva bez jakýchkoliv aditiv, tedy sladidel a mléka, nebo smetany, a to z důvodu, že tato aditiva ovlivňují chuť kávy a při degustaci pak není možné rozeznat jednotlivé chuťové nuance, které jsou při hodnocení kávy jedinečné a unikátní. Stejně je tomu i u ginů a samozřejmě i toniků jak jsme si ukázali v jednom z předchozích odstavců.

Můžete tedy volit jakýkoliv gin, který je v nabídce baru. Ale pokud zvolíte nějakou prémiovou, případně ultra prémiovou unikátní značku, do které vám barman následně přidá citronovou šťávu a tonik, tak už nemáte sebemenší šanci si vychutnat to, čím je tato značka ginu výjimečná a unikátní.

Pro koktejly všeobecně se nejčastěji používají základní řady oblíbených značek ginů a chuť se ladí spíše tonikem, kde méně sladký, tedy sušší se kombinuje s okurkou a naopak sladší chuť toniku se vyvažuje kyselým citrusem, nejčastěji citronem.

Na gin tonik se nejlépe hodí giny typu London Dry – klasický gin s výraznou chutí jalovce, můžete vyzkoušet nejznámější značky – Beefeater, Bombay nebo Tanqueray a určitě si mezi nimi vyberete.

Pink gin tonic

Příjemné osvěžení pak milovníkům G&T přinesou giny s ovocnými prvky. I vy si tak snadno připravíte okouzlující nahořklý koktejl s aromatem krvavých pomerančů či jahod.

Jestliže pomerančový Beefeater nalezne své uplatnění při přípravě alternativního Gin Fizzu, ten jahodový je zástupcem neustále se rozrůstající skupiny růžových, tedy pink ginů. Svou barvu i nosnou chuť obvykle získávají až dodatečnou infuzí dalších surovin po základní destilaci. Zmiňovaný Beefeater je dochucen jahodami, jiné značky vsadily na maliny, černý rybíz, brusinky či lesní plody.

Jen mezi roky 2013 až 2018 počet značek růžových ginů na světových trzích vzrostl 30násobně, velkou měrou díky oblibě mezi konzumenty ginu s tonikem. „Ovocné“ destiláty představily zcela novou a inovativní odnož míchaného drinku, jemnější chuť přilákala i ty, pro které je suchý londýnský gin příliš hořký. Růžové giny tak v podstatě odstartovaly revoluci.

Pří míchání růžového ginu s tonikem můžete chuť drinku podtrhnout ochuceným tonikem. Na trhu jich je celá řada a milovníci souladu samozřejmě sáhnou po těch s růžovou barvou. Své si však odvede i klasický čirý tonik. Bylinná směs infuzovaná ovocem v kontrastu se zemitou chininovou tekutinou, to je růžový gin tonik. Vás si získá a pokud aroma obohatíte o plátek čerstvé jahody.

Vhodné sklenice na koktejl GT

Vhodných sklenic je celá řada a jejich použití také závisí na tom, zda máte rádi klasiku, nebo moderní varianty koktejlu.

  • whisky sklenice (oldfashioned glass) – hodí se hlavně pro konzumaci čistého ginu, pár kostek ledu a lehký střik toniku.
  • highball (Collins glass) – patří ke klasice – vejde se 1 díl ginu, 4 díly toniku a ještě spousta ledu
  • balon (uzavírající se vinná sklenice) – patří k moderní variantě koktejlu, kde se často přidává i zmražené ovoce, které do klasické receptury nepatří, používají se často ochucené giny i ochucené toniky

V řadě barů se při objednání gin toniku setkáte i s tím, že vám obsluha přinese highball sklenici s ginem a ledem a láhev s tonikem postaví bokem. Vy sami si pak určíte poměr, ve kterém si nápoj namícháte.

Charakter vašeho drinku ovlivní také použitý led. Větší kusy ledu déle vydrží a neobohatí tak gin tonik o další složku – čirou vodu. Pro maximální osvěžení se tedy pokud možno vyvarujte malým kostkám.

Zdobení

Ke klasickému gin toniku patří také zdobení – zpravidla je to kousek limetky či citronu na vršku sklenice. Voní, lahodí očím a svou kyselostí dotváří komplexní obraz zdánlivě jednoduchého koktejlu. Navíc v něm do těla dostáváte určitou dávku vitamínu C. To samé platí i o osvěžujících jahodách pro růžové giny. A co teprve takový rozmarýn nebo okurka v gin toniku, i takto obyčejné ozdoby dokáží nápoj zajímavě obohatit.

Právě salátová okurka často nahrazuje citrusové plody. Tato zelenina navíc podtrhuje vnímání gin toniku a navíc skvěle chutná – okurka nahořklému drinku dodává šmrnc. Okurkovým gin tonikem je známý gin Hendricks. Okurka je totiž přímo součástí receptury skotského jalovcového klenotu a spojení ginu Hendricks, toniku a okurky v jedné sklenici si zamilovali lidé po celém světě.